Jenkei Dániel, 2018.07.16. | Klub

90 éves a világhírű sakknagymester.

Születésnapját ünnepli Benkő Pál nagymester, a Vasas Sport Club örökös tagja, korábbi többszörös világbajnokjelölt, Magyarország, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada sakkbajnoka, sakkolimpiai ezüstérmes, BEK-győztes sakkozó.

Káposztás Miklós, sakk szakosztályunk vezetője, klubunk örökös tiszteletbeli elnöke a rá jellemző stílusban szemlézett az ünnepelt életművéből.


Látogatás a nagymesternél - Benkő Pál 90 éves!

A kalandos életű Nagymester a franciországi Amiensben született 1928. július 15-én.

Abban az évben érte el a magyar sakkmesteri címet, amikor a világon még híre-hava sem volt semmiféle számítógépnek, vagy manapság oly divatos elemzőprogramnak.

Sőt, 20 évesen – 1948-ban, amikor a legendás Chaoruseck Rezső jóformán még csak tanulta a sakkot, ő már a Magyar Népköztársaság sakkbajnoka volt.

Különleges tehetségére gyorsan felfigyeltek az illetékesek, ám annyira gyorsan mégsem, hogy ne a ranglistán mögötte állók utazzanak a külföldi versenyekre…

1953-ban koncepciós perbe fogták – állítólag a disszidálását készítette elő – és másfél évre Kistarcsára vitték „tanulmányútra”.

1955-ben, amikor újra napfényt látott, azzal szembesült, hogy néhány évig nem versenyezhet külföldön.

Erről 1957-ben valahogy mégis elfeledkeztek, így Benkő Pál bekerült a főiskolai világbajnokságra utazó válogatottba. Reykjavikban a torna végén menedékjogot kért és kapott az USA nagykövetségén.

Amerikában is a sakk lett megélhetésének alapja, egymás után nyerte a híres nyílt versenyeket, ő lett az „open-király”. A Lone Pine Opent például hét alkalommal zárta első helyen.

Egyik nagy gesztusa volt, hogy kivívta a jogot a világbajnoki zónaversenyre való indulásra, de gálánsan átadta a helyét Bobby Fischernek. Bobby később ennek köszönhette, hogy a vb-címért játszhatott. Azt pedig bárki elhiheti, hogy Benkő Pali teljesen ingyen, önzetlenül adta át a helyét.

Később több olimpián elnyerte az amerikai válogatott kapitányi tisztét. Ekkor még senkit nem neveztek ki vezetőnek, hanem a játékosok szavazatai alapján választották meg.

Volt brazil női olimpiai kapitány. A lányok oda voltak érte meg vissza, hiszen Benkő Pál sármos férfi volt.

S közben, amikor lehetett, és engedélyt kapott, hazajött. Elsősorban azért, mert feleségül vette ifjúkori szerelmét, Gizella kisasszonyt.

Most, 2018 júliusában itt állunk II. kerületi otthonánál, és várjuk, hogy illő tisztelettel köszönthessük Benkő Nagymestert a 90. születésnapján, Markovits László elnökünk nevében. Polgár-Veres Árpád sportszakmai elnök-helyettessel fél szemmel a lépcsőházból előbukkanó nagymestert, másik szemünkkel Árpi gépkocsiját figyelve, nehogy elkösse valaki…

Isten éltessen, kedves Benkő Pál!

 


Hirdetések