Dobos Sándor, 2018.06.06. | Sportlövészet

A junior vb-válogatók határozzák meg a Vasas-APLE sportlövőinek nyári programját. Egy versenyen már túlvannak a lövők, Hurai Viktória mellett Gáspár Lalita új trénere, Szucsák Mátyás adott egy kis helyzetjelentést a mieink felkészüléséről.

A dél-koreai Changwonban ezúttal együtt rendezik majd meg a felnőtt és a junior sportlövő világbajnokságot, augusztus 31. és szeptember 15. között. Megvan az esély arra, hogy több vasasos versenyző is ott legyen az év legfontosabb világeseményén. A hétvégén elkezdődött a válogatók sora, az első állomáson a Vasas-APLE élversenyzői közül Gáspár Lalita, Hurai Viktória, Kozma Nikolett, valamint Wittmann Péter volt érdekelt.

„Mind a három számot lövöm, de úgy érzem, légpuskában van leginkább esélyem arra, hogy kivívjam a kvalifikációt. Nagyon szeretnék ott lenni a vb-n, most harmadik lettem a két újpesti versenyző mögött egy kicsivel lemaradva. A három válogató közül a kettő legjobb eredményt veszik figyelembe, ezután alakul ki egy rangsor, azt még nem tudom, hogy a szövetség hány versenyzőt indít a vb-n” – mondta Hurai Viktória, aki nemrég kiváló országos csúcsot állított fel.


Hurai Viktória országos csúcsot lőtt nemrégiben (Fotók: Vasas Attila)

„Három héttel ezelőtt a Fehér úti lőtéren volt egy versenyünk, a Dobsa Aladár Emlékverseny, és ott sikerült egy nagy egyéni, egyben országos csúcsot lőnöm, légpuskában, 627,1 kört. Az előző csúcsot is én tartottam 625,6 körrel, szóval nagyon örülök a nagy javításnak, főleg azért, mert a verseny a Heraklész-ranglista egyik fordulójába is beleszámított. Légpuskában látok nagyobb esélyt a világbajnokságra kijutni” – tette hozzá Hurai Viktória, aki a hétvégén részt vesz majd az innsbrucki ifjúsági Európa Liga-fordulóban a magyar csapat tagjaként, illetve ott lesz a június végi németországi junior világkupán is, ahol mindhárom számban lő majd.

Ezen a világkupán ott lesz Gáspár Lalita is (az Európa Ligában ezúttal nem), akinek új felkészítője, Szucsák Mátyás már racionalizálja a sűrű versenynaptárt annak érdekében, hogy Lalita a legfontosabb világversenyeken mutassa legjobb formáját. A szakembernél érdeklődtünk, hogyan alakul a közös munka.

„A versenyzőtől, illetve a Vasastól érkezett felém a megkeresés, örültem a lehetőségnek, hiszen Lalita egy kiváló sportlövő. Jómagam Gödöllőn vezetek egy utánpótlás-műhelyt, és örülök, hogy felfigyeltek az ottani munkánkra, utánpótlás egyesületünk a hatodik legsikeresebb puskás egyesület az összes közül, az UTE, a Vasas, a Honvéd, a Finomító és a Komárom után. Van már válogatott versenyzőnk is, akit mi neveltünk ki, meglehet, Mészáros Eszterre hamarosan a Vasas is felfigyel” – mondta Szucsák Mátyás, hozzátéve, szeretné, ha Eszter és Lalita hosszú távon edzőpartnerei lennének egymásnak, a héten el is kezdődött a közös edzések sorozata.

„Két hónapja dolgozunk együtt, az első hónap érthető okokból szinte semmire sem volt elég, még igazából a helyzetfelmérés sem zajlott le akkor. Technikai sportág vagyunk, fontos, hogy minden feltétel rendelkezésre álljon a mindennapokban. Április 1-től vagyok hivatalosan Lalita edzője, de az országos bajnokságot még a korábbi edzőjével csinálta végig, mint ahogyan a koreai világkupára sem volt még rálátásom, hatásom. A május azért már sokkal eredményesebben zajlott mindkettőnk számára, Lalita kétszer is lőtt az 50 méteres olimpiai versenyszámban egyéni csúcsot, emellett a müncheni világkupán ő volt a legeredményesebb légfegyverrel lövő női versenyzője a magyar küldöttségnek. Bár az újpesti Toma Dorina ott a 3x40-es szabadpuska versenyszámban (a kvalifikáció során) junior világcsúcsbeállítással jelentkezett, attól alig maradt el Lalita.”

Gáspár Lalitának 50 méteren nagyon jól megy idén

Szucsák Mátyás szerint ebben a versenyszámban Toma Dorina és Gáspár Lalita kimagaslik a mezőnyből, de Lalitának légpuskában sincs oka szégyenkeznie, hiszen bár hatodik lett abban a versenyszámban a hétvégi első válogatón, a győztestől mindössze 4 körrel maradt le.

„A szövetség válogatási elve ezúttal összefüggésben van a világbajnoki helyszín távolságával. Dél-Korea messze van, így azok utazhatnak majd a világbajnokságra, akiknek éremesélyei vannak. Azt gondolom, jelen pillanatban a junior női összetett csapatunknak van esélye érmet szereznie, így Lalitának is jó esélye van az indulásra, és most könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy végül légpuskában is rajthoz állhat majd Changwonban” – tette hozzá Gáspár Lalita trénere.

„Mint edző, úgy éreztem, racionalizálni kell a nagyon sűrű versenynaptárt, hiszen az alapvető célunk az, hogy Lalita a nagy világversenyeken szerepeljen jól. Éppen ezért a kétségtelenül színvonalas és jó felkészülési versenynek tartott Európa Ligában most nem indul el, a Suhlban, június 22. és 27. között rendezendő junior világkupán viszont igen. Bár a világkupák – főleg a felnőttek között – nagyon nagy presztízzsel bírnak, mi ezt a versenyt is a felkészülés részének tekintjük elsősorban” – összegzett Szucsák Mátyás, és elárulta, augusztusban még egy újvidéki versenyre is elutazik Gáspár Lalita, hogy aztán remélhetőleg szeptember elején Dél-Koreában is találkozzunk a nevével, a világbajnoki keretben.

A következő két vb-válogatót egyébként július 7-8-án és július 21-22-én rendezik.

A junior világbajnoki válogató eredménysora:

Junior lányok, 3x40 lövés, 50m, kisöbű szabadpuska:

1. Toma Dorina (UTE) 1154
2. Gáspár Lalita (Vasas-APLE) 1151
3. Bajos Gitta (Finomító SK) 1141
5. Kozma Nikolett (Vasas-APLE) 1139
6. Hurai Viktória (Vasas-APLE) 1123

Junior fiúk, 60 lövés, légpuska:

1. Pekler Zalán (Finomító SK) 624,5
2. Hammerl Soma (UTE) 620,8
3. Wittmann Péter (Vasas-APLE) 616,7

Junior lányok, 60 lövés, fekvő:

1. Toma Dorina (UTE) 617,1
2. Bajos Gitta (Finomító SK) 613,5
3. Dénes Eszter (UTE) 611,7
4. Kozma Nikolett (Vasas-APLE) 601,6
5. Hurai Viktória (Vasas-APLE) 601,0

Junior lányok, 60 lövés, légpuska:

1. Dénes Eszter (UTE) 622,8
2. Toma Dorina (UTE) 621,7
3. Hurai Viktória (Vasas-APLE) 621,1
6. Gáspár Lalita (Vasas-APLE) 618,8
9. Kozma Nikolett (Vasas-APLE) 614,2


Hirdetések