Jenkei András, 2018.08.19. | Atlétika

Jenkei Péter, a Vasas hosszútávfutója szombaton teljesítette Reykjavikban a maratoni távot.

Egy maratoni futóversenyen a versenyzők eredményességét számos külső tényező befolyásolhatja, a hőmérséklet azonban biztos, hogy döntő szerepet játszik ebben. Jenkei Péter idén rövidebb távokon, így a mezei OB-n, vagy 5000 méteres pályaversenyeken több alkalommal is sikeresen szerepelt, ám az egy idényben eredményesen kétszer-háromszor teljesíthető 42 kilométeres táv idei tavaszi próbatételén, az ausztriai Linzben, éppen intenzív hőhullám uralkodott, ami nemcsak számára tette reménytelenné az elvárásoknak megfelő időeredmény elérését.

A múltba visszatekintve, az augusztus második felében rendezett reykjaviki maratonikon többnyire kedvezőnek tűnő hőmérsékleteket mértek az izlandi fővárosban, így esett a választás erre a versenyre, az odajutásba pedig klubja, a Vasas SC támogatását is kiérdemelte.

Szombat reggel 9:40-kor a rajt időpontjában 10ºC volt a hőmérséklet ami abszolút ideálisnak tekinthető, ezzel szemben állt viszont az élénk szél és az élmezőny foghíjassága.

Versenyzőnk a rajt után rögtön az élre állt, az első öt kilométer 16:27-es részideje pedig biztatónak tűnt a kitűzött cél, a 2 óra 20 percen belüli eredmény elérésének szempontjából.

A tempója a későbbiekben sem lankadt, sőt 10 és 20 km között még gyorsulnia is sikerült, így a 20 km-es részidő (1:05.40) további reménykedésre adott okot. Ezen ponton 37 másodperc előnnyel futott, a második helyezett, egyesült államokbeli Zywicki előtt.

Persze egy maraton hosszúságú távot egyedül végigfutni embertpróbáló feladat, erős szélben pedig egyáltalán nem egyszerű dolog. 30 km-nél (1:39.40) még mindig bizakodhattunk, ám az utolsó tíz kilométer tekervényes bicikliútja inkább az üldözőt segítette, az amerikai fiú 35 km után be is fogta a vasasos futót, aki aztán nem sokkal később a második helyen ért célba (2:24.06).
 


 

Reykjavik maraton - 2018.08.18.

1. Benjamin Paul Zywicki (USA)  2:23:43
2. Jenkei Péter (Vasas SC)  2:24:06
3. Arnar Pétursson (izlandi)  2:26:43


Hirdetések