Dobos Sándor, 2019.01.18. |

Továbbra is az utánpótlásnevelés a fő vezérfonal a Vasas síszakosztályában, az északi szakág képviselői igyekeznek minél több versenyen elindulni. A normafai Vasas Síházban jártunk, és meglátogattuk a fiatalok egyik edzését.

Több mint negyvenen fizették be a tagdíjat legutóbb a Vasas síszakosztályában, és mindig vannak újabb és újabb érdeklődő gyerekek, akik itt szeretnék kipróbálni a síelést, a sífutást vagy a biatlont. Holló Miklós szakmai igazgató elmondta, hogy 14-15 olyan utánpótláskorú, 12 év alatti versenyző sportol a Vasasban, akikkel rendszeresen járnak versenyekre, a legkisebbek a Normafán edzenek, ha a természet is úgy akarja és van elég hó, a junior és felnőttversenyzőknek ez a terep már kevés: ők a Mátrában vagy külföldön tréningeznek, lényegében egyfolytában úton vannak.

Minden sífutó fiatalt lőni is megtanít a szakmai stáb, az már más kérdés, hogy a biatlon valakinek fekszik, másoknak kevésbé.

A gyerekek mellett akadnak élversenyzői is a Vasasnak. Egyikőjük Laczkó Vivien, aki tavaly igazolt a Vasashoz (target sprintben már nyert is ob-t tavaly klubunknak), most pedig a februári, szarajevói Európai Téli ifjúsági Olimpiai Játékokra készül (de már a felnőtt válogatott kerettagja is). Vivien a nemzetközi szövetség (FIS) és a felzárkózni vágyó nemzetek képviselőit összefogó szervezet (SES) támogatásával Libanonban járt a múlt héten.

A január 10. és 13. között rendezett világkupán összesen négy versenyszámot rendeztek, de két alkalommal is, végül a Vasas sífutója összesen nyolc érmet szerzett. Az 5 kilométeren elért 2. helyezésével 170 FIS-pontot kapott.

„Nem a Vasasban tanultam meg síelni, de úgy érzem, itt mindent megkapok, amire szükségem van, nagyon jó, családias a hangulat is. Ami a libanoni versenyt illeti: 2100 méter magasan zajlott, szóval az akklimatizálódás nem volt a legegyszerűbb, viszont gyönyörű napsütésben futhattunk négy napon keresztül. Az első négy versenyt a FIS, a másik négyet a SES rendezte, örülök a nyolc éremnek” – fogalmazott Vivien, aki tehát az EYOF-ra készül, ahol a mezőny erősségétől függetlenül jó eredményt szeretne elérni.

A 24 éves Lágler Kristóf szintén ott lehetett a Libanoni-hegységben rendezett futamokon, sőt, élete legjobb FIS-pontját érte el. 10 kilométeren 27 percet futott, ez 105 pontot ért, és előbb egy 4., majd egy 5. helyet.

Az EYOF-on Balog Zoárd is indulhat (a hivatalos magyar csapatnévsor a jövő héten lesz nyilvános), az Üllőről (!) edzésre feljáró versenyző bátyján keresztül kezdte el a sífutást, neki Holló Miklós volt a testnevelőtanára.

„Klasszikus számban indulok az EYOF-on. Két FIS-táborban vehettem részt az utóbbi időben, az egyik nyáron volt Olaszországban, ott rollereztünk és száraz edzésekkel készültünk, a másik egy hónapja volt nagyjából, szintén Olaszországban, Vall de Fiemme-ben, ott rendesen havon edzettünk. Várom már a szarajevói versenyt” – mondta Zoárd.

A legkisebbek is versenyeztek a múlt héten, az ausztriai Ramsauba utaztak, mindannyian értékes helyezéseket szereztek a Fischer Sports XC Kids Race nevet viselő viadalon.

1 kilométeren Ferbár Csongor (2008-as születésű), Pónya Márton (2009), Bozóki Tamara (2009), Varga Léna (2010) és Gergely Márton (2011), míg 2 kilométeren Holló Martin (2006) és Bozóki Laura (2007) indult.

Holló Miklóstól megtudtuk, hogy jó ideje a versenyek hiánya jelenti a nagy problémát, még a Mátrában sem nagyon szerveznek, pedig ott akad hó is telente. Versenyek nélkül nehéz megtartani az utánpótlást, de ettől függetlenül mindig nyüzsgő a normafai Vasas Síház és környéke, elvégre ezt a sportot is szenvedéllyel űzik, sokan.

Videóriportunk itt nézhető meg, míg Vasas Attila fotói a galériában.


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!


Hirdetések