Dobos Sándor, 2019.05.05. | Curling

Szép eredményekkel zárult az egyéni curling országos bajnokság.

Újabb három Vasas-érmet jegyezhetnek fel a statisztikusok az idei országos bajnokságok összefoglalóiba. Szombaton zárult az idei egyéni országos bajnokság, a férfiaknál Nagy György aranyérmes lett, a nőknél Szekeres Ildikó ezüstöt, Joó Linda bronzot szerzett.

De mi is az az egyéni bajnokság egy olyan sportágban, ahol megszokhattuk, hogy többen vívnak a jégen?

Nos, itt egyedül küzdenek az indulók az elemekkel, egy speciális feladatsort kell megoldaniuk a lehető legtöbb pontot elérve. Az első feladatban minden játékosnak 8 követ kellett – mindig üres pályán – elcsúsztatnia (söpörhették is). A kövek megállásának helyétől függően a játékos a ponttáblázatnak megfelelő értékelést kapta.

A második feladatban a pálya bal és jobb oldalára helyezett kőre kellett 4-4 csúsztatást végrehajtania úgy, hogy az elcsúsztatott kőnek érintenie kellett a lerakott követ. A lerakott követ a házba kellett juttatni, az elengedett kő helyzetét nem értékelték.

A harmadik feladatban 1-1 követ egymás után különböző pozíciókba helyeztek, és a játékosnak az adott követ 1-1 kísérletből ki kellett ütnie, míg a negyedik feladatban 8 követ egyszerre tettek fel bizonyos pontokra, a cél pedig az volt, hogy 5 dobásból – lehetőség szerint – minél több követ kiüssenek a házból, úgy, hogy a dobott kövek a házban maradjanak. A házban felállított és a dobott köveket sem mozdították meg a feladat végéig. A 5. eldobott kő után értékelték az eredményt.

A négy feladat végén maximum 131 pontot lehet szerezni, és az a versenyző, aki 100 pont felett dob, már kiemelkedőnek számít. Nos, a férfiaknál győztes Nagy György 103 pontot ért el, ez pazarnak mondható, már csak azért is, mert a selejtezőben, a középdöntőben és a döntőben is ezt a pontszámot teljesítette (ez még ráadásul igen ritka egyezés is).

Eredmények – nők, egyéni bajnokság (13 induló):

1. Palancsa Dorottya (Újpest) 288 pont (a döntőben 104 pont)
2. Szekeres Ildikó (Vasas SC) 265 pont (a döntőben 87 pont)
3. Joó Linda (Vasas SC) 263 pont (a döntőben 88 pont)
4. Sándor Nikolett (Újpest) 261 pont (a döntőben 90 pont)

Férfiak (11 induló):

1. Nagy György (Vasas SC) 309 pont (a döntőben 103 pont)
2. Fóti Balázs (FTC) 274 pont (a döntőben 88 pont) – szétdobás után 101
2. Tatár Lőrinc (Újpest) 274 pont (a döntőben 102 pont) – szétdobás után 87
4. Szabó Gergely (Vasas SC) 269 pont (a döntőben 78 pont)


Hirdetések