Dobos Sándor, 2019.07.11. | Vívás

A budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a Vasas SC mindkét fiatal párbajtőrvívója nagy lehetőség előtt áll, mindketten eltökélten várják a keddi rajtot. A vb vasasos résztvevői közül elsőként az ő várakozásait ismerjük meg.

Tokió (is) a tét a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, amelyet július 15. és 23. között rendeznek a BOK-csarnokban. A Vasas SC négy versenyzőt ad az eseményre, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron számára extra motiváció, hogy hazai pályán szerezheti meg első egyéni vb-címét, Katona Renáta a női kardvívók mezőnyében lesz ott, párbajtőrben pedig a két ifjú titán, Koch Máté és Nagy Dávid bizonyíthat. Az ő terveikről esik most szó.

Halla Péter tanítványai különös helyzetben vannak, hiszen mindketten utolsó juniorévüket töltik idén, és jól is szerepeltek a junior világversenyeken. De a felnőttek között is bizonyítottak, éppen ezért állnak előkelő helyen a magyar ranglistán, s így kiharcolták a nyári felnőtt világverseny-tagságot is.

KOCH MÁTÉ amellett, hogy junior Európa-bajnok lett egyéniben, valamint csapatban világbajnoki címet szerzett tavasszal, a felnőttek között is bizonyított, a párizsi világkupán egyéniben bronzérmet szerzett. Ezzel biztosította helyét a felnőtt Európa-bajnoki keretben. Ott is volt Düsseldorfban, felverekedte magát a 64-es főtáblára egyéniben, végül ott az orosz Bida legyőzte. Csapatban bronzérmet szerzett a magyar válogatott tagjaként, igaz, a verseny során végül nem kapott szerepet.

Most úgy érzi, jó erőben van, és alig várja, hogy elkezdődjön a budapesti világbajnokság.

„Június nyolcadika óta Tatán készültünk, az utolsó egy hetet már itt, Budapesten, a Gerevich-csarnokban töltjük. Ahogyan az Eb előtt, most is nagyon jól felépített felkészülési programon mentünk keresztül. Ez az utolsó hét már a formába hozásról szól, kicsit levettük a lábunkat a gázról. Már együtt készülünk a külföldi versenyzőkkel, ők is itt vannak már, nagy várakozás, most már tényleg közel van a vb. Vasárnap költözünk be a hotelbe, és aztán majd kedden elkezdjük a versenyt. Mind a négyünknek selejtezőt kell vívni a 64-es táblára jutásért, nagyon nagy mezőny gyűlt össze” – mondta Koch Máté.

Valóban nagy, egyéniben 229-en neveztek, csapatban 43 nemzet, mindkét szám rekordnak számít a párbajtőrözőknél. Maga az egész vb is rekordot dönt, 115 nemzet 1068 vívója versenyez majd, az eddigi rekordot a 2015-ös moszkvai világbajnokság tartotta, ott 899 vívó lépett pástra.

„Érzem magamban az erőt, van is még bennem tartalék, szóval minden a legnagyobb rendben, és eddig tényleg jól alakul ez a szezon. Az utolsó juniorévemben szerettem volna egy egyéni érmet vagy az Eb-n vagy a vb-n, ez összejött, és szerettük volna megvédeni csapatban a vb-címünket is, ez is sikerült. Kicsit most furcsán érzem magam, mert a családom tagjai éppen nyaralnak, én meg még nem tölthetem a vakációmat, de nagyon boldog vagyok, hogy ez a hazai világbajnokság miatt van így. A párizsi világkupán velem voltak az égiek és a szerencse is, háromszor is egyetlen tussal nyertem, ez nagyon ritka, sok minden összejött. Az a bronz volt a legszebb élményem idén, azt hittem egyébként, hogy a junior Eb és vb után szebb nem lehet. De lett és most azon vagyok, hogy tovább fokozzam a hangulatot” – fogalmazott a Vasas versenyzője.

Az már csak hab lenne a tortán, ha Máté szerepet kapna a csapatverseny során.

„Ez egy új csapat, amely hat év után szerzett ismét érmet Európa-bajnokságon. Ha most a vb-n jól szerepelünk, nőnek az esélyeink az olimpiai részvételre, hiszen most dupla kvalifikációs pontokért megy a harc. Az Eb-n kicsit szomorkodtam, hogy nem vívtam a csapatverseny során, az a típus vagyok, aki mindig a páston lenne, amikor csak tehetné, minthogy a háttérből szurkoljon. De megértettem a döntést, és bizakodó vagyok a hazai vb előtt. Mindent beleadok majd egyéniben, és amivel tudom, igyekszem segíteni a csapatot is” – összegzett Koch Máté.

NAGY DÁVID a magyar ranglista harmadik helyén állt a nyári világversenyek előtt Koch Máté és Siklósi Gergely mögött (decemberben megnyerte a felnőtt bajnokságot, Heidenheimben világkupa-negyeddöntős volt egyéniben), ezzel együtt nem került be az Európa-bajnoki keretbe. Nem úgy a negyedik helyezett Andrásfi Tibor, valamint Rédli András (5.) és Berta Dániel (9.). A szövetség döntése alapján viszont a budapesti vb-n Dávid vívhat majd egyéniben Andrásfi Tibor helyén.

Mindkettejük számára jól sikerült egyébként a márciusi budapesti Grand Prix-verseny is, az egyfajta főpróbának is beillett, legalábbis a helyszínt tekintve.

„Akkor elégedett is voltam magammal. Jól vívtam, jól ment a versenyen, és végül ugye a későbbi győztestől kaptam ki, egyetlen tussal. Fairnek érzem egyébként, hogy Tibóval mindketten bekerültünk valamelyik keretbe, hiszen nemzetközi szinten is voltak eredményeink a szezonban. Neki épp itt a budapesti Grand Prix-n, bronzérmes lett ugye, és aztán az Európa-bajnokságon is bizonyított, jól sikerült neki az Eb. Én Heidenheimben értem el jó eredményt, és a világbajnokságon igyekszem meghálálni a bizalmat, Tibó elég magasra tette a lécet” – mondta Nagy Dávid.

„Egy hazai világbajnokságnál nem nagyon adódhat nagyobb élmény egy sportoló számára, talán csak egy olimpia. Remek hangulatra számítok. Ott voltam a 2013-as budapesti vb-n, ráadásul épp a párbajtőr csapatverseny napján, amikor világbajnok lett a csapat. Elképesztő volt aznap a hangulat, hasonlóra számítok most is, vagyis talán még jobbra, mert látványosabb lesz az egész vb, nagy a felhajtás érthetően. A nehezén egyébként túlvagyunk, a múlt hétig Tatán edzőtáboroztunk, az elég megterhelő időszak volt. A vívás mellett napi két edzéssel készültünk, most már csak egy van. Igyekszünk nem túlvívni magunkat” – tette hozzá a korábban junior Európa- és világbajnok vívónk.

S hogy Dávid mire számít önmagától?

„A világbajnokság után tudom megmondani, mennyire volt eredményes a felkészülés, szeretnék mindent úgy csinálni, hogy a végén elégedett legyek magammal, és elmondhassam magamról, hogy mindent megtettem, ami csak a csövön kifér. A felnőttmezőny azért más kávéház, nem nagyon tudok olyan válogatottról, ahol három juniorkorú versenyzőnek is sikerült a csapatba kerülnie. Nálunk ez a helyzet, talán a saját elvárásainkat is túlteljesítettük ezzel. Sokan vagyunk a magyar mezőnyben, ez abból a szempontból szerencsés, hogy hajtjuk egymást és megvan köztünk egy egészséges rivalizálás a csapatba kerülésre” – összegzett Nagy Dávid.


A  Magyar Nemzeti Bank egyedi 50 forintost bocsátott ki a világbajnokság alkalmával, 
a képen Nagy Dávid az érme ünnepélyes bemutatója alkalmával

A férfi párbajtőrözők tehát kedden, 16-án kezdenek egyéniben, a főtábla küzdelmeit és a döntőt is pénteken, 19-én rendezik. A csapatverseny vasárnap, 21-én indul, hétfőn pedig – remélhetőleg – a döntő küzdelmeken szoríthatunk a magyar csapatért.

A világbajnokság hivatalos weboldalán további részletek ismerhetők meg az eseményről.


Hirdetések