Dobos Sándor, 2018.05.14. | Kajak-kenu

Egy formába hozásnak is kiváló rangsorolóverseny vezette fel a hétvégi szegedi világkupát, a Vasas SC felnőtt versenyzői közül Takács Tamara, Vad Ninetta és Solti László volt ott a mezőnyben. Az ifiknél Szántói Szabó Tamásnak és Szabó Dominiknek szurkolhattunk, fiataljaink remekeltek.

A nők egyes versenyében Takács Tamara bejutott a döntőbe, de ott nem indult el, mert Vad Ninettával közösen a párosra koncentrált. Nem véletlen, az öthajós finálét sikerült is megnyerni, ami azért örvendetes (mármint a győzelem egyértelműsége), mert párosunk közel fél éve nem evezett együtt. Majdnem három másodperces előnnyel ért célba a duó a Hagymási Réka, Szabó Ágnes (Honvéd, KSI) egység előtt.

„Jól éreztem magam, jó volt újra versenyezni, mert azt mindig élvezem. Nagyon örültem, hogy Ninettával ennyire éreztük egymást. Fél év után ültünk be a hajóba, és teljes volt az összhang, semmi billegés, ráadásul jó időt is mentünk” – fogalmazott Takács Tamara, aki nem maradt Szegeden a hétvégi világkupáig, három napig Szolnokon készül.

„Mi csak márciusban kezdtünk el evezni, míg vannak olyan nemzetek, például az új-zélandi, akiknél már a válogató is lezajlott, szóval vannak, akik előrébb járnak nálunk. Ennek ellenére jó kis verseny lesz a világkupa, kemény csatákra számítok, de mi ezt a világkupát egy kicsit munkából, edzésből kezdjük, jó gyakorlás lesz az Eb-re” – tette hozzá a Vasas SC világ- és Európa-bajnoka.

Párostársa, Vad Ninetta egyébként próbára tette magát 200 méteren is, és jól tette. Előfutamát megnyerte, majd a döntőben második lett Hagymási Réka mögött és Lucz Anna előtt.

„Nagyon jó érzés volt a páros, jó tudni, hogy ugyanabban a stílusban evezünk még mindig Tamival, ami mindkettőnkhöz passzol. A 200 métert edzésként fogtam fel, nem ez a fő számom, de úgy vagyok vele, hogy nélkülem ezt nem rendezhetik meg. A világkupán Tamival szeretnénk bebizonyítani, hogy jobbak vagyunk, mint amit a vb-n mutattunk” – összegzett Vad Ninetta, aki Takács Tamarával együtt a négyesben is rajthoz állhat a világkupán, ahol Medveczky Erika és Lucz Dóra lesz még a hajóban.

Maratonspecialistánk, Solti László elindult a kajak 1-esek 400 méteres versenyében Szegeden, előfutamában a 3. lett, végül a középfutamban futamában 5. helyezettként kvalifikálta magát a B-döntőbe, ahol 6. lett (megelőzte például Kulifai Tamást) – az A-döntőt Molnár Péter nyerte. Párosban a szolnoki Gál Péterrel indult, a döntőben a 6. helyen futottak be, míg egyes 1000 méteren előtt előfutamában Kopasz Bálint és Gál Péter mögött harmadik lett, majd a középfutamban szintén ebben a pozícióban zárt Ceiner Benjámin és Noé Bálint mögött, az időeredmény döntőt ért, ott pedig a 6. lett, Kammerer Zoltánt és Noé Bálintot megelőzve.

Solti László egyébként „lendületből” nekimegy a maratoni országos bajnokságnak, amelyet hétfőtől rendeznek Szegeden.

Az ifik (U17-18) kajak 1-es 1000 méteres mezőnyében 9 (!) előfutamot rendeztek, Szántói Szabó Tamás megnyerte a sajátját, Szabó Dominik második lett. Utóbbi aztán a B-döntőbe jutott, ott a 7. lett. Szántói Szabó az A-döntőben is ugyanezt az eredményt érte el. Párosban aztán előfutamukban másodikként értek be, a döntőben pedig szintén az igen értékes ezüstérmes pozícióban zártak az Erdélyi Tamás, Őry Zsombor duó mögött.

A szegedi rangsorolóverseny eredményei:

Női kajak 1-es 200 méter:

2. Vad Ninetta

Női kajak 2-es, 500 méter:

1. Takács Tamara, Vad Ninetta

Férfi kajak 1-es, 1000 méter:

6. Solti László

Férfi kajak 1-es 400 méter, B-döntő:

6. Solti László

Férfi kajak 2-es, 1000 méter:

7. Solti László

Ifjúsági kajak 1-es, 1000 méter:

7. Szántói Szabó Tamás

Ifjúsági kajak 2-es, 1000 méter

2. Szántói Szabó Tamás, Szabó Dominik

A május 17. és 20. között Szegeden rendezendő világkupára Hüttner Csaba szövetségi kapitány hétfőn délután kijelölte a magyar keretet. A női keretünk a következő:
K-1 200 m: Lucz Dóra, Lucz Anna
K-1 500 m: Medveczky Erika, Bodonyi Dóra
K-1 1000 m: Takács Tamara, Kárász Anna
K-1 5000 m: Csay Renáta, Kiszli Vanda
K-2 200 m: Hagymási Réka-Szabó Ágnes, Kiss Blanka-Lucz Anna
K-2 500 m: Takács Tamara-Vad Ninetta, Racskó Fruzsina-Szabó Ágnes
K-4 500 m: Lucz Dóra-Medveczky Erika-Takács Tamara-Vad Ninetta, Racskó Fruzsina-Katrinecz Rita-Szabó Ágnes-Gamsjager Lisa-Maria

Hirdetések