Dobos Sándor, 2018.09.01. | Vízilabda

Pálffy Márton és Szentgyörgyi Krisztián is ideális környezetben, Horvátországban tarthatott edzéseket egy héten át a Vasas SC serdülőkorosztálya számára. Hasznos volt az edzőtábor, sok tekintetben tisztult a kép.

Lényegében 40 fiatal vízilabdázót ölel fel idén a Vasas SC serdülőkorosztálya, és a nagy létszám sok mindenben meghatározza a mindennapokat. Létszámhiánnyal nem kell küzdeni (sőt), és a szakmai stáb végül úgy döntött – a nemrég véget ért horvátországi edzőtábor tapasztalatait is felhasználva –, hogy három csapatunk is lesz a bajnoki szezonban a 2002-es és 2003-as születésű gyerekeket versenyeztetve.  

Nem kérdés, hogy a horvát edzőtábor kivételes lehetőség volt a fiataloknak a bizonyításra, a csoport egyik fele (a „pirosak”) Rijekában, a Kantridában készülhetett augusztus végén, míg a többiek (a „kékek”) Mali Losinjban, kizárólag a tengerben.

„Elégedett vagyok a rijekai edzőtáborral, ideális körülmények között készülhettünk, mind a szállás, mind a létesítmények tekintetében” – kezdte összefoglalóját Pálffy Márton, aki az országos bajnokságban induló csapatot irányítja majd a szezonban, Mátéfalvy Csaba szakmai igazgató társaságában. „Szerencsére velünk tarthatott az a négy fiú is, akik eddig az ifikkel készültek, így 18-an voltunk Rijekában. Délelőtt két órát edzettünk magunkban, este pedig kétkapuztunk a Rijeka 2003-as csapatával. A csapatunkban sok 2002-es születésű játékos szerepelt, így a mérkőzések nagy részén domináltunk. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy Horvátországban augusztusban még nem kezdenek edzeni, a rijekaiak csak azért gyakoroltak már, mert készülnek a rangos, szerb és horvát csapatokat és a Vasast felvonultató jövő heti zágrábi tornára. Ez már a hatodik, hetedik hetünk volt együtt a fiúkkal, érezhető volt már a végén a fáradtság rajtuk, de elégedett vagyok, hasznos volt a túra.”   

Pálffy Márton elmondta, három játékos nem tudott ilyen-olyan okokból Horvátországba utazni a múlt héten, de ez nem jelenti azt, hogy ők hátrányból indulnának a szezonban.

„Most már hivatalos, hogy három csapatunk lesz, az országos bajnokság mellett lesz két csapat a Budapest-bajnokságban. Az országos keret 18 fős lesz, de mivel csak 14 főt lehet beírni egy meccsre, ők valószínűleg Krisztián keretében kapnak majd lehetőséget. Megvan arra is az esélye a srácoknak, hogy aki jól teljesít a Budapest-bajnokságban, az felkerül az országos keretbe, és arra is lehet példa, hogy aki nem jár edzésre, vagy nem teljesít megfelelően, kikerül a nagycsapatból” – tette hozzá a szakember.

Ami a kékeket illeti: pazar környezetben készülhettek a srácok Mali Losinjban, az öbölben kialakított pályán már jártak vasasos fiatalok, a nyár elején Pálffy Márton és Monostori Attila felügyelete mellett nyertek tornát. Most a serdülőkorosztályhoz frissen csatlakozó edző, Szentgyörgyi Krisztián edzette a fiúkat.

„Az edzőtábor egyrészt azért volt fontos, hogy megtörjük egy kicsit a monotonitást az otthoni edzések után, másrészt elkezdett körvonalazódni a három csapatunk, nagyjából már látszik, hogy kik lesznek a húzóemberek ebben a korosztályban, kik azok, akik adott esetben az országos és a Budapest-bajnokságban is játszanak. Minden játékosnak, aki maradni szeretne, játéklehetőséget biztosítunk, nem zárjuk ki abból őket, hogy a későbbiekben kemény munkával felzárkózzanak. Így, hogy három csapatunk lesz, mi is könnyebben látjuk majd, ki az, aki tud és akar fejlődni.”

A hosszas külföldi munka után hazatérő szakember így foglalta össze, hogyan került a Vasashoz:

„Igazából némiképp véletlenül, hiszen a Vasas orvosa ajánlotta ezt a lehetőséget, és azt, hogy edzőt keres a klub. Kapóra jött ez a munka számomra, de nagy álmom is volt, hogy egy igazán nagy hagyományokkal rendelkező vízilabdacsapathoz kerüljek. Fiatal koromban, mikor vízilabdáztam, mindig is érdeklődéssel tekintettem a Vasas iránt, szimpatikus volt a klub, az eredményeik pedig magukért beszéltek. Emellett Mátéfalvy Csaba személye is garanciát, biztosítékot jelentett számomra ahhoz, hogy itt komoly munka folyik. A szezon végén azzal lennék elégedett, ha lenne három versenyképes csapatunk, valamint azzal, ha jó hangulatban telne a munka, és az terjedne el a Vasasról, hogy jó itt játszani és dolgozni. Szeretnénk felnőni a nagy elődök hagyományaihoz.”

A serdülők tehát a munka kellős közepén járnak, a 2003-as születésű fiatalok pedig várják a zágrábi tornát (11 játékos utazása már biztos, a többi 4-5 játékosról a hétfői edzői értekezlet után döntenek). Cikkünk végén a Mali Losinj-i csoportról készült galériát láthatják, a közeljövőben pedig egy videós összeállítással is jelentkezünk.

A zágrábi Mali Medo torna programja:

A résztvevő csapatok:
HAVK Mladost Zagreb (horvát), VK Mornar Split (horvát), Pallanuoto Trieste (olasz), VK Partizan Raiffeisen Belgrade (szerb), VK Primorje Rijeka (horvát), Schwimmerband NRW (német), Vasas SC, VK Medvescak Zagreb (horvát)

A csoport: VK Partizan, VK Mornar, Trieste, Mladost
B csoport: Schwimmerband, Primorje, Vasas SC, Medvescak

Szeptember 6., csütörtök, 19:30: VK Primorje-Vasas SC
Szeptember 7., péntek, 12:30: Medvescak-Vasas SC
Szeptember 7., péntek, 19:20: Schwimmerband-Vasas SC


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!


Hirdetések