Dobos Sándor, 2018.06.01. | Labdarúgás

A Bozsik-stadionban dől el a Vasas FC sorsa szombaton, a Honvédot kell legyőzni az NB I-es tagság meghosszabbításáért.

Már megint az utolsó pillanatban.

Már megint idegenben.

Már megint egy fővárosi csapat ellen.

Mint két éve, egészen pontosan 2016. április 30-án, Dunaújvárosban.

Akkor az MTK ideiglenes otthonában, a dunaújvárosi stadionban győztünk 2-0-ra, így:

Az akkori keretből Kire Ristevski, Vida Máté, Berecz Zsombor, Ádám Martin, Yavhen Pavlov, Remili Mohamed, Szivacski Donát, Hangya Szilveszter, Nagy Gergely és Ferenczi István van még most is ott a csapatban, bár sérülések miatt nem mindenkire számíthat Michael Oenning vezetőedző a szezon végén, így a Honvéd elleni zárómérkőzésen sem. A német szakember nevéhez köthető tehát az utolsó fordulós bentmaradás, gyakran emlegetik ezt a bravúrt vele kapcsolatban máig a sportsajtóban, no és azt is, hogy egy szezonnal később bronzéremig jutott a csapat, illetve Magyar Kupa-döntőt játszott.

Két éve 33 pont elég volt a Vasasnak a bentmaradáshoz, a Puskás Akadémia 31 ponttal, a Békéscsaba 27 ponttal esett ki. Most eleve 35 pontról indul neki csapatunk a zárófordulónak, a jelenlegi utolsó helyezett Diósgyőrnek 33 pontja van. Még öt csapat eshet ki az első osztályból, izgalmakban tehát nincs hiány.

A Vasasnak nyernie kell, és akkor történhet bármi a többi pályán, bentmarad. Vereség esetén biztos a kiesés, döntetlennél viszont a többi mérkőzés eredménye is sorsdöntő lesz, ebben az esetben nem nyerhet a Diósgyőr, és ki kell kapnia a Balmazújvárosnak.

Kicsit nyugodtabban lennénk, ha még nem dőlt volna el a bajnoki cím sorsa (no meg a bronzéremé, amiért a Honvéd is hajt), hiszen a Balmazújváros a Ferencvárossal, a Diósgyőr pedig a Videotonnal meccsel szombaton – ezeknek a mérkőzéseknek a két élcsapat számára már nincs tétje. Csupán a becsületért és a presztízsért játszanak majd, adott esetben ez elég lehet a Vasasnak – ha épp három helyett csak egy pontot sikerül szerezni a búcsúzó Bozsik-stadionban. 

Az mindenképpen mellettünk szól, hogy ebben a bajnokságban eddig mindkét alkalommal megvertük a Honvédot. Szeptember 30-án 4-1-re sikerült nyerni idegenben, Remili mesterhármasával, illetve Gaál Bálint góljával. Sajnos, most „Mohára” nem számíthatunk, ellenben Gaálra igen, ő pár hete tért vissza hosszabb sérülését követően. Március 10-én aztán 2-1-re győztük le a Honvédot a Szusza Ferenc Stadionban, Berecz Zsombor és Barczi Dávid voltak a gólszerzők.

Az egyébként, hogy a bentmaradás esélyéhez eljutott a Vasas, nagyban köszönhető a Haladás ellen a 91. percben gólt szerző Yavhen Pavlovnak. A vasasfc.hu oldalnak azt nyilatkozta, felesleges párhuzamot vonni a két évvel ezelőtti és a mostani szituáció között (azért elkerülhetetlen, valljuk be), a lényeg az lesz, mennyire sikerült a csapategységből fakadó előnyeinket a pályán érvényesíteni.

A június 2-án, szombaton, 19 órakor kezdődő mérkőzésre – melyet Solymosi Péter vezet majd – június 1-jén, pénteken a Fáy utcai sporttelepen az öltöző és irodaépületben 17 és 19 óra között elővételben lehet jegyet vásárolni, a jegyek egységesen (vendégszektor) 1300 forintba kerülnek. Ezen kívül szombaton 10 és 14 óra között, a Vasas Családi Nap keretében – szintén az öltözői irodaépületben – is lesz jegyértékesítés. Szurkolóink 1678 jegyet vásárolhatnak a Bozsik-stadion vendégszektorába.

Nagyon fogunk szurkolni – a helyszínen, a tévéképernyők előtt is.

A 33. forduló műsora:

Honvéd FC-Vasas FC
Balmazújváros-Ferencváros
Diósgyőr-Videoton
Haladás-Mezőkövesd
Puskás Akadémia-Paks
Újpest-Debrecen

Minden mérkőzés 19 órakor kezdődik.


Hirdetések