Jenkei Dániel, 2018.12.27. | Tenisz

Széles együttműködés keretében, minden részletre gondolva kell kidolgozni az új nemzeti teniszcentrum koncepcióját, mondja Markovits László, a kormány által szakmai partnerként kijelölt Vasas SC elnöke. Interjú.

Mit szólt, amikor megtudta, hogy a Vasast jelölte ki a kormány a feladatra?

Ahogy a kormányhatározat megjelenését követő rövid közleményben is utaltam rá, óriási megtiszteltetés a klubnak, hogy a szakmai közreműködésünkkel indulhat el az előkészítő munka. Szeretném azonban, ha széles együttműködés valósulna meg a projekt során, és a tenisztársadalmat bevonva olyan előterjesztés készülne április 30-ig, amely alapján a kormány megalapozottan tud majd dönteni. Ebben a folyamatban a teniszcsaládon kívül együtt dolgozunk az EMMI sportállamtitkárságával, és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjával.

Eddig Temesvári Andrea, Taróczy Balázs és Sávolt Attila nevét hallottuk, rajtuk kívül még pontosan kikkel tervez együttműködni a sportágból?

A már említett négyhónapos előkészítő fázisban négy munkacsoport dolgozik majd összehangoltan a tervek szerint. Az egyikbe tartoznak a kérdésben is említett nagyszerű teniszezők, illetve további jelenlegi és korábbi TOP 100-as női és férfi versenyzők. Ez a kör testközelből tapasztalhatta meg a Grand Slam-ek, az ATP, illetve WTA-tornák infrastruktúráját, hangulatát, így rengeteg hasznos észrevételük lehet a folyamat során.

Maradt még három munkacsoport. Róluk mit lehet tudni?

A másik munkacsoport az olyan korábbi eredményes magyar teniszezőkből áll, akik jelenleg nagy, multinacionális cégek vezetői, vagy a saját vállalkozásukat építették fel sikeresen. Az ő véleményüket elsősorban a fenntarthatóság, az üzemeltetés, és a piaci értékek szempontjából látom nélkülözhetetlennek a beruházás előkészítő folyamataiban.

Lényegesnek tartom az új létesítményen belül a magyar tenisz történetének megjelenítését, a hagyományok ápolását is. Ez lesz a harmadik munkacsoport feladata, amelybe több olyan személyt kértem fel, akik már végeztek hasonló munkát a sportágon belül, illetve két teniszlegendánk, Körmöczy Zsuzsa és Gulyás István családtagjai is elfogadták a felkérésemet.

Elengedhetetlen a nevelőklubok bevonása is a projektbe, legyen szó fővárosi vagy vidéki műhelyekről. Úgy gondolom, ennek a teniszcentrumnak a nagy nemzetközi versenyek mellett az év 365 napján a sportágat kell szolgálnia, éppen ezért nagyban számít azoknak a véleménye, akik a mindennapokban végzik a nevelőmunkát, mert számukra is hasznos szolgáltatásokat kell nyújtania a létesítménynek.

Akik nem lesznek benne a munkacsoportokban, de szívügyük a tenisz, milyen formában mondhatják el a véleményüket?

A hatékonyság érdekében a négy munkacsoport létszáma limitált, de valamennyi érintett teniszes vagy szakmai szereplő véleményét szívesen vesszük a projekt során.  Természetesen lesznek olyan szakterületek, amelyekkel mi is fogunk egyeztetéseket kezdeményezni, a média képviselőinek észrevételeire például a későbbi magas színvonalú tévéközvetítések érdekében számítunk.

Mikor és hogyan látnak majd a munkához?

Január közepéig kialakul a munkacsoportok végleges összetétele. Ezzel párhuzamosan pedig az államtitkársággal és a KKBK-val összeállítjuk azt az ütemtervet, amelynek köszönhetően április 30-ig egy széles körben elfogadott koncepciót tudunk alkotni, ezzel segítve a kormány döntését a beruházás sarokpontjait illetően.


A munkacsoportokhoz eddig csatlakozó személyek és sportszervezetek:

 

Legendák és korábbi TOP 100-as játékosok:

Taróczy Balázs, Temesvári Andrea, Babos Tímea, Kapros Anikó, Fucsovics Márton, Köves Gábor, Noszály Sándor, Sávolt Attila.

 

Korábbi eredményes teniszezők, jelenlegi cégvezetők:

Kerekes Péter: a Coca Cola Company Magyarország ügyvezetője.

Lányi András: az UFS Group Kft. alapító-tulajdonosa, jelenleg a cég igazgatóságának elnöke, a Magyar Tenisz Szövetség korábbi alelnöke, illetve a Magyar Triatlon Szövetség korábbi elnöke.

Nagy Zsolt Csaba: az Unilever, a Red Bull, a Pepsi és az LG Electronics korábbi felsővezetője, jelenleg saját marketing-kommunikációs cégét vezeti.

Noszek Péter: a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője

Patay László: a ThyssenKrupp, az E.ON és az MVM korábbi felsővezetője, illetve az MTSZ korábbi elnöke

Vágó László: a Magyar Telekom korábbi ingatlanigazgatója, jelenleg a Strabag PFS vezérigazgatója

 

A magyar tenisztörténelem feldolgozói

Ifj. Körmöczy Zsuzsa, Ifj. Gulyás István, Árvay Sándor, Gáspár Balázs, Pintér András.

 

A klubok, műhelyek képviselői

BBTC, BTC (MTK), Dunakeszi TK, GYAC, Match-Point TC, Pasarét TK  Sportmánia Egyesület, SVSE.


Hirdetések