Dobos Sándor, 2019.07.09. | Sakk

Szinte páratlan, hogy 74 évesen ismét megnyerte a szenior bajnokságot a Vasas színeiben Boguszlavszkij Jevgenyij. Jóval fiatalabb versenyzők között kellett ugyanis bizonyítania Ajkán.

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a szenior egyéni bajnokságot, ezúttal is Ajkán, ahogyan már jó ideje. Közel 30 fős mezőnyben végzett 6 és fél ponttal az élen Boguszlavszkij Jevgenyij.

„Tényleg különleges dolognak számít, hogy megnyertem a bajnokságot, mert egyrészt 14 évvel ezelőtt, 60 évesen is sikerült elsőként végezni, másrészt azóta jöttek fel nagyon jó nemzetközi mesterek is. A mostani versenyen javarészt „hatvanasokkal” kellett küzdenem, a sakkban pedig nagyon is számít a korkülönbség. A fiatalabb indulók miatt különösen nehéz volt a verseny, főleg ebben a lebonyolításban. Kilencfordulós verseny volt, hét nap alatt, azaz kétszer is dupla fordulót rendeztek, ez azért már megterhelő egy 74 éves embernek” – mondta kérdésünkre Boguszlavszkij Jevgenyij, aki elárulta, nincs semmi titka a fittségének, éli a mindennapokat, igaz, az utóbbi időkben egyre többet pingpongozik.

„Voltak kifejezetten hosszú, 5-6 órás játszmák is, végül 4 győzelemmel és 5 döntetlennel 6 és fél pontot szereztem, csakúgy, mint a többszörös szenior bajnok Szalanczi Emil. Kettőnk között az úgynevezett Buchholz-számítás döntött, én a verseny során erősebb ellenfelekkel találkoztam. A kettőnk meccsét egyébként én nyertem. Tavaly ezüstérmes lettem, az akkori győztes, az örmény Khechumyan Gagik, akit akkor legyőztem, de a pontegyenlőség a javára döntött, most csak nyolcadikként zárt” – tudtuk meg az egyébként matematikus végzettségű, később számítástechnikai, szoftverfejlesztő vállalatoknál dolgozó játékosunktól.


Káposztás Miklós és Boguszlavszkij Jevgenyij

„Először 1980-ban jöttem a Vasashoz, itt laktam egyébként a Fáy utcában, volt egy vendégszoba. De aztán épp a lakásproblémák miatt Pécsre költöztem, ahol sportállást és lakást kaptam. Azt tudni kell, hogy sosem voltam profi sakkozó, mindig a munka mellett játszottam. Mondhatom, hogy ezen a szinten ez sem jellemző. A Vasasba aztán a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején tértem vissza.”

Boguszlavszkij Jevgenyij az egykori Leningrádban (a mai Szentpéterváron) született, és ott is járt a volt Szovjetunió talán legerősebb sakkiskolájába. 1977-ben költözött Magyarországra, felesége ugyanis magyar. Egy ideig vívódtak, hol legyen az otthon, később a mérleg hazánk felé billent el. 1981-ben szerezte meg a magyar mesteri címet, majd 1987-ben nemzetközi sakkmester lett, miután megnyert egy nagyon rangos jugoszláviai versenyt. Bár voltak ajánlatai, soha nem lett profi versenyző, és áldja is a sorsot, hogy nem mondott igent a megkeresésre, elvégre a rendszerváltást követően sok profi sakkozó került kilátástalan helyzetbe az állami támogatások megszűnése miatt.

„Sok barátot szereztem a sakknak köszönhetően, ha a versenyeken összefutunk, olyanokkal is találkozom, akikkel 30-40 éve vagyunk baráti kapcsolatban. Ez nagyon kellemes és jó érzés, főleg mert ilyen korban, mint én, már tényleg kevesen versenyeznek. Káposztás Miklós mondjuk kivétel, ő 80 évesen is elindult például ezen a szenior bajnokságon. Rendkívül nagy tudású nemzetközi mester, sok mestert nevelt ki, 40 éve vagyunk jóbarátok” – fogalmazott Boguszlavszkij Jevgenyij.

Kicsit sajnálja, hogy Pasaréten már csak egy kisebb teremben él tovább a Vasas sakk szakosztálya, és azt is, hogy a fiatal tehetségek egy idő után kirepülnek és elrepülnek, olykor másik egyesületbe. De ez nem szegi kedvét abban, hogy a Vasas csapatában játsszon úgy az NB I/B-ben, mint a Budapest Bajnokság I. osztályában is. Ő maga nem oktatja a sakkot, de a jövőben tervezi, hogy adott esetben egyre többször adná át tudását a fiatalabb korosztály számára.


XIX. Magyar Senior Bajnokság Papp Béla emlékére (Ajka, június 24-30.):

1. Boguszlavszlij Jevgenyij (Vasas) 6,5 pont
2. Szalanczi Emil 6,5 pont
3. Hardicsay Péter 6 pont
4. Mészáros András 6 pont
5. Volosin Vladimor 6 pont
6. Sulyok Sándor 6 pont
11. Káposztás Miklós (Vasas) 5 pont
23. Bartuszek András (Vasas) 3,5 pont


Hirdetések