Dobos Sándor, 2019.04.05. | Vívás

Párbajtőrözőink a junior mezőnyben egyéniben és csapatban is éremesélyesként utaznak Lengyelországba.

Az észak-lengyel város, Torun rendezi meg a kadet és junior világbajnokságot, április 6. és 14.között tart. Öt Vasas-vívóért szoríthatunk, nézzük, mire számíthatunk.

Már Foggiában, az Európa-bajnokságon is korosztályt váltott ifjúsági olimpiai bajnokunk, Rabb Krisztián, aki tehát a kadet éveket maga mögött hagyva készül a világbajnokságra is. Tavaly a veronai vb-n bronzérmet szerzett, és tagja volt az aranyérmes csapatnak is – a mostani junior Eb-n, már a juniorok között, az előkelő 7. helyen zárt.


Rabb Krisztián előreléphet az Eb-hez képest

Most a legjobb nyolc közé szeretne kerülni egyéniben, ami remek eredmény lenne, célja elsősorban az, hogy jól menjen neki a vívás – ezzel együtt csapatban javítana a többiekkel az Eb-hez képest. Így is lesz kadet versenyzőnk, hiszen a csapatban Eb-bronzérmes Szántó Zoltán is utazik a küldöttséggel.

Nem kérdés, hogy a teljes magyar küldöttség legreményteljesebb versenyzői között ott vannak párbajtőrözőink.  Nem csoda, hiszen a junior világranglistát jelenleg vezető Koch Máté (nyitóképünkön) megnyerte az egyéni Európa-bajnokságot Foggiában, tavaly a veronai világbajnokságon harmadik lett, míg Nagy Dávid tavaly Eb-ezüstérmes volt, s mindketten tagjai voltak a szocsi Európa-bajnok és a veronai világbajnok magyar csapatnak egy éve. Ott van a keretben Bende Bence is, aki remekül vívott a foggiai Eb-n, ez a csapat – Andrásfi Tiborral kiegészülve – abszolút éremesélyes a csapatversenyben.


Nagy Dávidban is bízhatunk (Fotó: Vasas Attila)

Boros Györgyöt, a Vasas SC vívószakosztályának igazgatóját kértük egy kis esélylatolgatásra.

„Szántó Zoli az első világversenyén vett részt Foggiában, az Európa-bajnokságon, kicsit megilletődött volt egyéniben, de csapatban bronzérmet szerzett a többiekkel. Azt gondolom, levetkőzte a megilletődöttséget, és akár még egy döntős helyezés sem elképzelhetetlen a részéről. A csapat többesélyes, bravúrral megismételhetik azt az Eb-érmet Torunban is. Krisztiánnak egy hajszálon múlt az érem az Európa-bajnokságon, nagyon profi versenyző, majdhogynem Szilágyi Áronéhoz tudnám hasonlítani a hozzáállását. Olyan erő mozog most benne, hogy érmes legyen, ami el is repítheti odáig. Ehhez persze sok mindennek össze kell jönnie, de az én fejemben ott van most az ő valamilyen színű érme. A párbajtőröző fiúk megosztották egymás közt a világversenyek dobogóit az elmúlt időszakban. Legutóbb Máté nyerte az Eb-t, de Dávidban éppen ezáltal lehet egy nagyobb bizonyítási vágy, főleg, mert egymással is vívtak azon a versenyen. Ha nem egy ágra kerülnek, még az sem lehetetlen, hogy mindketten érmet szerezzenek. A csapat pedig akár – ha jó passzban van – meg is nyerheti a világbajnokságot. Ne feledkezzünk meg Bende Bencéről, aki döntős volt az Európa-bajnokságon. Még csak egy éve van a Vasasban, hasonlóan Bakos Bálinthoz, komoly szerepe lehet abban, ha érmet szerez a magyar válogatott a vb-n, tőle is jó szereplést várhatunk.”

A toruni világbajnokság vasasos versenyzői:

Kadet fiú kard: Szántó Zoltán
Junior fiú kard: Rabb Krisztián
Junior fiú párbajtőr: Nagy Dávid, Koch Máté, Bende Bence

Az eredményeket majd itt lehet követni online.


Hirdetések