Jenkei Dániel, 2019.06.05. | Karate

Májusban karate szakosztályunk 250 fő részvételével rendezte meg az eddigi legnagyobb háziversenyét, a Vasas Kupát, ami a korábbi versenyekhez képest számos újítást is hozott magával. Klement Kármen pedig eközben az isztambuli világkupán remekelt.

A Vasas Kupa hagyományosan egy körmérkőzéses gyerekverseny, melynek célja, hogy a kezdő és haladó karatésok a lehető legtöbb meccsen tudják gyakorolni az edzéseken megtanultakat, szokják a versenykörülményeket és pozitív élményeket szerezzenek. A versenyünk évről évre nagy népszerűségnek örvend, egyre többen vesznek részt rajta, az idei Vasas Kupa is rekordlétszámot hozott: 250 sportoló vett részt a megmérettetésen.

A sok nevezés miatt versenyünk már kinőtte a Szigethalmi Szent István Általános Iskola tornatermét, így átköltöztünk a közeli Széchenyi István Általános Iskolába. Nem ez volt az egyetlen változás: idén először a küzdelmek mellett két új versenyszám is helyet kapott a programban. A Magyar Bajnokságra készülő versenyzők formagyakorlatban is tatamira léphettek, emellett szerveztünk az egyre népesebb óvodás bázisunknak egy külön versenyszámot is.

Katában a hazai versenyek történetében először használtuk a hivatalos WKF versenyeken is bevezetett pontozásos rendszert. A bírók két kritérium, technikai felkészültség és atletikusság alapján pontozták a versenyzőket, az értékelést a formagyakorlat után a tatami melletti monitoron egyből megnézhették a versenyzők. A két kritérium alapján adott visszajelzés nagy segítségére volt a versenyzőknek a magyar bajnokságra való készülés finisében.

A szintén újdonságnak számító ovis versenyszámban több mint 40 kisgyermek szerezte meg első versenyélményét budapesti és szigethalmi óvodás csoportjainkból. A legkisebbek számára a feladatot úgy alakítottuk ki, hogy az jó rávezetés legyen a későbbi övvizsgára is. Az ovisok még nem küzdöttek egymással, egyénileg kellett bemutatniuk az ütések, rúgások, védések és a küzdőmozgás alapjait.
 


- Köszönjük a Csepel Karate SE, a DMTK Karate Szakosztály, a KAKUSEI Kulturális, Szabadidő és Sportegyesület, a KTSE, a "PEST-BUDAI" S.K.C., a Sandan Karate Sportegyesület, a Seinchin Karate Sportegyesület, a Senshi Karate Club és a Toranoko Karate Egyesület versenyzőinek és edzőinek, hogy elfogadták meghívásunkat és részt vettek az eddigi legnagyobb Vasas Kupán. Szintén köszönettel tartozunk a bírói karnak, akik profin és gördülékenyen bonyolították le a versenyt. És végül köszönjük a szülők és a haladó versenyzőink áldozatos munkáját, akik kivették a részüket a profi lebonyolításból. Ősszel folytatás következik, hiszen jön majd az V. Vasas Kupa! – mondta el Egri Tamás szakosztály-igazgató.


Nemcsak a tömeglétszám, hanem élversenyzői teljesítmény terén is van mire büszkének lennie a szakosztálynak.

Szintén májusban rendezték meg a Karate1 világkupa-sorozat isztambuli állomását. A versenyek két kategóriába oszthatók: a Seria A viadalokon minden felnőtt karatés elindulhat, míg a Premier League versenyeken csak a világranglista 100 legjobbja nevezhet.

Az isztambuli Seria A világkupára három karatésunk utazott: katában Forgács Tamás, kumitében pedig Klement Kármen (-50 kg) és Knirsch Marcell (-84 kg) mérettette meg magát. A cél kettős volt: egyrészt a tapasztalatszerzés és a rangos versenyeken való lehető legjobb teljesítmény, másrészt minél több világranglistapont begyűjtése motiválta a versenyzőinket.

Ez utóbbinak azért van nagy szerepe, mert a Seria A versenyeken való jó szerepléssel lehet kivívni a Premier League-állomásokon való indulás jogát.

Mindhárom versenyzőnk jól teljesített, de az első körből való továbbjutás ezúttal csak a -50 kilós Klement Kármennek jött össze a továbbjutás. Ő azonban nem állt meg ezután sem: élete legjobb formáját mutatva sorra nyerte a meccseit.

Kármen az első körben magabiztosan, fölényes 8-0 eredménnyel verte indiai ellenfelét. A második meccsen szintén egy tiszta, 2-0-s győzelmet aratott mexikói ellenfelén, majd a harmadik körben sem tudtak pontot csinálni rajta, az indonéz lányt 1-0-ára verte. A negyedik körben az egyik legnagyobb név következett: a két éve felnőtt Európa-bajnok, világranglista-hatodik ukrán Kryva várta Kárment. Szoros meccsen Kármen 2-1-re alulmaradt, és sajnos a vigaszág sem jött össze: az ukrán lányt a későbbi bronzérmes versenyző legyőzte.

A három nyert kör így is a legjobb eredmény, amit sportolónk valaha felnőtt világkupa állomáson ért el. További öröm, hogy a 3 nyert meccs 105 világranglistapontot jelent Kármennek, mellyel karnyújtásnyira került a TOP 100-as helyezéstől.
 


Hirdetések