Jenkei András, 2019.07.04. | Röplabda

Bár a szezonkezdet még messze, így is bőven van miről beszámolni a Vasas Óbuda kapcsán.

Sok víz lefolyt a Dunán a Vasas Óbuda április 26-i bajnoki cím szerzése óta, röplabda sportágunk irányítói pedig folyamatosan azon dolgoznak, hogy az új idény végén is legyen oka örömre mindenkinek, akinek fontos a Vasas.
Ebben az időszakban a 2019/2020-as játékoskeret kialakítása az elsőrendű feladat, és ez a folyamat úgy tűnik a végére érkezett. Ismerjük új igazolásainkat és a távozók névsora is véglegesnek számít.

A legfontosabbnak, a legtöbb örömre okot adónak az tény tűnik, hogy a bajnokcsapat magja továbbra is a Vasasban folytatja Jakub Gluszak vezetőedző irányításával. A következő szezonban is a Vasas Óbudát erősíti Ayshan  Abdulazimova, Ambrosio Melani, Dékány Bernadett, Juhár Dalma, Mária Kostelanská, Mihály Dorka, Takagui Ana Tiemi, Török Kata és Villám Lilla.

A fentiekből az is kitűnik, hogy öten, köztük négy légiós, távozik a csapattól, így a liberó Nikolina  Božičević, a center Da Silva Núria Lopes, a négyesütő Panagiota  Dioti, az átló Eržen Darja valamint a feladó Durst Anna. Utóbbi játékos mindenképpen több szót érdemel, hiszen Anna Vasas nevelésként, hosszú éveken át nagy alázattal, többnyire kiegészítő szerepkörben szolgálta a Vasast. Érthető, hogy több játéklehetőségre vágyik.

Együttesünkhez öt röplabdázó kötelezte el magát újonnan az elmúlt bő hónapban. A magyar válogatott feladó Bleicher Réka, valamint a 19 éves ütő Hajós Aliz az UTE-ből érkezik, a center Gyimes Zsófia az Egyesült Államokban járt egyetemre (Kansas State University) az utóbbi években, előtte a TFSE játékosa volt. A szerb nemzetiségű, ám már magyar állampolgárságú center Sanja Kalicanin a korábbi években a nagy rivális Nyíregyházában játszott, így bőven van tapasztalatunk remek képességeiről. A dán ütő Trine Noer Kjelstrup az előző idényt Finnországban töltötte, onnan érkezik hozzánk.

A kívülálló számára is egyértelműen célratörő és letisztultnak tűnő csapatépítés kulisszatitkairól Sarlós Márton ügyvezetőt kérdeztük:
- A csapatépítés folyamatában lényeges szempontunk volt, hogy minden poszton legyen magyar és külföldi játékosunk is, és rendelkezzünk négy centerrel, mert ez tavaly nem volt meg. Ezeket az elképzeléseket sikerült megvalósítani.
Kiindulópontként persze a legnagyobb elégedettségre az ad okot, hogy képesek voltunk értékeinket megtartani. Dékány Bernadett, Ana Tiemi szerződéshosszabbításával két igazi klasszis játszik továbbra is piros-kék színekben.
Az idény zárultával két centerünk maradt, Ayshan  Abdulazimova és Ambrosio Melani. A már említett négyes létszám elérésének érdekében előbb Gyimes Zsófia csatlakozott hozzánk, akit már TF-s korában is szemmel tartottunk, majd amikor pedig kiderült, hogy hazatér Amerikából, hamar megegyeztünk vele. Sok lehetőség rejlik benne, remélem, hogy nálunk kiteljesedik a karrierje, mindenesetre első lépésként már tagja  az Universiadén szereplő magyar válogatottnak. A „negyedik” pedig Sanja Kalicanin lett. Ő több meggyőző, Magyarországon eltöltött esztendő után kerül hozzánk, az érdeklődésünk pedig kölcsönösnek mondható volt. Tavaly remek statisztikákat produkált az Extraligában, például blokkhatékonyságban a második legjobb volt a mi játékosunk(!), Ayshan Abdulazimova mögött.
Leigazoltuk a nagyon tehetséges Hajós Alizt, aki tisztában van azzal, hogy a Dékány, Kostelanská, Török hármas mellett (mögött) valószínűleg kevesebb lehetőséghez jut majd, de úgy gondolja, hogy rengeteget fejlődhet nálunk.
A feladó  poszton sokak véleménye szerint a magyar mezőny legjobbja Ana Tiemi játszik a Vasasban, ám hosszabb távra tervezve szerettünk volna erre a posztra egy magyar játékost is. A válogatott Bleicher Réka mind játéktudásban, mind mentalitásban nagyon illik közénk. Fejlődni, tanulni akar ő is, ennek érdekében még azt is bevállalta, hogy most Tiemi „mögé” igazol hozzánk, mi pedig hosszútávon számítunk rá…
Érkezik még egy dán lány is, Trine Noer Kjelstrup. Őt a finn bajnokságban fedeztük fel, bár eredetileg egy másik játékos volt képben. Ő azonban az olasz „A” Ligába szerződött és ekkor tűnt fel, hogy szerepel még egy hasonló remek statisztikai mutatókkal rendelkező röplabdázó északi rokonaink pontvadászatában. Trine abszolút nyitott volt elképzeléseinkre, egy hosszú telefonbeszélgetés után elkötelezte magát hozzánk, átló poszton jól kiegészíthetik egymást Villám Lillával.

Liberó poszton Juhár Dalma Božičević távozása után egyértelműen megkapja a lehetőséget, az előző idényben tapasztaltak alapján nincsenek kétségeink vele kapcsolatban. Társa pedig egy posztváltás után Mihály Dorka lesz, aki nagyon lelkesen fogadta ezt az elképzelést.

A Vasas Óbudával kapcsolatos hír, hogy a bajnoki cím megnyerésével ősszel a BL selejtezőjében indulhatunk (ami egyébként valamennyi játékosunknál komoly motivációs bázisként fogalmazódott meg). A sorsolás megtörtént, október első felében oda-visszavágó alapon a montenegrói bajnok Luka Bar csapatával mérkőzünk, továbbjutás esetén pedig még egy kört kéne teljesíteni a főtáblához.

 


Hirdetések