Dobos Sándor, 2018.09.13. | Kajak-kenu

A portugáliai maratoni világbajnokságon kiosztott ezüstérmek egyike a Vasas SC Fáy utcai központjában járt csütörtökön: Solti László, klubunk élversenyzője hozta magával, hiszen Boros Adriánnal másodikak lettek a vb-n vasárnap – méghozzá a lehető legkisebb különbséggel a dél-afrikai klasszis, Hank McGregor és társa mögött. Kicsit a versenyről beszélgettünk Lacival.

Valamit nagyon tud a dél-afrikaiak 40 éves versenyője, Hank McGregor, hiszen most is ő haladt át először a célvonalon párjával a kajak párosok futamát követően, és mindezt ötödik alkalommal tehette meg. (Mellesleg hétszeres világbajnok egyéniben is a szakág klasszisa.)

Csak egy hajó tudta őt megverni, mióta 2014-ben párost is megy, a magyar egység, Solti László és Boros Adrián, még Győrben, 2015-ben. Most is nagyon közel voltak a mieink ahhoz, hogy legyőzzék legnagyobb riválisukat, de ez végül 6 tized (!) híján nem sikerült.

„Ez volt a negyedik világbajnokság, ahol magyar-dél-afrikai csata folyt az aranyért. 2015-ben nyertünk, 2016-ban és 2017-ben kikaptunk, és végül most is. Nagyon jó formában érkeztünk a világbajnokságra, egy újfajta taktikával versenyeztünk. Eddig az volt a gyakorlat, hogy végig hatalmas iramot diktáltunk, kifárasztottuk az ellenfeleket, de láttuk, hogy a hosszabb finis nem vezet eredményre, mert ők is bírják. Hiába volt a sebességkülönbség a mi javunkra nagyobb, kétszer is legyőztek minket. Most az volt a terv, hogy minél többet pihenjünk, kellemesen utazzunk, és a végén egy rövid, de nagyon intenzív hajrát nyissunk. Tökéletesen alakult a verseny, minden jól sikerült, annyi, hogy a végén ők is erősek voltak, az is lehet, hogy ők is hasonló taktikára készültek, így megint jobbak voltak” – elevenítette fel a vasárnapi futamot a nyár elején Európa-bajnoki címet szerző Solti László, aki tehát versenyzőtársával hat tizeddel maradt le az aranyéremről.

30 kilométeren, 6 tizeddel – érdemes ezt ízlelgetni.  

A kérdésre, miszerint mennyire tartott attól, hogy a dél-afrikaiak mellett mások is (például a sokáig nagyon jól haladó spanyolok) rajtuk ragadnak a végéig, így válaszolt:

„Nem tartottam tőle, mert annyira magabiztosan haladtunk, annyira kényelmesen utaztunk és annyira jól reagáltunk minden egyes történésre, hogy uraltuk a helyzetet. Olyan volt az egész, mint egy bicikliverseny, végig koncentráltunk, kézben tartottuk a helyzetet, ha kellett, léptünk. De a dél-afrikaiak is jól reagáltak mindenre, szóval tényleg csak a vége döntött.”

Aki figyelte a versenyt, láthatta, hogy a futószakaszok végén többen is elég korán rakták a hajókat a vízre, míg Soltiék a part legvégén tettek így. Mindezt egy olyan pályán, ahol a korábbiakhoz képest fordított irányban eveztek és futottak.

„Nekünk is furcsa volt, hogy többen is hamarabb kezdtek el evezni, de ez nem jó taktika, hiszen az ember gyorsabban fut, mint evez. Hiába ültek hamarabb a hajóban, mi előnyben voltunk azzal, hogy tovább futottunk pár méterrel, nem tudtak elhaladni mellettünk. Igaz, hogy ott már szűkebb volt a hely, nagyobb hibalehetőségekkel tudtunk megindulni, de a vb előtt sokat gyakoroltuk a ki-beszállást, főleg a fordított irány miatt. Bíztunk magunkban, jól működött a technikánk és taktikánk. A vége ezüst, azért ennek is nagyon örülök, továbbra is mi vagyunk az egyetlen páros, amelyik meg tudta McGregorékat verni, másnak most sem sikerült” – tette hozzá a Vasas kajakosa, aki most egy hónap pihenőt kap, ezt követően dől majd el, hogy a következő versenyszezonra melyek lesznek a prioritások. Merthogy még nem egyértelmű a helyzet.

„Pár hete volt a magyar bajnokság síkvízen, és a maratoni felkészülés mellett sikerült olyanokat is megvernem 1000 méteren, akik azért a szám élversenyzői közé tartoznak. Bekerültem a magyar válogatottba, így végig kell majd gondolnom, szeretném-e tovább erősíteni a síkvizet, mert látok benne lehetőségeket. Egy szakmai egyeztetés és beszélgetés jön majd az edzőkkel, mik legyenek a hangsúlyok a következő időszakban. 2021-ben Világjátékokat rendeznek, érzem annak az esélyét is, hogy egyesben és párosban is megmérettessem magam maratonban. Jövőre rengeteg verseny lesz, pénzdíjas futamok is, emellett Eb, vb és Európa Játékok síkvízen. Most úgy érzem, hogy akár egy Hosszú Katinka stratégiájához hasonlító sorozatterhelés mellett is érdemes lehet végigvinnem a következő szezont. Edzőm, Giczy Csaba azt szokta mondani, minél inkább verseny az edzés, annál inkább edzés a verseny. Ha hozzászoksz ahhoz, hogy minden héten evezel 30 kilométert, könnyebben jöhetnek az eredmények is, szerintem bírnám. Ettől függetlenül úgyis a szezon eleje határozza majd meg a folytatást, meglátjuk, hogy mennek a dolgok jövőre” – összegzett Solti László, a Vasas SC újdonsült világbajnoki ezüstérmese.


Hirdetések