Jenkei Dániel, 2019.06.20. | Vívás

A kevésbé sikeres egyéni napok után a vasasos Katona Renáta bravúros ezüstérmet nyert a kardcsapat tagjaként a düsseldorfi Európa-bajnokságon.

Fogalmazhatunk nyugodtan úgy, csendesen teltek az egyéni versenyek napjai a három vasasos számára a düsseldorfi Eb-n.

Elsőként Katona Renátával találkozhattunk a páston a női kardvívók között: Boros György tanítványa magabiztosan verte a főtábla első meccsén a bolgár Ilijevát, utána azonban kikapott az olasz Gregoriótól, így 29. lett. Ez egyébként részéről abszolút tisztes helytállásnak tekinthető.

Másnap a fiatal Koch Máté próbált szerencsét férfi párbajtőrben, pályafutása során először mutathatta meg tehetségét felnőtt világversenyen. Talán emiatt izgulta el a selejtezőt, amelyet nem túl fényes mérleggel zárt. Ennek ellenére mégis beverekedte magát a legjobb 64 közé, ott viszont a fegyvernem egyik legjobbja, az orosz Bida már túl nagy falat volt számára. A vége így egy 61. hely, és itt is érvényes ugyanaz a megállapítás a helytállás terén, mint Katona Renátánál.

Szerdán jött a férfi kard, no meg Szilágyi Áron, ebből következően pedig a legkomolyabb reményeink. Már csak azért is, mert Áron rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott az elmúlt hónapok világversenyein. A harminckettes táblán még nem volt probléma, kétszeres olimpiai bajnokunk az elnyűhetetlen olaszt, Aldo Montanót győzte le magabiztosan, utána pedig érdekes csata jött, a honfitárs, Szatmári András ellen.

A pillanatnyi forma talán Áron mellett szólt, ő viszont rendesen belealudt az elejébe, öttusos hátrányba került, de innen még volt visszaút. 14-14-nél aztán sportszerűségből is jelesre vizsgázott versenyzőnk, hiszen bemondta ellenfele találatát, így Szatmári András jutott a nyolc közé, Szilágyi Áron pedig 10. lett.

 

Csütörtöktől elkezdődtek a csapatversenyek, és rögtön az első nap csodás eredményt tartogatott számunkra. A Márton Anna-Pusztai Liza-Katona Renáta-László Luca négyes egészen a döntőig jutott, miután elképesztő fordításokkal az ukrán és a francia válogatottat is legyőzték.
 


fotó: hunfencing

 

Klubunk sportolója, Katona Renáta aktív részese volt a csapatsikernek, főleg az ukránok elleni negyeddöntőben, ahol egy 7-1-es asszóval fordította a párharcot a magyar csapat javára.

Az oroszok elleni fináléban már nem sikerült az újabb csoda, de ez az Eb-ezüst nemcsak önmagában az éremszerzés, hanem a tokiói olimpiai kvalifikációs szempontjából is roppant értékes.

Hasonló optimizmussal várjuk a férfi kardozók szombati versenyét, természetesen Szilágyi Áron szereplésével.


Hirdetések