Jenkei Dániel, 2018.06.06. | Úszás

Remekül sikerültek a világkupaversenyek paraúszóink számára, így hat Vasas-versenyző is ott lehet a dublini Európa-bajnokságon.

Az elmúlt időszakban két világkupa-versenyt is rendeztek a paraúszók számára, amelyen népes csapattal képviselte magát a Vasas.

A két kiemelt versenyző, Pap Bianka és Illés Fanni állandó utazónak számít, de az olaszországi Lignanóban rendezett versenyre négy utánpótláskorú paraúszót is nevezett Szabó Álmos edző.

Kezdjük a fiatalokkal: Száraz Evelin és Tóth Éva sikeres kategorizáláson esett túl, ők most kaptak nemzetközi besorolást, rajtuk kívül Tar Réka és Payer Kata indultak Lignanóban.

Mindnyájan hatalmas egyéni csúcsokat úszva mutatkoztak be a felnőtt mezőnyben, Tar Réka, Száraz Evelin és Payer Kata a délutáni döntőkbe is bejutottak, amelyeken tovább tudták javítani a délelőtt úszott egyéni csúcsaikat. Ráadásul Száraz Evelin junior kategóriában aranyérmet is nyert.

Nem hagyható ki Tóth Éva sem, aki szintén hatalmasakat versenyzett és javított az időeredményén minden számban.
 


No, és akkor a két élversenyző lignanói produkciójáról:  Pap Bianka tovább javította világranglista-vezető idejét 100 háton és a további versenyszámokban is idei legjobb időeredményeit úszta. Illés Fanni formája javuló tendenciát mutatott, edzője szerint mélyről jön és a helyes úton halad, edzettségi állapota pedig hétről hétre javul.

Összességében több mint 40 ország, több mint 300 versenyzője állt rajthoz a viadalon, ebben a népes és igen nívós mezőnyben pedig remekül helytállt a hatfős vasasos delegáció.

Lignano után - néhány órás budapesti kitérővel – Sheffield városa, és egy újabb világkupa-állomás következett, ezúttal a lányok közül már csak Pap Bianka és Illés Fanni számára, de a Vasas-csapat kiegészült a regnáló paralimpiai bajnokunkkal, Tóth Tamással.

A hatalmas mezőnyben mindhárom versenyző hozta a tőle elvárt szintet, Tóth Tamás mindkét számában biztató időeredményeket úszott az Eb előtt.

Illés Fanni szintén két számban indult, és mindkettőben jobb időket úszott, mint Lignanóban, a mellúszásban nyújtott teljesítménye kifejezetten biztató a dublini kontinensviadal előtt.

Pap Bianka ezúttal amolyan Hosszú Katinkás számhalmozóként állt rajtkőre, hiszen a két verseny során összesen tizenhatszor kellett úsznia. Sheffieldben 50 gyorson, 100 gyorson, 200 vegyesen egyéni csúcsokat úszott, 100 háton és 400 gyorson pedig csak picivel maradt csak el a legjobbjaitól. Ráadásul beválogatták egy nemzetközi válogatottba is, így egy látványos, kieséses csillagszóró versenyen is elindulhatott.
 


"Bianka még engem is meglepett a teljesítményével, az összetett világkupa-pontverseny legjobb öt versenyzője között van jelenleg, ami nagyon nagy dolog az egész magyar csapat számára.  Rövidke pihenő után folytatjuk a felkészülést az Európa-bajnokságra, ahová Illés Fannin, Pap Biankán és Tóth Tamáson kívül immár biztos, hogy Tóth Éva, Száraz Evelin és Tar Réka is kijutott. Ez óriási dolog a fiataloktól, ráadásul közülük ketten már egészen előkelő helyen állnak a világranglistán, ami biztató a jövőre nézve.” – összegzett Szabó Álmos edző.

A paraúszó Európa-bajnokságra augusztus 13. és 19. között kerül sor Dublinban, a Nemzeti Vizes Központban.


Hirdetések