Dobos Sándor, 2019.01.24. | Kajak-kenu

Világ- és Európa-bajnok kajakozónk új csoportban, új edzőtársakkal és szakemberrel készül a szezonra és az olimpiai kvalifikációs időszakra. Mind versenyzőnk, mind a Vasasban már évek óta dolgozó Simon Miklós eltökélten nyilatkozik a közös munkáról, amely szép reményekre adhat okot.

A 2017-ben 500 egyesben Európa-bajnok, a négyes tagjaként Európa- és világbajnok Takács Tamara felemás szezont futott tavaly, de szép eredményekben így sem volt hiány. A belgrádi Európa-bajnokságon 1000 méteren ezüst-, 5000 méteren aranyérmet szerzett, és bár a vb-n ez utóbbi számban „csak” negyedik lett, előtte az U23-as világbajnokságon 1000 méteren másodikként zárt, a királykategóriát, az 500 métert viszont megnyerte, éppen a születésnapján. Az országos bajnokságon is jutott neki arany, Medveczky Erika, Hagymási Réka és Pupp Noémi társaságában K4 500 méteren lett magyar bajnok.

A nyár folyamán aztán Fábiánné Rozsnyói Katalinnal megszűnt a munkakapcsolata, ezt követően több csoporttal is kipróbálta magát, így Somogyi Béla, Likér Péter és Hadvina Gergely irányításával is. Nyilvánvaló volt, hogy a folytatásban stabilitást kell adni az edzéslehetőségeknek. Most erről kérdeztük élversenyzőnket.

Az előző szezont követő hónapokban mit kellett igazán elhatároznod? Milyen szempontok mellett hoztad meg a jövőt illető döntéseid?
Elég nagy volt a bizonytalanság bennem, őszintén szólva először saját magammal kellett megtárgyalnom, mit is szeretnék igazán. Végül aztán a lehető legjobban alakult minden az elmúlt hónapokban.


A belgrádi Európa-bajnokságon

Azaz?
A legfontosabb szempont az volt, hogy végre csapatban, egy jó női csapatban szerettem volna edzeni. Elég volt abból, hogy egyedül evezek, vagy igazából mindig csak csapódom valahová. Most négyen vagyunk lányok, erős közösség, és ez a létszám pont ideális, így Simi is kellőképpen tud figyelni személyesen is ránk. Örülök, hogy a Vasas is minden tekintetben támogatott ebben az időszakban.

A klubvezetés szándéka is az volt, hogy együtt dolgozzatok Simon Miklóssal.
Még 2017 nyarán edzettem nála párszor, amikor klubtársammal, Vad Ninettával egy hajóba ültünk. Jól kijöttünk egymással, és szerettem volna kipróbálni magam a csoportjában egyedül is. Tervben volt ez már korábban is, örülök, hogy nála kötöttem ki. Rajtam kívül Sólyom Dóri, Homonnai Luca és Kárász Anna dolgozik vele, úgy érzem, egymást is tudjuk húzni a közös edzéseken. Igazán persze majd arra leszek kíváncsi, hogy a vízen ez mennyire jön ki, várom már a vizes szezont, de az még messze van.

Mikor kezdődött az érdemi munka a csoportban? Hiszen még Győrben is edzettél az ősszel.
Igen, volt egy kis vállproblémám, és úgy egyeztünk meg, hogy ezt Győrben oldjuk meg. Ott edzettem Szabados Krisztián csoportjában, a kenus lányokkal, és az erőnléti edzőm, Holanek Zoltán segítségével kezeltük a problémát. Jártam gyógytornászhoz, rehabilitációra, szerencsére most már rendben van a vállam. Simivel januártól készülünk, már Budapesten. Evezni pedig majd valószínű Szolnokon fogunk, ha hazajöttünk az edzőtáborból.

Mit kell tudni a mostani edzőtáborról?
Március 3-án utazunk Dél-Afrikába, Pretoriába. Annáék tavaly is ott edzettek, de én is jártam már ott, tavalyelőtt. Kíváncsi leszek az ottani munkára, mert most négy helyett hat hétre megyünk, ez azért elég hosszú idő. Sok, talán nyolc-kilenc magyar csoport jön ki, így érdekes lesz megszervezni az edzéseket, de biztosan megoldjuk, és nagyon hasznos lesz az ottani időszak.

Az már világos, hogy mire fókuszálsz ebben a szezonban?
Persze, mivel az 500 méter az olimpiai versenyszám, egyértelmű, hogy mindenki erre összpontosít, én is. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon erős a magyar mezőny, minden kis apróság számítani fog, de azon leszek, hogy a legjobban teljesítsek.  Ami biztos, hogy ebben az évben a technikámon kell a legnagyobbat fejleszteni, javítani. Nem ez a fő erősségem, remélem, sokat tudok javulni ebben a tekintetben.

Mi vár rád márciusig, a dél-afrikai edzőtáborig? Kondi, ergózás?
Igen, futás, úszás, kondi, ez most a program. Természetesen ergózunk is, és az ergo alatt is látom már, mennyire más az összkép arról, hogyan is akarok kajakozni. Most munka és munka, némi pihenéssel. Megyünk majd Tatára is pár napra, ami azért lesz jó, mert ott mindent egy helyen el tudunk végezni.


Simon Miklós: „Tamara nagyon profi, és most van a legjobb korban”

Simon Miklós a riói olimpiát követően csatlakozott a Vasas SC-hez, Vad Ninetta felkészítőjeként dolgozott. Előtte közel tíz évig élt Nagy-Britanniában, a brit női válogatott szakmai vezetője volt 2008 után, irányításával a legmagasabb szintre léptek az ottani versenyzők. Azt megelőzően idehaza többek között Kozák Danuta, Paksy Tímea, Benedek Dalma vagy épp Szabó Gabriella edzője is volt, a kezei alatt nőttek ki a női mezőny kiválóságai. Most azt mondja, pár hét után is egyértelmű, Takács Tamara hozzáállása és eltökéltsége szép reményekre adhat okot.

„A munkakapcsolatunk 2017-re nyúlik vissza, akkor ő Kati nénivel készült, én pedig Vad Ninettát edzettem, és úgy döntöttünk, megpróbáljuk kettejük párosát, hiszen mindketten jól mentek. Meg is nyerték a válogatót, és utazhattak a vb-re, ami aztán nem sikerült maximálisan jól, ötödikek lettek. Dolgoztunk tehát együtt, és miután tavaly Kati néni és Tamara útjai különváltak, a Vasasban felmerült a lehetősége, hogy együtt dolgozzunk. A tárgyalások során aztán mindegyik fél rábólintott erre, örülök, hogy így alakult. Január eleje óta dolgozunk együtt, és már most nagyon élvezem a munkát, Tamara hozzáállása nagyon jó, igazi profi, fizikálisan pedig nagyon jó állapotban van. Azért a Kati nénivel eltöltött idő nem múlt el nyomtalanul… Úgy érzem, ha rendben zajlik a munka a következő időszakban, stabil tagja lehet a vb-csapatnak, és ezzel saját magának és a Vasasnak is tud bizonyítani” – fogalmazott Simon Miklós.

A 23. születésnapját majd júliusban ünneplő Takács Tamara a technikájának javítását tűzte ki fontos célként erre az évre, Simon Miklós erről így vélekedik:

„Azért nem véletlenül ér el valaki olyan eredményeket, mint ő. Talán egy kicsit eltúlozza ezt Tamara, a legfontosabb dolgok rendben vannak nála, finomságokon kell csiszolni. Inkább azt tartom fontosnak, hogy ő maga is elhiggye, hogy sok mindenre képes, lelkileg is meg kell erősödnie. Most van a legideálisabb korban, minden esélye megvan arra, hogy Tokióra kihozza magából a maximumot.”


Simon Miklós csoportjával ismét Dél-Afrikában edzőtáborozik majd, immáron Takács Tamarával

Ami a női mezőny erősségét illeti:

„Ő is erős, Tamara messze kiemelkedik az átlagból, és ezt be is tudja bizonyítani.”

A dél-afrikai edzőtábor tekintetében a szakember szerint két kívánalom fogalmazódik meg leginkább:

„Egyrészt legyen jó időnk, az időjárás ne gátolja, hogy elvégezzük a szükséges munkát. Másrészt sérülésmentesen tudjuk le az edzőtábort. Egy alapozó edzőtáborról beszélünk, itt fogjuk lefektetni az egész idényünk alapjait, elsősorban az aerob kapacitást fogjuk megerősíteni, de a végén persze távspecifikus gyakorlatok is lesznek. Ahogy Tamara dolgozik, az biztató az edzőtábor és az idény előtt is” – tette hozzá Simon Miklós.

(Nyitókép: MTI/Kovács Tamás)


Hirdetések