Dobos Sándor, 2018.07.11. | Karate

Az Európa- és világbajnokságok mellett a WKF világkupái jelentik a legrangosabb versenyeket a nemzetközi karatés mezőny számára. Itt sikerült két vasasos versenyzőnek, Klement Kármennek és Knirsch Marcellnek is a dobogóra állnia.

A felnőttek minden évben komoly világkupa-sorozaton indulhatnak, a korosztályos versenyzők pedig a nyaranta Umagban megrendezett WKF Youth League-en mérethetik meg magukat. Karate szakosztályunk alakulásának évében, 2016-ban Szkotniczky Ákos szerezte meg az első világkupa-érmünket, ő akkor a +76 kilós juniorok között bronzérmes lett.

Tavaly érem nélkül tértek haza karatésaink, idén viszont a jó szereplés reményében vágtak neki az isztriai versenynek, ezúttal még nagyobb csapattal, és az eddigiektől eltérő szervezésben. Egri Tamás szakosztályvezető ennek részleteibe avat be:

„Míg az eddigi világkupák alkalmával a verseny előtt Umagban megrendezett nemzetközi szemináriumok látogatása képezte a fő fókuszt, idén a verseny helyszínétől távolabb, a festői Porečben szálltunk meg, a versenyfelkészítő edzésekre helyeztük a hangsúlyt. A verseny előtti napokban kitűnő körülmények között tudtak készülni versenyzőink: a poreči karate klub vendégszeretetét élvezve a helyi karate edzőteremben edzettünk. Ezúton is köszönjük a „Karate Klub Finida” egyesületének és vezetőjének, Mirko Banovičnak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a termet.”

Versenyzőink a Karate Klub Finida edzőtermében

Szakosztályvezetőnk elmondta, tizenegy versenyzőnk nagyon jó formát mutatott az egész heti edzések és a szerdai válogatott tréning alkalmával is. Nagyon nehéz dolguk volt, mert az idei verseny minden eddigi megméretést felülmúlt, már ami a versenyzők számát illeti: több mint 2000 nevezett sportolóval 6 tatamin 4 napon keresztül folyt a világkupa. Karatésaink azonban nagyon jól vették az akadályt és remek formájukat átvitték a küzdőtérre is: a legtöbben a nehéz mezőnyben kört vagy köröket tudtak menni, és sokan eddigi legjobb teljesítményüket mutatták. Nyert körrel térhetett haza Udvari Zsófia (kadet -54 kg), Szedő Luca (junior +59 kg), Csicsay Gergely (kadet kata) és Forgács Richárd (junor kata), két kört is megnyert Forgács Tamás (U21 kata), míg három ellenfelét is legyőzte Geréd-Király Tamás (junior -68 kg). Két versenyzőnk azonban az erős mezőnyéből is kiemelkedve, fantasztikusan küzdve világkupaérmes lett: Klement Kármen (U21 -50 kg) és Knirsch Marcell (U21 -84 kg) is második helyen zárt, megszerezve a Vasas Karate első világverseny-ezüstérmeit.

„Kármen akciódús meccseken rengeteg pontot szerezve győzte le sorra az ellenfeleit: a bosnyák versenyzőt 5-1-re, a szlovén lányt 6-1-re verte, majd az elődöntőben 4-3-ra felülmúlta a jelenlegi Eb-bronzérmes észt versenyzőt. A döntőben mindössze egy ponttal, 5-4-re kapott ki ukrán ellenfelétől, így a második helyen végzett. Kármen élete legnagyobb sikerét érte el idén Umagban, első világverseny-érme hatalmas mérföldkő az ő számára és a szakosztályunk számára is” – fogalmazott Egri Tamás.


Klement Kármen (pirosban) az umagi Világkupa döntőjében

„Marcell még nagyobb mezőnyben, 4 győztes meccsel jutott döntőbe: spanyol, osztrák,  skót és bosnyák ellenfeleit sorra, 6-0, 2-1, 3-1, 3-2 arányban győzte le. A döntőben a holland versenyzővel 1-1-et ért el, és a szabályok szerint az első szerzett pont miatt ellenfele nyert, így Marcell is a második helyen zárt. Neki is élete sikere ez az eredmény, az U21-es korosztályban még sok világverseny vár rá, akinek hatalmas löketet ad ez a siker, nem vitás." 


Knirsch Marcell (pirosban) küzdelem közben a Világkupán

„Nagyon büszkék vagyunk minden egyes versenyzőnkre, hiszen nagyon keményen végigdolgozták a tavaszi versenyidőszakot, és az umagi jó forma, valamint szép eredmények az ő kemény munkájuknak köszönhetők. Kármen és Marcell eredménye az eddigi legszebb vasasos eredmény WKF Karate világversenyen, de a két fiatal sportoló nemcsak egyesületünknek, hanem a Magyar Karate Szövetségnek is büszkesége lehet, hiszen a magyar korosztályos (14 év feletti) küldöttség 2 ezüst- és 1 bronzéremből álló kollekciójából oroszlánrészt vállaltak” – foglalta össze szakosztályvezetőnk.


Klement Kármen a dobogón


Knirsch Marcell a dobogón


Hirdetések