Jenkei Dániel, 2019.04.15. | Vívás

Sokáig kellett várni a vasasos éremre a toruni kadet és junior világbajnokságon, de az utolsó nap a férfi párbajtőrcsapat szenzációs aranyat nyert, mindezt három klubunkban készülő vívóval.
 

Vasas-szemszögből a „minden jó, ha a vége jó” mottóval summázhatjuk a lengyelországi Torunban rendezett kadet és junior vívóvilágbajnokságot.

Az esemény első felében kardozóink versenyeztek, a junioroknál egyéniben Rabb Krisztián a legjobb harminckettő között búcsúzott, így 18. lett.

Ő titkon éremért utazott, és remekül is kezdte a napot, de a fehérorosz Pincsuk elleni rövidzárlat a lehető legrosszabbkor jött. Fájó, hogy a csapattal sem tudott vigasztalódni ifjúsági olimpiai bajnokunk, hiszen a magyar kvartett általános meglepetésre szintén csak a 18. lett.

Kadet kardban a fiatal Szántó Zoltán szépen helytállt, bejutott a 64 közé, további bravúrt viszont már nem tudott elérni, így 54. helyen végzett.

Ezek után joggal bízhattunk a Koch Máté, Nagy Dávid, Bende Bence triumvirátusban, akik igen erőteljesen letették névjegyüket az elmúlt évek korosztályos világversenyein párbajtőrben.

A egyéni főleg ennek tükrében sikerült visszafogottan, bár Nagy Dávid ötödik helye így is remek eredmény, de Bende Bence 66., és főleg Koch Máté 93. pozíciója elmaradt a várakozásoktól.

Persze a vívás ilyen, no meg olyan, hogy az egyéni után csapatban lehet javítani, a három vasasossal, plusz Andrásfi Tiborral felálló magyar párbajtőrcsapat pedig ezt meg is tette. Még úgy is, hogy címvédőként az esélyesség terhe rájuk nehezedett, de ehhez képest ritkán látható könnyedséggel vették az akadályokat.

Egyiptom ellen 45-30-al kezdtek a mieink, és itt bizony Bende Bence beugrására is nagy szükség volt, majd 11 tussal vertük a cseheket, és egy híján hússzal az oroszokat. Ne feledjük, utóbbit egy világbajnoki elődöntőben…

Jöhetett az USA elleni finálé, ahol szintén minden magyar vívó pluszos mérleget zárt, főleg Koch Máté volt elemében, így a záróemberünk, Nagy Dávid mindenféle nyomás nélkül élvezhette ki a világbajnoki cím megnyerését. Koch mellett Nagy is azt mondta, hogy a pazar csapatszereplés feledtette velük a kevésbé fényes egyénit, Bende Bence számára pedig külön öröm volt, hogy pástra léphetett a világbajnok csapatban.

Az aranyműves vasasos mester, Halla Péter a hazaúton részletesebben is értékelte tanítványai teljesítményét:

- Megmondom őszintén, több szempontból is kicsit szkeptikus voltam a csapatverseny előtt. Hiába voltak esélyesek, az elmúlt időszakban, beleértve az Eb-t is, nem igazán jött ki nekik a lépés csapatban. Emellett az egyéni verseny is felemásra sikerült. Dávid jól vívott, bár bőven benne lehetett volna a teljesítményében az érem, de a legjobb nyolc között rosszul váltott ritmust a kazah ellenfele ellen. Máté és Bence számára pedig nem úgy zárult a pénteki nap, ahogy szerették volna.

Ehhez képest nagyon kellemes meglepetést okoztak a csapatversenyben, mondhatom így utólag, hogy minden korábbi kisiklásért kárpótolt minket ez az aranyérem. Az első asszóban Egyiptom ellen Bence is vívhatott, és szépen helyt is állt, Máté és Dávid pedig egész nap kiemelkedőt produkáltak. Az amerikaiak elleni döntőt külön kiemelném, azzal nagyon elégedett voltam. Nem vették át az ellenfél stílusát, nem mentek bele az erővívásba, és így szép lassan sikerült a maguk javára fordítani az asszót. 

Két további tényezőt is megemlítenék: az egyik a szülőkből és versenyzőtársakból álló magyar keménymag, akik remek hangulatot teremtettek, sok erőt adva a fiúknak, a másik pedig a sportpszichológusok szerepe, akik szintén hozzájárultak ahhoz, hogy az egyéni után újra rend legyen a fejekben. Ez volt ennek a korosztálynak az utolsó junior világbajnoksága, most nagy vízválasztó jön, de nem féltem őket a felnőtt mezőnytől sem.

 


Hirdetések