Jenkei Dániel, 2019.05.20. | Vívás

A férfi párbajtőrözők Párizsban indították az olimpiai kvalifikációs időszakot, immár csapatversennyel is.

Ahogy legutóbb a férfi kardozóknál Madridban, úgy férfi párbajtőben is hatalmas érdeklődés övezte a hétvégi párizsi világkupa-versenyt, hiszen itt már feketén-fehéren a tokiói részvétel volt a tét, elindult a kvalifikáció csapatban is.
 
A 373 főt számláló egyéni mezőnyben természetesen Vasas-versenyzők is akadtak, a 19 éves Koch Máté bronzérme viszont egyáltalán nem természetes, sokkal inkább a fantasztikus bravúr kategóriájába esik.
 
Máté bő két éve Heidenheimben már bemutatott hasonló teljesítményt, de ez a bronz talán annál is értékesebb, hiszen tényleg mindenki itt volt, aki számít. Ráadásul Máté a selejtezőből, majd a 256-os tábláról menetelt be a legjobb négy közé.
 
Olyan világklasszisokat győzött le eközben, mint a francia Borel, vagy a svájci Heinzer, előbbit például egészen elképesztő fordítás után, 15-14-re, de honfitársát, Somfai Pétert is komoly izgalmak között múlta felül.
 
A végállomást az elődöntőben az orosz Glazkov jelentette, de a bronzérem így is nagyon értékes, már csak azért is, mert Koch Máté ezzel hirtelenjében a hazai ranglista élére ugrott, ami minden bizonnyal egyéni felnőtt Eb és vb-részvételt ér számára a következő hónapokra. Csak a rend kedvéért, július 15-től Budapesten lesz ez a bizonyos világbajnokság.
 
A másik ágon egyébként szintén magyar bronzérem született, Siklósi Gergely ugyancsak bravúrt bravúrra halmozott a francia fővárosban.
 
És akkor nézzük a többieket, elsősorban a vasasosokat: Bányai Zsombor remek selejtező után a 64 között japán ellenfelétől kikapott, így a 40. lett. Nagy Dávid pedig betegséggel küzdve nem tudott maradandót alkotni, neki most egy 199. helyezés jutott.
 
Amellett, hogy Koch Mátéék szereplése rendesen felborította a magyar rangsort, a másnapi csapat összetétel is nagy kérdés volt, végül a szövetségi kapitány a rutinosabb Bányai Zsombor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely négyes mellett döntött.
 
A mieink két győzelem után a negyeddöntőben a franciáktól kaptak ki, majd a helyosztókon megszerezték a hatodik helyet, ami olimpiai szemszögből nézve is tisztes helytállásnak tekinthető.
 
Halla Pétert, a Vasas párbajtőrözőinek edzőjét kérdeztük a hétvége eseményeiről és a csapat összetétellel kapcsolatos érdekes helyzetről:
 
- Megmondom őszintén, nem Mátétól vártam a bravúrt, de ő ilyen típus, hogy amikor belelendül, akkor meg tudja mutatni, hogy mekkora tehetség. Ez történt Párizsban is, persze ehhez az is kellett, hogy menetközben többször elfelejtse azt, hogy erőből oldja meg az asszókat. Amikor taktikus vívásra váltott, és saját magát adta, akkor szépen jöttek a tusok. A Borel és a Heinzer elleni siker nagyon értékes, ő maga is különleges stílusban vív, és hasonlóan egyedi technikával bíró ellenfeleket tudott legyőzni. Az orosz elleni elődöntőre fejben is elfáradt kicsit a hosszú nap végére, de így is nagyon nagy dolog, amit elért. Zsombor a körvívást remekül kezdte a selejtezőben, aztán a japán ellen valószínűleg nem bírta a nagy nyomást. Nagy Dávid teljesítményét pedig azért nehéz értékelni, mert utólag derült ki, hogy lázasan vívott, így végül a csapatban sem kapott lehetőséget, amit ebben a helyzetben jó döntésnek gondolok. A fő dilemma most az lesz a döntéshozók számára, hogy kikből áll majd össze az Eb és vb-csapat, hiszen jelentősen felborult a ranglista. Függetlenül attól, hogy most éppen Máté a kedvezményezett, a jelenlegi pontszámítást nem tartom teljesen reálisnak válogatási szempontból. A saját versenyzőim szemszögéből persze örülök neki, hogy ilyen eredményekkel rendre fejtörést tudunk okozni a válogatott csapatok összetétele kapcsán.
 

 

EREDMÉNYEK - EGYÉNI

1. Park Szangjung (koreai), 2. Nyikita Glazkov (orosz), 3. Siklósi Gergely (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Koch Máté (edző: Halla Péter, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …11. Somfai Péter, …40. Bányai Zsombor, …51. Peterdi András, …121. Berta Dániel, …140. Rédli András, …160. Cho Taeun Sándor, …163. Andrásfi Tibor, …170. Kiss Gergő, …199. Nagy Dávid, …244. Szényi Péter.

 

CSAPAT

1. Svájc, 2. Franciaország, 3. Olaszország, …6. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely).


Hirdetések