Dobos Sándor, 2018.09.19. | Vízilabda

A Vasas utánpótlás szakmai igazgatója számára tartalmas volt a nyár, a friss Világkupa-győztes felnőttválogatottnál végzett teendői mellett a fiataljaink ügyeit is intézte az elmúlt hónapokban, tőlük előrelépést vár a hétvégén induló utánpótlás-bajnokságokban.

Hányadik arany is ez? – kérdeztük a magyar férfiválogatott kapusedzőjét, aki aztán gyorsan össze is számolta az elsőségeket. Kemény Dénes segítőjeként két olimpiai bajnoki cím, egy világbajnoki arany, két Világliga-elsőség, majd egy Universiade-siker Vincze Balázs stábjával, és most, Märcz Tamás mellett a Világkupa-arany.

Szóval hét arany a nemzeti csapat mellett és megannyi ezüst- és bronz, ha már leginkább az érmeket tartjuk számon. Az idei válogatott szezon egy talán kevésbé várt, a Duna Arénában megszerzett Világliga-ezüsttel kezdődött, majd jött a barcelonai Európa-bajnokság és a nyolcadik hely…

Innentől Mátéfalvy Csabáé a szó.


Fotók: Madar Dávid/MVLSZ

„Igen, az Európa-bajnokság nem sikerült jól, az elmúlt hetekben pedig máshogyan készültünk, Märcz Tamás frissített a kereten, több újoncnak adott lehetőséget. Így dolgoztunk négy hetet. A munka jól ment, a hozzáállás tökéletes volt, de nem tudtuk, pontosan ez mire is lesz elég a Világkupán. Az ausztrál, az amerikai és a japán válogatott a legerősebb keretével jött, a horvátoknál csak egy ember hiányzott az Eb-csapatból, a szerbek pedig vegyes csapattal, ahol azért volt három olimpiai bajnok és a csapat gerincét az Eb-csapat alkotta. Tudtuk, hogy a németek erősek lesznek otthon minden szempontból, az Eb-n is megszenvedtünk velük, és sajnos elvesztettük ellenük az első meccset. Nyerhető lett volna, de elrontottuk…”.

Ekkor sokan úgy gondolták, a négy közé jutás ezek után csak szép álom lehet a válogatott számára, de aztán felálltak a fiúk, és végig meneteltek az aranyéremig.

„Nem ilyen kezdésre készültünk, de a csapat erejét mutatta, hogy ezen túl tudtunk lépni és az ausztrálok elleni meccsen minden jól ment, a védelem is jól működött és a végén még a szerencse is mellénk állt. Úgy érzem, ott elindult valami a csapatban, tapintható volt. Jött a japánok elleni mérkőzés, ahol összeszedetten és jól játszottunk, az történt a vízben, amit megbeszéltünk. Az amerikaiak elleni negyeddöntős győzelmünk után pedig érezni lehetett a csapaton, hogy ezen a tornán bármire képesek lehetünk. A szerbek elleni elődöntőben a csapat nagyon meg akarta mutatni, hogy mire képes, és ami nagyon fontos, hogy fizikailag is jól bírtuk a meccset. Háromgólos hátrányból álltunk fel, aztán fej-fej mellett haladtunk, a végén pedig behúztuk a győzelmet, amiben fontos szerepe volt Kardos Gergőnek, Pipinek, aki nagyon jól védett, de sokat blokkolt a csapat is előtte, végig jól koncentráltak a fiúk. A szerbek és mi is elfáradtunk a végén, de mi egyértelműen jobban bírtuk. Ezután a németekkel nagyon kemény elődöntőt játszó ausztrálok ellen reális volt, hogy megnyerhetjük a Világkupát, a végén a döntő lett a legsimább meccsünk. Nagyon jól regenerálódtak a fiúk, ezen egyébként végig nagyon sokat dolgozott a stáb” – foglalta össze Mátéfalvy Csaba, aki „övéiről”, a két kapusról, Vogel Somáról és Kardos Gergelyről így vélekedik:

„Mindkettő tehetséges, nagyon jó kapus, ezzel nem mondok újat. A következő évek két meghatározó kapusai ők, számolni kell velük. Most Pipi kapott több lehetőséget, de tudjuk, hogy Soma is nagyon meggyőző teljesítményre képes.”

Berlin után újra Budapest!

A Vasas SC vízilabda-szakosztályának utánpótlás szakmai igazgatója feszes és tartalmas programot állított össze a szakmai stábbal egyezteve korosztályos csapatainknak a nyárra, most úgy érzi, megfelelően felkészültek a srácok az előttünk álló feladatokra.

„Jól sikerült a nyári felkészülés, rendben mentek a dolgok a Római-fürdőben zajló edzéseken, szerencsére az időjárás is mellettünk állt, a kánikula nekünk kedvezett, egy nap volt csupán, amikor nem tudtunk ott edzeni a rossz idő miatt. A gyerekek ebben az évben a Komjádiban is készülhettek, emellett mindegyik korosztály járt a marcali edzőtáborban, ami szintén hasznos volt. A serdülők két csoportja pedig horvátországi edzőtáborban készülhetett, a visszajelzések alapján ezek is eredményesek voltak. Az első serdülőcsapat és az ifik Szolnokon felkészülési tornán is részt vettek, szóval sokszínű volt a program mindenkinek.”

A három korosztályos országos bajnokság a hétvégén elkezdődik, a mieink – mondhatni – a lehető legnehezebb feladattal állnak szemben vasárnap: a KSI otthonában indítunk.

„Rögtön a vízilabda utánpótlás egyik legerősebb csapatával kezdünk, remélem, az év végén a tavalyinál valamivel pozitívabb mérleget tudunk vonni. Úgy érzem, a sok 2001-es születésű fiatalból álló ificsapatunk harcban lehet és lesz a négy közé jutásért, valahol ott lehetnek a határon. A serdülőktől is előrelépést várok, Pálffy Márton mellett itt egy kicsit én is belefolyok a szakmai munkába, ketten készítjük fel a játékosokat a meccsekre. Mivel nagyon sok 2002-es és 2003-as születésű játékosunk van, ebből a korosztályból idén két csapatot is indítunk a Budapest-bajnokságban. Őket Szentgyörgyi Krisztián irányítja, aki most érkezett hozzánk a nyár elején. Tetszik, hogy a keményebb vonalat képviseli, szeretem, ha egy edző rendet tart. Örülök, hogy jól dolgozik, úgy látom, a gyerekek is kedvelik. A gyerekcsapat szinte egy az egyben a tavalyi Budapest-bajnokságban induló csapatunkra épül, melléjük vidékről és az ASI-ból is érkeztek játékosok, szintén bízom az előrelépésben” – fogalmazta meg elvárásait Mátéfalvy Csaba.

A mieink tehát vasárnap a KSI ellen kezdik az országos utánpótlás-bajnokságot, a serdülők 10-kor, a gyerekek 11:15-től, az ifik 12:30-kor kezdenek a Széchy-uszodában, a Margitszigeten. A második körben szeptember 30-án Debrecenbe utaznak a csapataink.


Hirdetések