Jenkei Dániel, 2019.02.25. | Vívás

Remekül sikerült a második 2019-es világkupa-viadal Szilágyi Áronnak, hiszen csak a döntőben maradt alul. Kétszeres olimpiai bajnokunkkal közösen idéztük fel az egyipromi pillanatokat.

A tavaly novemberi algíri, majd az idei varsói túra után Kairóban folytatódott a férfi kardozók világkupa-sorozata, az egyiptomi helyszín "beugró" volt, hiszen az eredeti tervek szerint erre csak egyéni versenyből álló GP-re Cancúnban került volna sor.

Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron kiemeltként a főtáblán kezdett, így amíg a többiek selejteztek, addig ő pénteken Szatmári András társaságában a gízai piramisoknál kalandozott.

"Az ilyen szabadnapokat általában edzéssel és pihenéssel szoktuk tölteni, de mivel Kairóban még nem jártunk, így kitaláltuk ezt a programot. Élveztük nagyon a piramislátogatást, jó volt 4-5 órára kikapcsolni, és nem a vívással foglalkozni, előtte úgyis becsületesen elvégeztük a szükséges munkát."

 


 

A hangolódás pedig jól sikerült, hiszen Áron remek szombati napot produkált, még akkor is, ha a grúz Beka Bazadze ellen kicsit rezgett a léc a 64 között, de végül összejött a 15-13-as siker.

"A nap eleje, az első asszó mindig nehéz. Te még kicsit dekoncentráltabb vagy, az ellenfeled pedig minden nyomás nélkül csak arra készül, hogy valahogy megverjen. Ebben a helyzetben kellett felvennem a kesztyűt Bazadze ellen, és bár a végeredmény valóban szorosnak tűnik, azért végig én vezettem, így nem volt akkora feszültség.

A folytatásban az olasz Bonsanto elleni 15-2 már felért egy erődemonstrációval, a francia Apithy pedig ennél ugyan 10 ponttal többet szerzett klasszisunkkal szemben, de Szilágyi itt is végig irányított, és máris a 8 között találta magát.

"Meglepett, hogy a fiatal olasszal találkoztam, nem őt vártam ezen az ágon. Apithy ellen pedig nem szeretek vívni, hiszen hiába van mögöttem a világranglistán, az utóbbi években 50-50 körüli a mérlegem vele szemben. Most nem tudott meglepni, de szoros csata volt."

A biztos érmes helyért az orosz Danyilenko elleni asszó következett, és bár Áron viszonylag komoly előnyt adott el, a végén higgadt tudott maradni, és bejutott az elődöntőbe, ahol egy újabb Bazadze ezúttal Sandro várt rá. Ez a grúz-parti most sima lett: 15-5.

"Az orosz elleni meccs nagyon furcsa élmény volt. Mikor lejöttem a pástról, nem is emlékeztem rá, hogy ilyen szorosan alakult, teljes black out következett be nálam. Már itthon, amikor visszanéztem, konstatáltam, hogy 12-4-ről 13-13-ra feljött, és ki is egyenlített. Biztos, hogy ezt még elemezni fogjuk többször is, lehetnek tanulságai, de nem tudom pontosan, miért kerültem ilyen hullámvölgybe. Ami pozitívum, hogy az utolsó két tusra sikerült visszatérnem a pástra." 

A döntő sztárparádét hozott, a koreai Oh régi nagy rivális, és ezúttal meg is tréfálta a mi fiunkat, aki így ezüstéremnek örülhetett, és egyben jelezte, 2019-ben is a világ legjobb kardozói között van a helye.

Az biztos, hogy Oh-ra nagyon oda kell figyelni, az amerikai Derswitzet és őt tartom a két legveszélyesebb és legjobb  versenyzőnek a mostani mezőnyből. Tavaly Cancúnban ugyanígy a döntőben megvert a koreai, utána viszont Padovában visszavágtam. Mivel most is az olaszországi verseny következik majd, szeretném, ha folytatódna a sorminta. Összességében elégedett vagyok, a kairói eredmény magabiztosságot adhat nekem a következő, kulcsfontosságú hónapkra." 

 

 

A hölgyeknél Katona Renáta révén voltunk érdekeltek Kairóban, igaz bánatunkra csak rövid ideig, hiszen versenyzőnk nem tudta felverekedni magát a főtáblára.


Férfi kard egyéni Grand Prix, Kairó (142 induló)

Végeredmény: 1. Oh Szanguk (koreai), 2. Szilágyi Áron (edző: Decsi András), 3. Sandro Bazadze (georgiai) és Kim Junho (koreai)

 

Női kard egyéni Grand Prix, Kairó (130 induló)

A csoportmérkőzéseken Katona Renáta 1/4, (kiesett)


Hirdetések