Rekordlétszám: 7 versenyzővel képviselteti magát a Vasas SC a paraúszó Európa-bajnokságon.

Kétségtelenül felfeléívelő pályán mozog a Vasas paraúszásban, sőt, immár nem túlzás kijelenteni azt sem, hogy miénk a legjelentősebb műhely az országban.

Ezt bizonyítja, hogy az idei év fő versenyére, a dublini Európa-bajnokságra népes piros-kék küldöttség utazik.

Az augusztus 13. és 19. között rendezendő viadalon  paralimpikonjaink (Tóth Tamás, Pap Bianka és Illés Fanni) részvétele nem meglepetés. A női versenyekben azonban ezúttal ott lesz Szabó Álmos edző másik három fiatal tanítványa is (Száraz Evelyn, Tarr Réka és Tóth Éva is).

A vasasos csapat Széni Andrással válik teljessé, akinek felkészítéséért klubunk edzője, Szájer Péter felel.
- Háromhetes hódmezővásárhelyi, illetve kéthetes nagyatádi alapozó edzőtábor előzte meg az elutazásunkat. Mind az öt tanítványom szépen fejlődött, mindenkitől egyéni csúcsokat várok. Helyezések tekintetében persze eltérőek a célok, van akitől az arany, van akitől a dobogó, van akitől a döntőbe jutás, és van akitől a tisztes helytállás az elvárás. A munkát elvégeztük, most már csak fel kell tenni arra a bizonyos i-betűre a pontot. – mondta el Szabó Álmos edző honlapunknak.

Nézzük tehát sorjában versenyzőinket.

Pap Bianka 100 háton, 200 vegyesen, 100 gyorson és 400 gyorson úszik az Eb-n. A 100 hát a fő száma, amelyben vezeti az európai ranglistát, de gyakorlatilag bárhol kerülhet éremközelbe, ő a magyar csapat legnagyobb favoritja.

Paralimpiai ezüstérmesünk így beszélt az esélyeiről:
- Én is úgy érzem, hogy jó felkészülésen vagyunk túl, magas szinten sikerült végezni az edzéseket. Tisztában vagyok vele, hogy az elmúlt időszak eredményei miatt sokat várnak tőlem, de ezt igyekszem nem teherként felfogni, csak magammal foglalkozom. Ha úgy sikerül ez az Eb-m, mint két éve Maderián, és egyéni csúcsokat is úszom, akkor már elégedett leszek. Fannival olyan feladatunk is lesz, hogy a fiatalokat segítsük kint, ami azért nem lesz könnyű, mert mindannyian elég izgulósak.

És ha már Fanni és a fiatalok: Illés Fanni 200 vegyesen, 100 gyorson és 100 mellen indul. Utóbbiban vannak a legjobb esélyei, edzője érmet vár tőle ezen a távon. Igaz, itt is komoly riválisai lesznek, többek között a paralimpiai ezüstérmes olasz lány.

A fiatalok közül Száraz Evelyn szintén 100 mellen érhet oda a döntőbe, ezen kívül 200 vegyesen és 400 gyorson láthatjuk úszni.

Tarr Réka 100 mellen és 200 vegyesen indul, Tóth Éváért pedig 100 gyorson, 200 vegyesen és 400 gyorson izgulhatunk.

 

Edzőtábori válogatott csoportkép a Vasas hölgyversenyzőivel (fotó: MPB)


A férfimezőnyben a már említett Széni András és a paralimpiai bajnok Tóth Tamás indul, utóbbi 50 gyorson, 100 háton, 100 mellen és 200 vegyesen áll ratjkőre, és így nyilatkozott honlapunknak az elutazás előtt:
- Úgy érzem, jó formában vagyok. Január óta mindent megtettem, ami tőlem tellett, becsülettel felkészültünk. Azt látom, sok a fiatal, új nevekkel, új emberekkel kell megküzdeni, olyanokkal, akikkel még nem úsztam együtt. Izgatottan várom az Európa-bajnokságot, most elsősorban még az időeredményeimmel foglalkozom. Szeretnék minden számban az egyéni csúcsaim közelébe kerülni, ez mindenképpen jó visszaigazolás lenne. Leginkább a 200 vegyesre koncentrálok, ennek érdekében egy új számot is felvettem most a repertoárba, a 100 mellet. Vegyesúszásban érzem magam éremesélyesnek, 100 háton most nagyon besűrűsödött a mezőny, ott vannak lemaradásaim. Rio előtt pillangón és mellen alig úsztam, csak a gyorsat és a hátat erőltettük, most viszont más a helyzet. Kíváncsian várom az Eb-t, azon dolgozunk, hogy Tokióban azokban a számokban induljak, amelyekben a legnagyobb esélyeim lehetnek. Az oda vezető úton nagyon fontos ez a mostani állomás.


Hirdetések