Jenkei Dániel, 2018.07.22. | Vívás

Olimpiai bajnokaink értékes helyezéseket szereztek egyéniben a világbajnokságon.

Jól kezdődött Vuhsziban a vívó világbajnokság vasasos szempontból, hiszen az első napokban Katona Renáta női kardban, Bányai Zsombor pedig férfi párbajtőrben jutott be a selejtezőből a főtáblára, így értük a következő napokban is szoríthatunk majd egyéniben.

Szoríthattunk magyar idő szerint vasárnap hajnaltól is, hiszen ez volt az első finálés nap, ráadásul mindjárt férfi kard és női párbajtőr egyéniben, ahol a legjobb esélyeink szoktak általában lenni.

Szász-Kovács Emese kiemeltként a 64 között egy svéd, majd a következő körben egy francia ellenfelet győzött le. Azt talán túlzás lenne írni, hogy meg sem izzadt, de könnyed, 4-5 tusos sikerekkel abszolválta az első két kört.

A nyolcaddöntőre ez már egyáltalán nem volt igaz, a román Udrea ellen "maratoni" csata következett, a felek végigvívták az időt: nagy izgalmak között végül Szász-Kovács nyert 11-10-re, és jutott a legjobb nyolc közé.

A forgatókönyv a következő körben hasonló volt, az asszó nem jutott el 15 találtaig, csakhogy ezúttal a jó formában vívó svájci Staehlinek kedvezett a szerencse (?), és 14-13-as sikerrel ő jutott négybe.

Szász-Kovács Emese így értékes világbajnoki hatodik helyezéssel térhet haza majd Kínából, persze csak a csapatverseny után. A mai nap után pedig csak annyit mondott: "egy tussal, már megint..."
 


Férfi kardban ezúttal piros-kék szemüvegen keresztül már csak Szilágyi Áront figyeltük, aki jól ránk is ijesztett kezdésül, hiszen a nem éppen világhírű török Jildrimet csak két tusssal tudta legyőzni. Utána viszont egyre inkább belejött, a román Badeát 15-11-re, míg a francia Apithyt 15-10-re verte.

Jöhetett itt is a biztos érmes helyért folyó asszó a nyolc között, de úgy tűnik, ma a magyarok számára itt volt a végállomás tábla, hiszen kétszeres olimpiai bajnokunk búcsúzott az amerikai Derswitzzel szemben.

Szilágyi Áron így a szintén ebben a körben kieső Szatmári András mögött lett hetedik helyezett a világbajnokságon.

Áron a nyolc közöti meccs után a félig üres, félig teli pohár hasonlatával élt, de a papírforma szerint férfi kardozóinknak még lesz lehetőségük medált nyerni Vuhsziban.

A vasárnapi etapnak ezzel vége versenyzőink számára, hétfőn Bányai Zsomborért izgulhatunk férfi párbajtőr egyéniben, szintén a 64-es táblán.
 


fotók: FIE


Hirdetések