Jenkei Dániel, 2018.07.23. | Úszás

Eddigi legeredményesebb korosztályos országos bajnokságát zárta a Vasas úszó szakosztálya.

Már-már Hosszú Katinkát idéző teljesítményt nyújtott egy fiatal vasasos úszó Kecskeméten. Ugyan „csak” gyermek országos bajnokságról van szó, de Katula Panni teljesítménye így is kiemelendő: a 2006-os születésű versenyző nem kevesebb, mint öt számban lett aranyérmes (400 gyors, 200 vegyes, 100 gyors, 200 hát és 200 gyors), emellett pedig egy bronzérmet is begyűjtött 50 gyorson.


- Őszintén szólva, 100 és 200 gyorson reménykedtem benne, hogy aranyérmes lehetek. A többi számban pedig úgy voltam vele, hogy jó úszással még további érmeket nyerhetek. Egyébként izgulós típus vagyok, de most nyugodtnak éreztem magam, talán azért, mert jól sikerültek az edzéseim az ob előtt.  A legbüszkébb a 400 gyors megnyerésére vagyok, mert előzetesen ott volt a legkevesebb esélyem, és végül mégis ott nyertem a legnagyobb fölénnyel. Nagy élmény volt a dobogón hallani ötször is, hogy országos bajnok lettem, de legalább ennyire tetszett, amikor a váltóra kézen fogva vonultunk be a vasasos csapattársakkal. Köszönöm az edzőmek, Dr. Szabó Lászlónak a felkészítést és a formába hozást! – mondta el honlapunknak Katula Panni, aki teljesítményével a bajnokság legeredményesebb lány úszója lett.
 


És hogy mi a titok? Erre dr. Szabó László, a versenyző edzője válaszolt:

- Minden tökéletesen alakult a felkészülés kapcsán, nem hátráltatott betegség vagy sérülés, és ideális volt az edzőtáborok, a külföldi és a hazai versenyek megoszlása is. Fontos tudni, hogy ebben a korosztályban még nincs specializáció egyes úszásnemekre, hanem egy komoly állóképességi programot valósítottunk meg az ob előtt. Ennek látszott is az eredménye, hiszen Panni volt a mezőnyben legjobb fizikális állapotban lévő úszó. A formába hozás is jól sikerült, hiszen végül nem csak azokban a számokban tudott nyerni, amelyekben ranglistavezetőként állt rajthoz. Örülök annak is, hogy Panni fejlődése töretlen, hiszen két éve még csak egy számban lett országos bajnok, tavaly már 100 és 200 gyorson, most pedig ugye ötször nyert, és 50 gyorson is csak a benyúláson múlt az arany. Külön örültem annak is, hogy a Vasas váltót is ki tudott állítani, a két ötödik hely remek eredménynek számít.


Ha már a váltók szóba kerültek, a két vasasos kvartettről valóban szólni kell, hiszen a 4x100-as gyorsváltó és a 4x100-as vegyesváltó (Katula Panni, Takács Liliána, Menich Maja, Vákár Míra) is az előkelő ötödik helyen végzett a fináléban.


Egyéniben a vasasos csapat másik húzóembere Takács Liliána volt, aki 100 és 200 mellen ezüstérmes lett, 400 vegyesen pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

- A negyedik napra már tudtunk örülni ennek a három éremnek, de azt is tudjuk, hogy ha Lili a legjobb formáját ússza, akkor itt könnyen összejöhetett volna akár három arany is. Az viszont megsüvegelendő, hogy felszívta magát így is, hogy kevésbé volt jó állapotban, és az érmek mellett még egy negyedik hely, és egyéni csúcs is jutott számára. Ki kell elemezni az edzésmunkát, és talán jövőre a célok megfogalmazásánál is óvatosabbnak kell lennünk, hiszen hiába ranglistavezető valaki, a gyerek korosztályban mostanában rég nem látott módon sűrűsödik a mezőny, és már egy döntőbe jutást is nagyon kell értékelni. – summázta a Kecskeméten történteket Szájer Péter, Lili edzője.


                                                                                                 Katula Panni és Takács Liliána
 

Szájer Péter összességében értékelte a mögöttünk hagyott bajnokságot:

- A legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezték magukat, szépen összecsiszolódott a két különböző vasasos csoport, annak pedig külön örültem, hogy a versenyzők végig szurkoltak egymásnak, mindenki ott volt a lelátón valamennyi döntőn. Összességében azt látni, hogy ezekben a korosztályokban nagyon kezdenek megerősödni a vidéki egyesületek, úgy tűnik, az ő hegemóniájuk következik. Ezért is nagy dolog, hogy a Vasas  a delfintől a serdülő korosztályig valamennyi ob-n 10-15 fővel képviselteti magát, és saját váltókat tud kiállítani. A ponttáblázaton pedig most is az első tízbe kerültünk, ami szintén remek mutató.


Gyermek Országos Bajnokság 2018, Kecskemét - vasasos eredmények

Lányok:

400 gyors, 200 vegyes,100 gyors, 200 hát, 200 gyors:
1. Katula Panni (edző: dr. Szabó László)

50 gyors:
3. Katula Panni

100 mell, 200 mell:
2. Takács Liliána  (edző: Szájer Péter)

400 vegyes
3. Takács Liliána

200 vegyes:
4. Takács Liliána

4x100-as gyorsváltó
5. Vasas SC (Takács Liliána, Menich Maja, Vákár Míra, Katula Panni)

4x100-as vegyesváltó
5. Vasas SC (Katula Panni, Takács Liliána, Menich Maja, Vákár Míra)

200 mell
6. Menich Maja (edző: Szájer Péter)


Fiúk:

200 mell
7. Tumbász Noel (edző: dr. Egressy János, Városi Virág)

100 hát
7. Hajagos Ákos (edző: dr. Szabó László)
 

200 pillangó:
7. Dénes Barnabás (edző: Szájer Péter)


Hirdetések