Dobos Sándor, 2019.08.01. | Atlétika

Bánóczy Árpád révén a Vasas az Európa Ifjúsági Olimpiai Játékokon atlétikában is érdekelt volt (a kosaras lányok szerepléséről már írtunk), végül balszerencsésen alakult számára a verseny, és ennek objektív okai voltak. Versenyzőnk és edzője is úgy gondolja, ebből a helyzetből is megerősödve kell kikerülni.

A Vasas SC fiatal atlétája, a 17. születésnapját augusztus végén ünneplő Bánóczy Árpád 400 gáton vívta ki a szereplés lehetőségét a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Játékokra, emellett a svédváltó tagjaként is szerepet kapott. A szereplést nagyban befolyásolta az utazás előtt elkapott betegség.

„Hatalmas elvárásokkal utaztam ki a játékokra, amit erősített, hogy az európai ranglista negyedik helyén álltam” – kezdte összegzését fiatal atlétánk. „Már hetekkel a verseny előtt nagyon izgatott voltam, sokat gondoltam az EYOF-ra, és arra, hogy ez egy nagy lehetőség minden tekintetben. Aztán két héttel az utazás előtt egy hasmenéssel járó betegséget kaptam el, 4-5 kilót fogytam, így utaztam ki Bakuba. A versenyt megelőző edzések sem mentek aztán, gyengének éreztem magam fizikailag, de abban bíztam, hogy össze tudom magam szedni. Ez végül nem sikerült, életem legrosszabb futása volt a bakui. A gátközi lépések sem jöttek ki, semmi nem úgy alakult, ahogy terveztem, így nagyon csalódott voltam a verseny után. Nem volt meglepő, hogy ezután a svédváltóba nem neveztek, de miután a csapat bejutott a döntőbe, az egyik csapattársam lesérült, így bekerültem a váltóba, 300 méterre. Ez sem jött össze, 150 méternél borzasztó sav öntött el, elment az erőm, és igazából rajtam el is ment a váltó, végül ötödik helyen zártunk.”

Nem kérdés, hogy a fizikai gyengeség miatt maradt el az elvárásoktól futónk, akit aztán az is megviselt, hogy akadt, aki lelketlen versenyzéssel vádolta meg a váltó döntője után.

„A verseny előtt nem sokkal országos csúcsot futottunk, azt gondolom, ha esetleg fejben nem lettem volna ott, akkor maximum 2-3 másodperccel futottam volna rosszabbul, de itt ennél rosszabb időeredmény jött ki. Nem hiszem, hogy sportemberhez méltó azzal vádolni, hogy nem tettem volna meg mindent a jó szereplésért. Bakuban egyébként még tovább fogytam, most még várnak rám vizsgálatok, reméljük, nincs komolyabb problémám” – mondta Bánóczy Árpád, akit persze arról is kérdeztünk, mennyire volt magával ragadó a bakui hangulat.

„Az olimpiai faluban ettől függetlenül nagyon jól éreztem magam, a vasasos kosaras lányokkal például jó társaságot alkottunk. Nagy élményekkel gazdagodtam. Most lesz két hét pihenőnk, aztán a nyár végén vár ránk a ligadöntő, majd egy másfél hónapos szünet után októberben kezdjük el az alapozást. Addig azért lesz egy-két edzés, hogy szinten tartsuk magunkat. Jövőre Kenyában rendezik a junior világbajnokságot, azon leszek, hogy kivívjam a kvalifikációt 400 gáton” – tette hozzá a Vasas atlétája.

Edzője, Kun-Szabó Balázs szerint is sok mindent meghatározott a verseny előtti vírusos betegség.

„Magyarországról tizenhat atléta, nyolc fiú és nyolc lány kapott kvótát az EYOF-ra, az európai ranglista-helyezések alapján. Árpi negyedik volt 400 gáton, így kivívta az indulást. Sajnos, nem úgy jött össze ez a verseny, ahogy terveztük, előtte egy komoly vírusos fertőzést kapott, fizikailag legyengült. Emellett talán egy kicsit túl is izgulta a helyzetet, volt benne egy kis görcsösség, így elmaradt az egyéni legjobb eredményétől, nem jutott döntőbe, a svédváltóval pedig végül az 5. helyen zártak” – fogalmazott a Vasas edzője, aki szerint Árpi a jövőben ennek ellenére tovább fejlődhet.

„Nagyon ígéretes versenyző, a szövetség is komolyan figyeli a teljesítményét. Eddig szép eredményeket szállított, reméljük, ez a jövőben is. Átbeszéltük már az EYOF tapasztalatait, sokat lehet ebből a helyzetből is tanulni. Tavaly a korosztályos Európa-bajnokságon úgy lett 14., hogy a 24. idővel kvalifikálta magát. Jövőre, az U20-as világbajnokságra juthat ki, ott már magasabb gátak között kell futni, a 84 centi 91-re emelkedik, de Árpi magasságával ez nem jelenthet gondot” – tudtuk meg a szakembertől, aki csoportja nyári szerepléséről is adott egy gyorsjelentést.

„Lényegében lezárult a szezonunk, egész jól szerepeltünk, 30 fölött szereztünk érmet az országos bajnokságon, volt hét válogatottunk a csoporton belül. Több versenyzőnk, a 2000-es születésűek fellépnek majd a felnőtt mezőnybe, az már egy másik szint lesz, keményebb riválisokkal. Lesz még egy-két kisebb verseny, a Budapest-bajnokság, a ligadöntő, hogy aztán október közepén kezdődjön az alapozás. A fedett pályás versenyek januárban elkezdődnek, aztán jöhet tavasz végén a szabadtéri szezon” – összegzett Kun-Szabó Balázs.


Hirdetések