Dobos Sándor, 2018.08.15. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia bajnoki ezüstérmes csapatának magja együtt maradt az új szezonra is, de azért vannak változások Faragó Péter együttesében. A cél viszont ugyanaz, és a playoff elérése a megerősödő bajnokságban lényegében bravúrnak számítana, ismét.

Kiugró végeredménnyel zárult az NB I/B Piros csoportjának előző szezonja a Vasas Akadémia férficsapata számára, hiszen a rossz szezonkezdet után hatodikként elérte a rájátszást, majd ott egészen a döntőig menetelt. Ott végül a Tehetséges Fiatalok együttese a mindent eldöntő harmadik döntőmérkőzés utolsó másodpercében egy kétes fault utáni büntetővel nyert csupán, az akkori bosszús este kivételével teljes sikerként és nagy bravúrként értékelhettük az ezüstérmet.

A továbbra is a saját utánpótlásra épülő felnőttcsapatunk a jövőben is a földön marad minden értelemben, a saját útját járja, és bizakodva tekint a szezon elé.

„Szeretném, ha a közvélemény elvárásait elválasztanánk a csapat elvárásaitól és az enyémtől is. A szakma most is a legjobbak közé várja a Vasast, a csapat is önmagát a legjobbak között látná és én is, ugyanakkor szeretném, ha nem egy egészben gondolkodnánk, hanem részletekben” – fogalmaz Faragó Péter, a Vasas Akadémia vezetőedzője. „Először szeretnénk egy sikeres őszi szezont, azután szeretném, ha a majdnem mindig jelentkező decemberi, januári hullámvölgyet túlélnénk, hogy végül remélhetőleg elérjük a rájátszást, ahol általában a legjobb formánkat szoktuk nyújtani. Azaz nem ígérhetem, hogy megismétlődik a tavalyi forgatókönyv, de van tervem arra, hogy odaérjünk a rájátszásba.”

A szakember szerint ez nem lesz egyszerű, mert még a tavalyinál is erősebb lesz a Piros csoport mezőnye, ez pedig nekünk szurkolóknak is jó hír, kiindulva abból, hogy valóban remek meccseket élvezhettünk az előző bajnokságban.

„A két kieső, a Győr és a Hódmezővásárhely helyett nagyon erős riválisok érkeztek a Zöld csoportból feljutó Budafok és a BKG DSE személyében. Tavaly tíz csapat volt versenyben a rájátszásért, most tizenkettő lesz, ezen kívül van négy potenciális feljutó is, ami persze még semmit sem jelent. Láthattuk tavaly, amikor szerintem a Nyíregyházának volt a legerősebb csapata, hogy vannak együttesek, amik nem bírják el a terhet, van, ahol kipukkad a lufi, mások pedig összezuhannak a teher alatt. Még kiegyenlítettebb lesz a bajnokság, bárki győzhet bárhol, így alapból bravúr lenne a nyolcba kerülni. Most azt várom, hogy ne 1-6-os mutatóval induljunk, legyünk sokkal kiegyensúlyozottabbak az elején is már. Boldog lennék, ha a rájátszásba jutnánk, de akkor sem dőlünk a kardunkba, ha ez nem sikerül. A lényeg, hogy a játékunk fejlődjön, a fiatalok pedig minél több lehetőséget kapjanak.”

A csapat magja egyébként együtt maradt, a húzóemberek közül egyedül Völgyi Márton távozott Veszprémbe, helyette a saját nevelésű fiatalok, Kelenföldi Domonkos és Kovács Bálint Benedek kapnak majd több lehetőséget.

Még egy nagy változás történt, ugyanis Faragó Péter segítője, másodedzője, a juniorcsapat mellett is dolgozó Lekli József Nyíregyházára igazolt.

„Józsi a barátommá vált az elmúlt időszakban. Nemcsak szenzációsan tudtunk együtt dolgozni, hanem nagyon jól alám is dolgozott, ismertük egymás rezdüléseit. Nagyszerű munkamorál és munkamegosztás volt közöttünk annak ellenére, hogy ezt nem is beszéltük meg.  Mindenkinek tudta a dolgát, Józsit, majdnem azt mondom, hogy lehetetlen lesz pótolni. Sok sikert kívánok neki Nyíregyházán, bízom benne, hogy hamarosan vezetőedzőként látom valamelyik csapatnál, hiszen nagy szakmai és emberi potenciál van benne” – dicsérte volt kollégáját Faragó Péter, akinek már megvan az első számú jelöltje a másodedzői posztra, a tárgyalások is rendben zajlanak, a napokban várható a megegyezés.

A Vasas Akadémia egyik meghatározó játékosa Andrássy Géza, őt is megkérdeztük arról, mit vár a szezontól.

„A tavalyi szezon mindenkinek extra volt, nem vártuk magunktól, hogy döntőt játszunk. Jó lenne idén is odáig jutni, de látjuk, hogy mennyire megerősödött a bajnokság, a csapatok is igazolnak, jó alap lenne, ha bejutnánk a rájátszásba. Tavaly bebizonyítottuk, hogy ott bármi megtörténhet, szóval először legyen ez az első lépés. Ami engem illet: tavaly volt egy súlyosabb sérülésem, amiből nem egészen tudtam kijönni, de most nyáron kicsit rendbe tettem magam fejben is. Szóval kicsit többet várok magamtól, az mindenképp előnyünkre válik, hogy egyben maradtunk, az összes fiatalt is meg tudtuk tartani Bencsik Barna kivételével. Jönnek fel juniorok a csapathoz, de szerintem most nem kell annyi idő, hogy összeszokjunk, mint tavaly. Nagyon várom a bajnokságot” – mondta a Vasas Akadémia 21 éves játékosa.

Az NB I/B Piros csoportjának sorsolása még nem készült el, a bajnokság csapatai a következők: MAFC, Vasas Akadémia, Oroszlány, Veszprém, Nyíregyháza, PVSK, MEAFC, Nagykőrös, MTK Törökbálint, Budapesti Honvéd, Békés, Bonyhád, Budafok, BKG DSE.


Hirdetések