Dobos Sándor, 2019.04.15. | Jégkorong

A magyar női válogatott csoportgyőztesként zárt a divízió 1/A-s világbajnokságon a Vasas Jégcentrumban, ezzel feljutott ez A-csoportba, jövőre ott szerepelhet. A siker részese volt Mayer Fruzsina, a Vasas játékosa is.

Az álmok valóra váltak, a magyar válogatott a tízcsapatos elitmezőnyben szerepelhet jövőre, merthogy négy győzelmet is aratott a Vasas Jégcentrumban rendezett világbajnokságon, ráadásul a negyedik már nem is számított a feljutás tekintetében.

Mayer Fruzsina, a Vasas SC U18-as csapatának tagja is ott volt a válogatottban, a vb előtt így nyilatkozott az esélyekről, érdemes ezt feleleveníteni: „Nyilván nem lesz egyszerű, mert nagyon kiegyenlített a mezőny, egy-egy gól dönthet majd minden meccsen. A dánok és a norvégok fizikálisan talán erősebbek, de ezt a gyorsaságunkkal ellensúlyozhatjuk. A szlovákokat és az olaszokat sem írhatjuk le, azonos képességű válogatottak. Talán az osztrákok lógnak egy kicsit kis a sorból, nem is emlékszem olyan meccsre, amikor sikerült volna ellenük nyerni. Talán ők a legesélyesebbek, de azt mondhatom, hogy nem stresszelünk, nincs bennünk semmi félelem.”

Nos, rögtön az első körben megvertük a norvég csapatot, majd némi meglepetésre a szlovákoktól vereséget szenvedtünk, hogy aztán 0-2-ről nyerjünk 6-2-re a dánok ellen. Az olaszok kiütése után jól alakult a dán-norvég meccs, így az osztrákok elleni szombati mérkőzés már tét nélküli volt.


Fotók: MJSZ

Mayer Fruzsinától elsőként arról érdeklődtünk, hogy van: merthogy a második mérkőzésen megsérült:

„Sajnos, a szlovákok elleni mérkőzésen kiugrott a vállam, és az egyik szünnapi edzésen rá is sérültem. Napról napra jobb, mondjuk így, az osztrákok ellen már beöltöztem újra, ott voltam a kispadon” – tudtuk meg.

S akkor jöjjenek a részletek a csodás hétről.

„Igazából az egész hét, de különösen a dánok és a norvégok elleni mérkőzés egy hullámvasút volt, leginkább érzelmi hullámvasút. Az bejött, hogy a norvég meccs szoros lesz, az utolsó percben lőttük a győztes gólt. A szlovákok kisebb meglepetést okoztak nekünk, elképzelhető, hogy egy kicsit könnyelműbben is mentünk bele abba a meccsbe, talán azt hittük, könnyű lesz. De a vereséget végül nem éltük meg mélypontként, tudtuk, hogy a dánok ellen meg kell szerezni a három pontot, hogy közelebb kerüljünk a feljutáshoz.”

Ehhez képest 0-2-re álltunk a meccs elején. Kérdés, mi hangzott el, mi történt az öltözőben?

„Az első harmadban tényleg kicsit megborultunk, a szünetben „halálhangulat” volt az öltözőben. Az volt bosszantó, hogy két helyzetből két gólt kaptunk, de nem játszottunk rosszul amúgy. A második harmadban az egyszerűbb dolgokhoz nyúltunk, kapura lőttünk, mentünk a kipattanókért, és ez eredményezte, hogy hatékonyabbak lettünk. Az olaszok kicsit kilógtak a mezőnyből, tavaly jutottak fel, de ellenük is figyelni kellett, főleg, mert a norvégok csak 2-0-ra nyertek ellenük.”

Mi pedig 9-0-ra, s végül a zárónapon már a győzelem sem volt feltétel a feljutáshoz, a dánok elintézték a norvégokat, így Ausztria ellen – amikorra megtelt a Vasas Jégcentrum, hivatalosan 1942 néző figyelte a zárómeccset – felszabadultan játszhattak a lányok.

„Még sosem játszottam ennyi ember, ilyen telt ház előtt. Kicsit hamarabb kimentünk a pályára, és amikor odaértünk, még tíz perc volt hátra a norvég-dán meccsből, és vezettek a dánok biztosan. Amikor a norvégok lehozták a kapust, és kaptak egy újabb gólt, tudtuk, hogy megvan a feljutás. De szerettünk volta aranyéremmel feltenni az i-re a pontot. És aztán örömhoki lett a vége, és tétmeccsen először győztük le az osztrákokat.”

A hokiszerető közvélemény most azt találgatja, boncolgatja, hogy Pat Cortinának, a férfiválogatottal Szapporóban csodát tévő szakembernek mekkora szerepe volt a mostani feljutásban.

„Mindenképpen nagyon nagy az ő szerepe. Márciustól dolgozunk vele, a Tüskecsarnokban kezdtük a felkészülést, eleinte mini campekkel, naponta déltől hatig készültünk, majd ezt követte egy kéthetes időszak, teljes beköltözéssel. Mondhatom az egész csapat nevében szerintem, hogy itt olyan meetingekben volt részünk, amilyenekben korábban nem. Pat olyan motivációs beszélgetéseket tartott, hogy csak lestünk, azt hiszem, ennél jobban nem lehet motiválni egy társaságot. Mindig a csapategységet próbálta formálni, kialakítani az edzéseken is, hogy amikor kifutunk a pályára, tényleg úgy érezzük, hogy a második családunkkal vagyunk fent a jégen. Ez – úgy érzem – a dánok és az osztrákok ellen látszott leginkább. Nálunk nem két-három jó játékos hozta az eredményeket, hanem a csapat” – fogalmazott Mayer Fruzsina, aki tervei szerint jövőre is a Vasas U18-as fiúcsapatában játszik, amennyiben erre megkapja a külön engedélyt, merthogy úgy érzi, a fejlődését ez a lehetőség segíti a legjobban.

Jövőre egyébként az A-csoportos világbajnokság (melyet a hétvégén drámai körülmények között a finnek győztes gólja ellenére az Egyesült Államok nyert meg) Kanadában lesz, és várhatóan már májusban elkezdődik az előzetes hangolódás erre a tornára.

A magyar válogatott eredményei a világbajnokságon:

Magyarország–Norvégia 2-1
Magyarország–Szlovákia 1-2 – szétlövés után
Magyarország–Dánia 6-2
Magyarország–Olaszország 9-0
Magyarország–Ausztria 2-1

A világbajnokság végeredménye:

1. Magyarország 12 pont
2. Dánia 9 pont
3. Norvégia 9 pont
4. Ausztria 8 pont
5. Szlovákia 6 pont
6. Olaszország 0 pont

A magyar válogatott tagjai:

Nehring Stephanie, Németh Anikó, Tóth Zsófia, Grkovic Jelena, Kiss-Simon Franciska, Kreisz Emma, MAYER FRUZSINA, Németh Bernadett, Odnoga Lotti, Tóth Enikő, Dabasi Réka, Gasparics Fanni, Gowie Alexandra, Horváth Tifani, Huszák Alexandra, Jókai-Szilágyi Kinga, Jókai-Szilágyi Zsófia, Kiss Andrea, Nooren Averi, Pintér Hanna, Pintér Lili, Rónai Alexandra, Seregély Míra. Szövetségi kapitány: Pat Cortina


Hirdetések