Dobos Sándor, 2018.05.25. | Jégkorong

A napokban születik döntés arról, hogy a Vasas jégkorongcsapata szerepelhet-e a felnőttbajnokságban, azaz az Erste Ligában a következő, 2018/19-es szezontól. Markovits László, a Vasas SC elnöke és Szuper Levente, a Vasas jégkorong-szakosztályának vezetője is bízik a pályázatunk pozitív elbírálásában, amellyel új fejezet kezdődhet nemcsak a szakosztály, hanem a klub életében is.

A hét közepén ülésezett a magyar felnőtt jégkorongbajnokságot szervező Erste Liga, az ülés fő témája pedig a bajnokság létszámbővítése volt. Nem titok, a Vasas csapata is szeretne csatlakozni a ligához, mint ahogyan a Gyergyószentmiklós és a Debrecen is. Szuper Leventétől, szakosztály-vezetőnktől érdeklődtünk, milyen fázisába érkezett most a szisztematikus építkezés, és mire számíthatunk a következő napokban.

A Vasas jégkorongbarátai és klubunk szimpatizánsai a minap olvashatták a hírt a jégkorong szövetség oldalán, miszerint pályázunk a felnőttbajnokságban való indulásra. Be is mutattuk a terveinket az illetékeseknek. Hogyan jutottunk idáig, beérett-e az a munka, amit az elmúlt években végeztünk? Rengeteg résztvevője és összetevője van annak, hogy itt tartunk most. Nagyon sok köszönettel tartozunk nagyon sok embernek. Markovits László elnök úrnak és stábjának, valamint anyaegyesületünk minden tagjának, szakosztályunk edzőinek, játékosainak és technikai dolgozóinak, szülői közösségünknek, a Vasas-drukkereknek, Török Ottónak és a Vasas Jégcentrum stábjának, a Baljer családnak a Jégpalota korábbi tulajdonosainak. Álmaink voltak csak, amikor öt éve elkezdtük a közös munkát, de ilyen progresszív fejlődést mi is csak remélni tudtunk. Lett egy saját jégpályánk, egy nagyon stabil utánpótlás bázisunk, egy kiváló edzői stábunk és egy lehetőségünk arra, hogy felnőttcsapatot indítsunk. Beérett munkáról viszont szó sincs, hiszen még nagyon az út elején vagyunk, folyamatosan fejlődni szeretnénk és törekszünk a legjobbra! 


Pazar hangulatban zajlott a juniorbajnokság véghajrája a Vasas Jégcentrumban

Milyen volt a fogadtatása a pályázatunknak és az elképzeléseinket bemutató prezentációnak?
Nem nagyon kaptunk visszajelzést, nagy a csend, nehéz megmondani, hogy mire számíthatunk, mindenesetre az Erste Liga elnökével, Szőke Álmossal folyamatos kapcsolatban vagyunk és igyekszünk mindenben partnerek lenni, hogy a csatlakozásunk zökkenőmentes legyen.

Mennyire reális az Ertse Bank Ligában való indulásunk, biztosított-e ehhez a háttér?
Házon belül teljesen reálisnak látjuk a csatlakozásunkat a 2018/19-es szezonra. Mindenünk megvan ahhoz, hogy egy nagyon stabil tagjai legyünk a Ligának. Első osztályú csarnokunk van, a Vasas Jégcentrum, ahová vissza kell hozni a felnőtt, profi jégkorongot. Egy komplett csapatnyi játékos várja a zöldlámpát velünk együtt. Fantasztikus dolognak éljük meg azt a tényt, hogy sikerült több komoly céget is bevonnunk a programunkba és ami a legfontosabb, hogy klasszikus értelemben vett támogatói együttműködés keretében. Embert próbáló munka eredménye ezen partneri kapcsolatok kialakítása. Viszont ez csak a kezdet, folyamatosan építkezünk és húzzuk fel a kis házunkat tégláról téglára. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy nehéz helyzetben vagyunk, mert a rendkívül késői határidők miatt bizonytalanságban vannak játékosaink, támogatóink, szurkolóink. Itt az utolsó hét, mivel május 31-én szavaznak a csapatok a létszámbővítésről. A szavazatokat ezután továbbítják a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai bizottságának, melynek én is tagja vagyok, majd így kerül a szövetség elnöksége elé a javaslat, az elnökség hirdeti majd ki a végső döntést. Ezalatt az idő alatt is mindent megteszünk annak érdekében, hogy pozitív elbírálást kapjunk.

Mit jelenthet a magyar jégkorong számára, ha a Vasas újra csatlakozna az élvonalhoz?
Fontos megjegyezni, hogy egy 107 éves tradicionális budapesti klub csatlakozna az Erste Ligához, ami növelné a Liga presztízsét. Visszakerülne a Vasas Jégcentrum a felnőtthoki vérkeringésébe, újabb támogatók jelennének meg a magyar jégkorong sportban és sok fiatal játékosnak adnánk munkát, játéklehetőséget. Jelen pillanatban ezek a legfontosabb tényezők.

Természetesen az anyaegyesület, a Vasas SC is várja, hogy újabb élvonalbeli bajnokságban szerepelhessen a Vasas-név, valamint a vasasos sportolók. Markovits László, klubunk elnöke így értékeli a mostani helyzetet:
„Hosszú évek óta lelkiismeretesen zajlik a jégkorong-utánpótlás építése a Vasasban, jelenleg több mint háromszázan űzik a sportágat a Jégcentrumban. Sok szereplőnek köszönhetően a miénk az egyik legsikeresebb műhely Magyarországon, de kulcsfontosságú az is, hogy a kormány támogatásával állami tulajdonba, illetve anyaegyesületi vagyonkezelésbe fog kerülni a Jégcentrum. A fentiek együttesen eredményezik, hogy több éves előkészítés után most eljöhet a pillanat, amikor újraindíthatjuk a felnőttcsapatunkat, amely önálló gazdasági társaságként fog működni. Ez a modell egyáltalán nem újdonság a klub életében, hiszen több más csapatsportágunknál is így működünk, szerepet adva azoknak a személyeknek, akik a működésért felelősséget vállalnak szakmailag vagy pénzügyileg.”

Hirdetések