Dobos Sándor, 2018.09.24. | Vívás

A Vasas SC junior világ- és Európa-bajnokáé az ősz első vasasos aranyérme a vívóknál.

Nagy Dávid tavasszal Szocsiban egyéniben Európa-bajnoki ezüstérmes lett, csapatban megnyerte a tornát a magyar válogatott, csakúgy, mint aztán a veronai világbajnokságot is (itt Koch Máté volt még a csapatban, aki egyéniben itt bronzérmes lett). Az új idény is jól kezdődött Dávidnak, aki a szezon első versenyét, a junior Magyar Kupát hódította el a hétvégén.

„Érdekes verseny volt, mert szerencsére semmilyen hátráltató körülmény nem jött közbe a nap során, jó volt az ágam is. Hatan voltunk a csoportomban, így csak öt emberrel vívtam a csoportban, nem is tudom, mikor volt ilyen utoljára. Mindegyik asszót megnyertem, és végül holtversenyben lettünk Andrásfi Tibivel elsők a táblán. Engem rangsoroltak végül az első helyre, Tibi lett a kettes, így ő került a nehezebb ágra, Mátéval vívott a negyeddöntőben. Szóval viszonylag egyszerűbben haladtam előre, az elődöntőben a vártnál talán keményebb asszót vívtam. A döntőben Tibivel találkoztunk, jól vívott, összeszedett volt, de próbáltam megfelelően felkészülni erre az asszóra, és szerencsére végül eggyel többször jártam túl az eszén, mint ő az enyémen” – fogalmaz Dávid, aki tavaly ősszel a felnőtt magyar ranglistát is vezette egy ideig, most viszont a 9. helyen áll.


Bányai Botond, Nagy Dávid, Bende Bence és Koch Máté

A kérdésre, miszerint mennyire ismerik egymást a korosztály élversenyzői, és mit lehet ilyenkor tenni, Dávid így válaszol:

„Mindenképpen valami újdonságot kell kitalálni, belecsempészni a vívásba, mindig kell valamit változtatni, hogy az ember meg tudja lepni a másikat. Örülök, hogy ez most nekem sikerült. Most egy hét pihenő következik, aztán készülünk a következő junior válogatóra. A nemzetközi versenyek majd októberben kezdődnek, a junior világkupák mellett a felnőtt versenyeken is szeretnék rendszeresen részt venni. A következő olyan verseny, amin ranglistapontokat osztanak, egy olyan verseny lesz, amit tavaly megnyertem, szóval most csak megvédeni tudom a pontjaimat, viszont valahogy össze kell majd tenni ezt a programot, mert most visszacsúsztam a 9. helyre” – utalt Nagy Dávid a következő időszak egyik legfontosabb és legnagyobb kihívására.

Eredmények – junior párbajtőr Magyar Kupa

A negyeddöntőben:
Nagy Dávid (Vasas SC)–Kauker Dominik (Tapolca Vívó Klub) 15-9
Csere Bence (Balaton Vívóklub)–Bányai Botond (Vasas SC) 15-8
Bende Bence (Vasas SC)–Hosszú Dániel (BHSE) 10-15
Koch Máté (Vasas SC)–Andrásfi Tibor (BVSC) 7-15

Az elődöntőben:
Nagy Dávid–Csere Bence 15-12
Hosszú Dániel–Andrásfi Tibor 10-15

A döntőben:
Nagy Dávid–Andrásfi Tibor 13-12


Nagy Dávid egyébként részt vett a  Magyar Vívó Szövetség szeptemberi 8-i flashmobján, a Hősök terén, ahol a Magyar Vívás Napját ünnepelték. Több mint 500 vívó "foglalta el" a teret, népszerűsítve a sportágat és a jövő évi budapesti világbajnokságot is. A szövetség alábbi felvételén Koch Máté, Nagy Dávid és Andrásfi Tibor látható a vívópalántákkal.


Hirdetések