Jenkei Dániel, 2018.06.13. | Vívás

Újvidéken rendezik a 2018-as vívó Európa-bajnokságot.

Június 16. és 21. között Újvidéken rendezik a vívók kontinensviadalát: szombaton, vasárnap és hétfőn az egyéni küzdelmekre kerül sor, míg kedden, szerdán és csütörtökön a csapatversenyek következnek a három fegyvernemben.

Mondanunk sem kell, hogy klubunk elitvívói mindannyian ott lesznek, méghozzá az éremszerzés valós reményével.

Kétszeres olimpiai bajnok kardozónk, Szilágyi Áron három éve Eb-címet nyert egyéniben, tavaly Grúziában pedig második lett, így természetesen esélyesként várja a viadalt. Akárcsak Szatmári András, aki a tavalyi vb-címe óta félelmetes formában vív.

Azt pedig már szinte mondani sem kell, hogy a kettejükkel fémjelzett kardcsapat számára szinte kötelező feladat lesz az éremszerzés Újvidéken.

Női párbajtőrben a másik olimpiai aranyérmesünk, Szász-Kovács Emese az utóbbi években rendre a dobogó legalsó fokára állhatott fel az Európa-bajnokságokon, most világranglista-vezetőként érkezik a versenyre.

Férfi párbajtőrben Bányai Zsombor esetében elsősorban a sikeres csapatszereplésre apellálhatunk, de ha jó napot fog ki egyéniben, akkor tehetsége egészen messzire repítheti.

Legnagyobb örömünkre a négy standardnak mondható vasasos élversenyző mellett idén már női kardban is lesz piros-kék érdekeltség, hiszen a friss Magyar Kupa-győztes Katona Renátának szurkolhatunk egyéniben és csapatban is.


Elutazás előtt egy-egy gondolatot kértünk valamennyi sportolótól:

Szász-Kovács Emese:  - Nagy idézőjelben mondom, hogy Eb-bronzokkal már tele a padlás, hiszen zsinórban hármat nyertem az elmúlt években.  A célom most is a dobogó, és igen, a medált jó lenne fényesíteni…

Szilágyi Áron: - Az Eb a második legfontosabb versenyem idén, a júliusi világbajnokság előzenekara, a kisöccse. Szeretnék érmekkel hazatérni.

Szatmári András: - Olyan személyiség vagyok, aki szeret otthon lenni, a családdal időt tölteni, a saját ágyában aludni. Erre az utóbbi hetekben volt alkalmam, így fizikálisan és mentálisan is készen állok az Eb-re. Persze a vívás komplex sport, nem lehet tutira menni.

Bányai Zsombor:  - Egyszerű dolgot mondok: szeretnék egyéniben jól vívni, csapatban pedig mi más lehet a célunk, mint olyan teljesítmény nyújtani, mint az aranyéremmel végződő párizsi világkupán.

Katona Renáta: - Jó lenne, ha most végre beérne egyéniben az a forma, amit egész évben éreztem magamban, de mégsem jött ki valahogy. Csapatban tavaly negyedikek lettünk, ha ennél előrébb tudunk lépni, már boldog leszek!

 



Négyből három Vasas-vívó a Magyar Kupa-győztesek között. Bányai Zsombor, Katona Renáta és Szatmári András
az újvidéki Eb-t is reménykedve várja.(fotó: hunfencing)


Hirdetések