Dobos Sándor, 2018.10.01. | Vívás

A Buenos Aires-i Nyári Ifjúsági Olimpiára kedden utazik el a magyar küldöttség, benne négy vasasos sportolóval. Fiatal kardvívónk mellett három kosárlabdázónk is ott lesz az olimpián, méghozzá a 3x3-as leány válogatottban.

A Vasas SC-t egy egyéni sportoló képviseli majd Buenos Airesben, a 79 tagú magyar küldöttségben a kadet Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Rabb Krisztián kardvívó lesz ott. Az előző idényben remek eredményeket elérő tehetségünk éremesélyesnek számít az ifi olimpián, ennek szellemében beszélgettünk vele, pár nappal a nagy utazás előtt.

„Körülbelül másfél hónap pihenőt kaptunk az előző szezon után, július közepén kezdtem meg a felkészülést mesteremmel, Somlai Béla bácsival, és igazából a mostani héttel zárult is ez az időszak. Úgy érzem, jó állapotban várom a versenyeket, felkészültem. Sok edzőtáborban voltunk, a Balatonnál, Esztergomban, Tatán és ugye Pasaréten. Az erőnléti edzések mellett sok figyelmet fektettünk a mentális felkészülésre is” – ismertette az elmúlt hetek programját a Vasas SC 16 éves kardvívója.

Nem kérdés, hogy valóban nagy szükség van a mentális felkészültségre, sokkal több múlik ezen a vívásban, mint egy-két másik sportágban.

„A vívásban nagyon fontos, hogy az ember készen álljon oda a pástra, hiszen igazából fejben is le kell győzni az ellenfelet. Sok mindenben fejlődtem ezen a téren, gyors gondolkodásra, erős koncentrációra van szükség. Erre törekszem én is.”

Az előző versenyidényben eredményre vezetett ez a törekvés, hiszen a világversenyekről is éremmel tért haza Krisztián.

„Tényleg jó szezonom volt, egy kadet világkupa-versenyt sikerült megnyernem, kétszer harmadik lettem, illetve a Magyarországon rendezetti junior világkupán dobogón végeztem. Aztán a szocsi Európa-bajnokságon a kadet válogatottal aranyérmesek lettünk, a veronai világbajnokságon pedig egyéniben bronzérmes lettem, ezzel kvalifikáltam magam az ifjúsági olimpiára” – sorolja Krisztián, aki egyértelműen erre az utóbbi eredményre a legbüszkébb.

„Csak a világbajnokságról lehetett kijutni az ifjúsági olimpiára, 15-en leszünk, Európából négyen kvalifikálták magukat. Ismerem a névsort, de nem szoktam előre az esélyeken gondolkodni. Az ellenfelekből felkészültem, hogy a helyszínen semmi se érjen váratlanul. Én mindent meg fogok tenni azért, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Jó érzés, hogy éremesélyesnek mondanak, de úgyis ott kell majd ezt bizonyítani.”

Krisztián kedden, október 2-án utazik Buenos Airesbe, 7-én vívja majd az egyéni versenyt, lényegében a megnyitó után rögtön az első versenyszámban érdekelt lesz. Nem ez lesz viszont az egyetlen versenye, hiszen rendeznek csapatversenyt is, ott Európa színeiben vív majd – ennek a kiírásnak a részletei és programja még nem ismertek.

Ami pedig az olimpia szellemiségét és különlegességét illeti:

„Ott voltam az eskütételen, nagyon nagy élmény volt, jó volt látni az egész magyar csapatot. Kevés sportolót ismerek, de bízom benne, hogy a helyszínen majd jobban megismerjük egymást. Amíg nem végzek, addig csak a versenyre koncentrálok, de utána szeretnék majd más sportágakat is megismerni, szurkolni a többieknek. Látásból ismerem a vasasos kosaras lányokat, de személyesen nem ismerjük egymást, ha lesz lehetőségem, akkor szeretném az ő meccseiket is megnézni. Nagyon várom már az utazást és az olimpiát” – mondta kérdésünkre Rabb Krisztián, akit Ravasz Etele, a kadet kardválogatott edzője kísér majd el Buenos Airesbe, jól ismerik egymást, remek a munkakapcsolat is közöttük.

A Vasas vívójának egyébként az olimpia után nem sok ideje lesz a pihenésre, hiszen másfél héttel a hazatérés után már Szocsiban rendeznek nagyon fontos világkupa-versenyt. „Ettől függetlenül az még messze van, egyelőre csak az olimpiára koncentrálok” – utalt a következő napok kihívásaira Krisztián.

3x3-as kosárlabda – vasasos lányokra figyelünk, de öttusában is akad egy vasasos szál
Tóth Orsolya, Varga Alíz és Budácsik Dorottya személyében három, a Vasas Akadémián nevelkedő tehetségünk is ott lesz a 3x3-as válogatottban a Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpiai játékokon. Rajtuk kívül a kecskeméti Révész Boróka tagja a csapatnak, amelynek az edzőjét is mi adjuk, Földi Attila személyében.
A lányok közül Tóth Orsi a nyáron Európa-bajnoki bronzérmet szerzett az U18-as válogatott tagjaként, Varga Alíz is, aki az U17-es válogatottal világbajnokságon járt, ahol negyedik helyen zártak a csapattal. Orsi egyébként a tavalyi debreceni U18-as 3x3-as Eb-n aranyérmes lett a válogatottal, és az MVP-címet is megkapta, idén viszont nem sikerült érmet szerezni a lányoknak Debrecenben, ahol Budácsik Dorottya is ott volt egyébként a csapatban.
A mieink végigdolgozták az egész nyarat az utánpótlás-válogatottaknál, vasárnap pedig az NB I-es szezon is elkezdődött. A lányok tehát nem unatkoznak, egyébként rájuk is éremesélyesként tekinthetünk.

További érdekesség, hogy az öttusázó Bőhm Csaba (Kőbánya SC) a Vasas igazolt atlétája, a futóedzője klubunk szakosztályvezetője, Jenkei András. Néhány héttel ezelőtt tagja volt a váltó országos bajnokságon bronzérmet szerző Vasas-kvartettnek, vívóedzéseit pedig szintén Pasaréten, a Vasas párbajtőrözőivel végzi.


Hirdetések