Dobos Sándor, 2018.05.07. | Úszás

A Budapest Openre készülnek a Vasas SC kiemelt úszói leginkább, a júniusi verseny lesz az utolsó lehetőség a glasgow-i Európa-bajnokságra kvalifikálás szempontjából. Egressy János vezetőedző szerint lehetnek vasasos úszók a felnőtt Eb-n is, titkos esélyese is van a keretbe kerülésre.

Rendhagyó módon a fővárosban rendezték meg a LXVII. Vidék Országos Bajnokságot, a Duna Arénában ott voltak a Vasas versenyzői is, merthogy nyílt volt a viadal. Ezt a lehetőséget nyilván érdemes volt kihasználni.

„Olyan túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottam a vidék ob-nak, de mindenképpen hasznos versenyzési lehetőségként tekintettem rá. Számunkra leginkább azért volt érdekes a verseny, mert június végén, július elején a Duna Arénában rendezik a Budapest Opent, azt a viadalt, ami az utolsó lehetőség lesz a glasgow-i Európa-bajnoki kvalifikációt érő idők megúszására. Márpedig bízom benne, hogy lesz vasasos úszó az Eb-n. Ez a mostani ob amolyan előtanulmányozás volt, s bár örülünk a Vasas úszói által szerzett érmeknek és előkelő helyezéseknek, azért ez egy felkészülésből úszott verseny volt” – fogalmazott Egressy János, a Vasas SC úszószakosztályának vezetőedzője, aki egyébként nem volt ott a Duna Arénában.


Vasasos dobogósok egy csoportképen (balról Galamb Szimonetta, jobbról Labán Eszter)

Ott volt viszont a lignanói nemzetközi versenyen, ami felemásan sikerült.

„Szabó-Feltóthy Eszter és Horváth Lili személyében két versenyzőnk kvalifikálta magát az olasz versenyre, sajnos Lili lebetegedett, így egyik számban sem tudott elindulni, míg Szabó-Feltóthy Esztert a 200 háton szerzett bronzérme után 400 vegyesen egy szerencsétlen technikai hiba miatt vezető helyről zárták ki. Mindkét versenyzőnk érem-, sőt aranyéremesélyes volt, én így éreztem legalábbis, sajnálom, hogy végül így alakult.”

A vezetőedző által előrevetített Európa-bajnoki esélyeink természetesen megütötték fülünket, így érdeklődtünk, kire vagy kikre gondolt leginkább.

„Esélye lehet az Eb-részvételre Sós Daninak, aki január óta Amerikában készül, így igazából nem látok rá az állapotára, amolyan fekete ló, függetlenül attól, hogy küldi az edzésterveit. Az amerikai gyakorlat az, hogy ők április végéig 25 yardos medencékben úsznak, s bár ezeket az eredményeket át lehet konvertálni, igazán pontos képet mégsem adnak a felkészültségről. Dani a hazaérkezése előtt még részt vesz egy nagyon rangos indianapolisi versenyen, ahol az ászok is el szoktak indulni, majd május végétől velünk készül és ő is megúszhatja az Eb-időt a Budapest Openen, ha előtte meg nem ússza. A szintén Amerikában készülő György Rékának igazából már megvan az Eb-kvalifikációs ideje az ob-ról, viszont félek, ha ez az eredménye marad, nem biztos, hogy a szövetségi kapitány az utazó keretbe teszi. Ő is indul Indianapolisban és a Budapest Openen is, javíthat még. Titkos esélyesem Kutasi Máté, aki Gyurta Dani visszavonulása után a második helyen rangsorolt mellúszó jelenleg idehaza, de még sem neki, sem a legjobbnak nincs Eb-ideje. Úgy vélem ugyanakkor, hogy ha a kvalifikációs idő közelébe kerül, a szövetségi kapitány menedzselési szándékkal beveheti a csapatba. Galamb Szimonetta az, aki nagy bravúrral odaérhet még 100 pillangón, illetve amennyiben az ifjúsági Eb-re már biztosan utazó Szabó-Feltóthy Eszter és Horváth Lili Helsinkiben nagyon nagyot úszik, megnyílhatnak utak. Eszter jelenleg 1 másodpercre van az Eb-szinttől, de még Burián Kata mögött áll a hazai rangsorban” – foglalta össze Egressy János.


Egressy János és Kutasi Máté

A Vasas SC úszói egyébként a hétvégén Békéscsabára utaznak a nyílt vízi medencés országos bajnokságra, ahol 1000, 3000, 5000 és 10 000 méteres távokon versenyeznek, különböző korosztályokban.

Nem mennek aztán messzire, hiszen Hódmezővásárhelyre teszik át székhelyüket egy kéthetes edzőtáborba, annak az etapnak a végén ott rendezik ugyanis az ifjúsági országos bajnokságot, ahol Egressy János sok-sok vasasos érmet remél, így az egyesületi pontversenyben akár a felnőtt ob-n elért 6. hely is megdönthető lehet (függetlenül attól, hogy csak lányok indulnak majd a mieinktől).

LXVII. Vidék Bajnokság – a Vasas SC érmes helyezései

Kutasi Máté
400 m vegyes, 200 m mell 1. hely, 100 m mell 2. hely

Galamb Szimonetta
100 m hát, 100 m pillangó, 200 m vegyes 1. hely, 200 m hát, 400 m vegyes 2. hely, 200 m pillangó 3. hely

Labán Eszter
200 m mell, 200 m vegyes, 400 m vegyes 3. hely

A Vidék Open részletes eredménysora, benne a Vasas SC összes versenyzőjénk eredményével, itt érhető el.

Nyitókép: Kovács Anikó/Magyar Úszó Szövetség


Hirdetések