Jenkei Dániel, 2018.06.29. | Ökölvívás

Harcsa Zoltán ökölvívó olimpikonunkkal beszélgettünk, aki előtt már 2020 és Tokió lebeg célként.

- Hogy telnek a napjaid?
A mostani éppen egy lazább időszak, Balzsay Károly, az edzőm a szabadságát tölti, így én is megkaptam ezt a hetet. Kicsit visszafogottabb munkát végzek, de ez nem azt jelenti, hogy teljesen leálltam volna. Futni például ilyenkor is eljárok.

- És ha éppen nem lazább heted van, akkor hogy halad a munka?
Komoly előrelépés, hogy nagyon precíz teljesítménydiagnosztika mellett végzem a felkészülést. Dr. Kovács Péter a téma egyik szakértője a Sportkórházban, már korábban is dolgoztam vele, most pedig ismét bekapcsolódott az edzéseimbe, hála Polgár-Veres Árpádnak, a Vasas sportszakmai elnökhelyettesének. Ez a fajta tudatosság rengeteget számít az edzéseim hatékonyságát illetően.

- Pontosan hogyan képzeljük el ezt a teljesítménydiagnosztikát?
Egy aktivitásmérővel végzem az edzéseimet, ami minden rezdülésemet eltárolja. Az adatokat továbbítom Dr. Kovács Péternek, aki kiértékeli, és utána azt mondja, hogy Zoli, holnap vegyél egy kicsit vissza, vagy, hogy holnap terhelheted magad még jobban. Teljesen más így csinálni, hatékonyabbak a futások, fejlődik a mozgáskoordinációm, az egyensúlyérzékem, de az olyan mentális szempontok, mint a figyelemmegosztás is előtérbe kerül.

- A táplálkozásodra mennyire figyelsz?
Ezzel nincs problémám, elég tudatosan próbálok táplálkozni. Persze, amikor már élesedik a helyzet, ki szoktam kérni dietetikus véleményét, hiszen a fogyasztás során például egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi energiát tudok megtartani. Amire jobban szeretnék figyelni mostantól, az a pihenés. Hamarosan elkezdek használni egy olyan relaxációs eszközt, ami az agyhullámokat stimulálja, így még hatékonyabbá válhatnak a pihenőidőim.

- Dicséretes tudatosság. Pedig Rió után még fel akartál hagyni az amatőr boksszal…
Az a letargia igazából már 2016 decemberében véget ért. Akkor magam mögött hagytam a könyöksérülésem, és éreztem, hogy bennem van a folytatás. Úgy vagyok vele, hogy az olimpiáig hátralévő két évet még nagyon meg akarom nyomni. Szeretnék érmet hozni onnan, és szépen lezárni az amatőr időszakomat.
 


- Megnyomtad az elmúlt fél évet is. A decemberi ob-siker óta külföldi versenyeket is nyertél.
Igen, voltak jó kis meccseim erős nemzetközi ellenfelekkel szemben. Boszniában egy kétnapos versenyen vertem egy hazai, majd másnap egy szerb versenyzőt. Jól ment végig a bunyó, az történt a ringben, amit én akartam. Aztán jött Spanyolországban, Murciában egy torna, amit sikerült megnyernem. Megvertem a német vb-bronzérmest, egy belga srácot, aztán sajnos a döntőre nem állt ki az ellenfelem. Nem panaszkodhatom a tavaszi eredményeimre.

Mi vár még rád idén?
- Kicsit csonka ez a 2018-as év nekünk, hiszen se Eb-t, se vb-t nem rendeznek idén. Augusztustól kőkemény, hathetes felkészülésbe kezdtünk az edzőmmel, aztán szeptemberben egy isztambuli tornára megyek, ahol nívós ellenfelek ellen bokszolhatok, novemberben pedig az uniós országok bajnokságán veszek részt. Aztán természetesen az országos bajnoksággal zárom az évet, mint mindig.


Hirdetések