Dobos Sándor, 2018.08.29. | Kosárlabda

Debrecenben pénteken kezdődik az U18-as 3x3-as kosárlabda Eb, amelyen Tóth Orsolya és Budácsik Dorottya, valamint Földi Attila szövetségi kapitány révén érdekeltek leszünk.

A Vasas Akadémia fiatal játékosa, Tóth Orsolya a tavalyi debreceni U18-as Európa-bajnokságon berobbant a köztudatba, az aranyérmes magyar válogatott tagjaként az MVP-címet is megszerezte, hogy azután amerikai portálokon jelenleg meg róla videóösszeállítás.

Orsiról mi is írtunk bővebben videós cikkünkben korábban, ezt annyival tudjuk így 2018 nyarának végén kiegészíteni, hogy a Vasas Akadémia játékosa azóta meghatározó tagja lett a felnőttcsapatunknak, míg két hete Európa-bajnoki bronzérmet szerzett az U18-as válogatottal, a hagyományos műfajban (további három vasasos társával egyetemben).

Nemcsak 3x3-ban villog tehát, sőt. Ezzel együtt nagyon kedveli ezt a műfajt, hiszen a gyors kosárlabda nagyon közel áll hozzá. Így várja a debreceni Európa-bajnokságot:

„Nagyon izgatottak vagyunk mindannyaian, mivel címvédőként megyünk oda, és már a második csoportmeccsünkön összekerülünk a tavalyi döntős ellenfelünkkel, az oroszokkal. Megnéztünk már sok meccset az ellenfelekről, pár csapatot már kielemeztünk részletesebben, és így arra jutottunk, hogy talán ez lesz az eddigi egyik legerősebb és legszínvonalasabb Európa-bajnokság. Nem adnak semmit sem ingyen, ezért minden erőnket bevetve és teljes szívvel-lélekkel megyünk harcolni Debrecenbe, hogy ugyanúgy, mint tavaly, Európa-bajnokként zárjuk le az egész tornát és a nyarunkat is. Én nagyon bízom a lányokban, hogy ezt közösen meg tudjuk csinálni és sikerül megragadni ezt a hatalmas lehetőséget, mint tavaly.”

A 3x3-as válogatott szövetségi kapitánya Földi Attila, a Vasas Akadémia első csapatának vezetőedzője. A mester Tóth Orsolyán kívül Budácsik Dorottyának is bizalmat szavazott a Vasasból, rajtuk kívül a tavalyi Eb-győztes csapattag, Révész Boróka, illetve Madár Kata lesz ott a magyar válogatottban.

A magyar csapat Oroszországgal és Litvániával került egy csoportba, a hármasból két válogatott jut tovább a negyeddöntőbe. Ott az ukrán-spanyol-olasz trióból jöhet majd ellenfél, azaz nem lesz könnyű dolga a mieinknek.

Földi Attila szerint nem lehet megígérni, hogy a csapat megvédi a címét, de az biztos, hogy mindent meg fog ezért tenni, hiszen egyébként is mindig a győzelem igényével lép pályára. A negyeddöntő a kapitány szerint tipikus egylabdás mérkőzés lehet, reméljük, ismét a mi javunkra dől majd el az a találkozó – feltéve, ha a magyar csapat továbbjut a csoportból (erre megvan az esély).


Hirdetések