Jenkei Dániel, 2019.07.23. | Vívás

Szépen zárult a világbajnokság: a vasasos Katona Renátával felálló női kardcsapat hihetetlen fordítások után ötödik helyen végzett, ezzel remekül áll az olimpiai kvalifikáció szempontjából

A férfi kardcsapat felejthetetlen ezüstérme mellett kiemelten fontos volt számunkra csapatszempontból a férfi párbajtőr és a női kard is.

Előbbiben a vasasos Koch Mátéval állt fel a magyar csapat, aki a Chile elleni első asszóban szerephez is jutott. A mieink magabiztosan nyertek, utána viszont nem alakultak jól a dolgok: a későbbi ezüstérmes ukránok legyőzték a magyarokat, így elúszott az olimpiai kvalifikáció szempontjából oly fontos nyolc közé jutás. A helyosztók után végül a 11. helyen végzett a Berta Dániel, Koch Máté, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású csapat.

Női kardban is majdnem ugyanígy jártunk hétfőn, hiszen a Katona Renátát is soraiban tudó csapat előbb simán verte Romániát, a 16 között a lengyelek viszont 40-32-re vezettek ellenünk. Innen tett csodát Pusztai Liza, aki nyolc közé vívta a csapatot.

Így aztán a budapesti világbajnokság utolsó, keddi napjára is jutott magyar és vasasos érdekeltség. Délelőtt női kardozóink a világranglista harmadik olaszokon keresztül próbáltak bejutni a négy közé. Maradjunk annyiban, hogy nem igazán ment a lányoknak, az első 7 asszót egytől egyig elvesztettük, és bár Pusztai Liza ismét elképesztőt produkált befejezőként, ez csak az eredmény kozmetikázására volt elég ezúttal.

Jöhetett két fontos, és cseppet sem egyszerű helyosztó. 

Kína ellen kezdtük, és bizony ismét hamar komoly hátrányba került a magyar csapat. Katona Renátának nem ment igazán, így neki ezúttal egy asszó jutott, László Luca váltotta. A végén azonban a sérüléssel küzdő Márton Anna óriásit fordított, Pusztai Liza pedig megtartotta az előnyt, így folytatódhatott a csata az ötödik helyért, Ukrajna ellen.

A világbajnokság utolsó magyar érdekeltségű asszójánál sem hazudtolták meg magukat lányok, ezúttal is héttusos hátrányból jöttünk fel Pusztai Liza jóvoltából a remek kardozókból álló ukránok ellen.

Ami Vasas-szempontból nagyon kellett, hogy a hajrában Katona Renátát is visszacserélték egy asszóra, és remekül is vívott, tartotta az előnyt a befejező Pusztai számára.

Innen már nem volt probléma: a magyar csapat nyert Ukrajna ellen, és világbajnoknak járó ünneplést kapott.

Elképesztő mélypontok után jött össze ez a nagyon fontos ötödik hely, amellyel női kardozóink remek pozícióba kerültek az olimpiai kvalifikáció szempontjából.


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

 

A BOK-csarnokból ezzel búcsúzunk, összességében bőven volt részünk élményekben, magyar és vasasos sikerekben.

 


Hirdetések