Dobos Sándor, 2018.10.09. | Sportlövészet

A koreai világbajnokságon ötödik helyet szerző Ozsvárt Donát mellett Veres Mirella is aranyérmes lett, a felnőttek között Gyallai Soma és Laczkó Vivien mix párosban szerzett magyar bajnoki címet.

Úgy tűnik, sikerszakágunk lehet az úgynevezett target sprint versenyszám, amely a sportlövészeten belül egyre nagyobb hangsúllyal jelenik meg, köszönhetően a nemzetközi szövetség törekvéseinek. Az idei országos bajnokságot a Budapesti Honvéd sporttelepén rendezték meg a hétvégén, és a Vasas SC versenyzői négy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek.

A juniorok között a nemrégiben a dél-koreai világbajnokságon egyéniben 5. helyet szerző Ozsvárt Donát mellett Veres Mirella is nyerni tudott, a junior nők mezőnyében Laczkó Vivien bronzérmes lett. Az Ozsvárt-Veres duó a vegyes párosok versenyét megnyerte. A felnőtteknél Gyallai Soma ezüstérmet vehetett át, míg Laczkó Viviennel párosban a dobogó legtetejére állhattak fel.


Ozsvárt Donát nyerte a junior egyéni versenyt

Holló Miklóst, a Vasas SC síszakosztályának szakmai igazgatóját kérdeztük az országos bajnokságról és a szakág jelenlegi helyzetéről.

„Ez volt a második országos bajnokság, az első a Magyar Sportlövő Szövetség rendezésében, hiszen tavaly mi, a Vasas szervezte meg az ob-t. A Honvéd sporttelepén nemrég felújították az atlétikapályát, az új rekortánon futottak a versenyzők, és kialakítottunk egy kis lőteret, a lövészet versenyrendezésében én is részt vettem. Elégedett vagyok, hiszen amiben elindultunk, ott érmet szereztünk. Érdekes, mert ha Pónya Sára, aki negyedik lett a juniorok között, elindult volna a felnőtteknél, megnyerte volna a versenyt ezzel az eredményével. Jó hangulatban, jó időben telt el az országos bajnokság, amelyen jórészt biatlonisták indultak. Mi egy kicsit komolyabban rákészültünk a versenyre, hiszen ez is egy fontos állomása volt a téli szezon előtt. Nagyon dinamikusan fejlődik ez a szakág, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb olimpiai szám lesz. Látványos, a nemzetközi szövetség pedig a tévés közvetítések miatt is erőlteti, fogyasztható, izgalmas verseny. Jó úton haladunk mi is, a sportlövő szövetségtől nemrég egy újabb légfegyvert kaptunk, így többet tudunk edzeni, versenyre járni. A terveim között szerepel, hogy jövőre az ifi korosztálynak megrendezzük az ob-t a Vasasnál, hiszen most csak felnőtt és junior mezőnyben írták ki az országos bajnokságot” – foglalta össze Holló Miklós, aki Fazakas Mónikával készítette fel a versenyzőket az ob-ra.


Ozsvárt Donát és Veres Mirella a junior mix győztesei

A target sprint versenyszámban az indulók először 400 métert futnak, majd 5 lövést adnak le bukócélra. Ismét 400 méter és 5 lövés következik, majd a végén még 400 méter futás. Összesen 15 lövést adhatnak le egy periódusban a versenyzők, ezzel kell gazdálkodni – fontos követelmény, hogy egyesével kell tárazni a puskákat a lövéseknél.

Eredmények – target sprint országos bajnokság:

Junior fiúk:
1. Ozsvárt Donát (Vasas SC) 4:54

2. Kohári Dávid (MRSZG SE) 5:21
3. Pataki János (NYPLE) 6:45


Veres Mirella a dobogó tetején

Junior lányok:

1. Veres Mirella (Vasas SC) 5:44
2. Jákó Miriam (Cél-Tudat SE) 6:03
3. Laczkó Evelin Vivien (Vasas SC) 6:11

Junior lány csapat:
1. Vasas SC (Veres Mirella, Laczkó Evelin, Pónya Sára)


A junior női csapatverseny győztesei

Felnőtt férfiak:

1. Büki Dávid (Miskolci Honvéd SE) 4:37
2. Gyallai Soma (Vasas SC) 5:05
3. Büki Ádám (Miskolci Honvéd SE) 5:09


Gyallai Soma a felnőtt dobogó második fokán

Junior Mix:
1. Veres Mirella, Ozsvárt Donát (Vasas SC) 8:58
2. Jákó Miriam, Lippai Levente (Cél-Tudat SE) 10:32
3. Torkos Anetta, Pataki János (NYPLE) 11:27

Felnőtt Mix:
1. Laczkó Vivien, Gyallai Soma (Vasas SC) 10:08
2. Bánhegyi-Zsidó Emma, Gyuris Kornél (NYPLE) 12:29
3. Bódvai Fanni, Kohári Dávid (MRSZG SE) 12:38


Laczkó Vivien és Gyallai Soma a felnőtt mix győztesei


Hirdetések