Jenkei Dániel, 2019.04.29. | Vívás

Kétszeres olimpiai bajnokunk - immár a tokiói olimpiai kvalifikációs időszakban - remek eredményt ért el a Dél-koreai fővárosban.

Fontos fázisába ért a vívók világkupa-sorozata valamennyi fegyvernemben, hiszen mostantól már minden verseny a tokiói olimpiai kvalifikáció jegyében zajlik. A bonyolult részletekbe itt nem mennénk bele, de a legfontosabb szerep a csapatversenyekre hárul a következő hónapokban, hiszen onnan tud a legtöbb azonos nemzetbeli vívó kijutni a 2020-as játékokra.

Szilágyi Áronnak kétszeres címvédőként persze kard egyéniben is komoly céljai vannak, így számára a hétvégi szöuli gp is igencsak fontos volt, függetlenül attól, hogy itt csak egyéni versenyt rendeztek.

Áron ráadásul tavaly el tudta orrozni az elsőséget a hazai versenyzők elöl, így most nagyon fenték rá a fogukat a dél-koreai klasszisok, akik nincsenek kevesen a mezőnyben…

Elsőként közülük Szungot verte simán (15-7), majd a kínai Vangot (15-9) hasonló könnyedséggel. Ahogy az általában ilyenkor lenni szokott, ezután egy szorosabb asszó következett, az iráni Pakdaman ellen csak aranytussal jött össze a 15-14-es siker.

Az olasz Curatoli elleni negyeddöntőre aztán helyreállt a világ rendje: Áron ismét parádézott (15-12), majd a legidősebb koreai, Kim Junghvan jött. Róla már az is elterjedt, hogy visszavonult, Szöul előtt hónapokig nem láttuk versenyen, de így is eljutott a legjobb négyig. Merthogy az elődöntőben őt is legyőzte két tussal Szilágyi Áron.

Klasszisunk számára végül nem lett három a koreai igazság, hiszen a fináléban Oh-tól minimális különbséggel, egy tussal kikapott.

Maradt az ezüst, és a következtetés: Szilágyi Áron továbbra is a jelenkori kardvívás állócsillaga.


Végeredmény, férfi kard Grand Prix, Szöul, 163 induló: 

1. Oh Szanguk (koreai), 2. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 3. Max Hartung (német) és Kim Junghvan (koreai), 

 

fotó: hunfencing

 
 

Hirdetések