Dobos Sándor, 2018.05.15. | Vívás

Megnyerte a párizsi férfi párbajtőr világkupát a magyar válogatott a hétvégén, ezzel két és fél év után szerzett újra vk-aranyérmet. A Berta Dániel-Bányai Zsombor-Peterdi András-Rédli András összetételű csapatunk többek között a világ- és Európa-bajnok házigazda franciákat, az ukránokat és – a döntőben – Koreát verte meg. A Vasas SC vívója, Bányai Zsombor nagy-nagy örömmel mesélt a vasárnapi versenyről és az előremutató végeredményről.

Ahogyan arról beszámoltunk, parádésan szerepelt a magyar válogatott a csapatverseny során, nagyon helyén volt a csapattagok szíve és esze is a döntő helyzetekben, ezt jelzi az is, hogy Rédli András végül három „hirtelen halált” is hozott a nap során. Ehhez persze kellett a fiatalok igyekezete is, a csapat legfiatalabb tagja Bányai Zsombor, a fegyvernem aktuális magyar bajnoka, a hazai ranglista vezetője.

„Új összeállításban szerepeltünk Párizsban, és eddig nem is igazán ment így együtt a vívás, így reálisan a 8 közé jutást tűzhettük ki magunk elé, azt, hogy maradjunk olimpiai kijutó pozícióban. Ehhez képest sokkal jobban szerepeltünk, aminek borzasztóan örülök” – kezdte összegzését Zsombor.


A képen balról Peterdi András, Berta Dániel, Bányai Zsombor és Rédli András (Fotó: FIE)

„A svédekkel kezdtünk, a mérkőzés nehézsége az volt, hogy a rengeteg induló nemzet miatt reggel 8-kor kezdtünk. Nem okozott ezzel együtt gondot a győzelem, az amerikaiak ellen viszont már nagyon szorosan alakult az eredmény, a végén Rédli András kitűnő vívásának köszönhetően továbbléptünk. Jöttek a franciák, és én viccesen meg is jegyeztem, hogy éppen otthon kell megverni őket, nem máshol, így még inkább fájhat nekik, de legalábbis maradandó kellemetlen élményeket szerezhetnek ellenünk. Hatalmas arénában rendezték a versenyt, éppen ezért őket is nagy nyomás kísérte, de minket is, hiszen senki sem akarta a mi továbbjutásunkat, rajtunk kívül. Végül sikerült és jöttek az ukránok, ahol szintén két fiatalabb vívó volt a csapatban, és akik szintén a rutinos emberükre építették a végjátékot, szerencsére a két hasonló taktika találkozásából mi kerültünk ki győztesen, megint Rédli András remeklésének köszönhetően. Igazából elégedett is voltam már a döntő előtt, és tudtuk, hogy Korea ellen borzasztóan nehéz lesz. Az ő csapatuk kilóg a mezőnyből, rendkívül erős, de az volt a cél, hogy felvegyük velük a ritmust. Ez nagyon nem ment az elején, hiszen elmentek 20-12-re, de ott kicsit elhitték, hogy megvan a mérkőzés. Dani elkezdte a felzárkózást, aztán én folytattam, Rédli András mínusz háromnál vette át, és végül megint hozta a bravúrt. Hatalmas siker ez a világkupa-győzelem, új reményeket, új utakat nyit meg, és további motivációt ad a Tokió felé vezető úton” – mondta Bányai Zsombor, aki a csapatverseny során szerette volna az egyéni szereplését kicsit kompenzálni (ott egy kellemetlen stílusú koreai versenyző ellen maradt alul, 3-3 után az ellenfél kedvezményezettsége miatt).

„Mindenképpen szerettem volna javítani csapatban, de nemcsak a szombati egyéni eredmények miatt, hanem azért is, mert nagyon hiszek ebben az összetételű csapatban. Meg kellett mutatnom, hogy bennem is több van annál, mint amit eddig mutattam. Világossá vált, hogy nagyobb részt kell vállalnom nekem is a csapatverseny során, és tudom, hogy ha odateszem magam, akkor jönnek az eredmények is.”

Bányai Zsombor már nem versenyez az Európa-bajnokságig, amelyet egyébként június 16. és 18. között Újvidéken rendeznek, hogy aztán következzen a július 19-27. között rendezendő világbajnokság Kínában.

Nagy meglepetés lenne, ha az Eb- és vb-csapatkeretben nem találkoznánk Zsombor nevével.


Hirdetések