Dobos Sándor, 2018.04.04. | Birkózás

A Vasas SC ifjú birkózói egy nagy hagyományokkal bíró nemzetközi birkózóversenyen jártak Észtországban. Megérte elutazni Tallinnba.

A Vasas SC tizenegy versenyzővel képviseltette magát a Kristjan Palusalu Emlékversenyen, ezt a viadalt idén 30. alkalommal rendezték meg. A diák korosztálytól a juniorokig indultak a hétvégén, összesen majdnem 2100 versenyző lépett szőnyegre – méghozzá a 14 (!) szőnyeg egyikére.

„Mi diák és serdülő birkózókkal utaztunk Tallinnba, illetve a juniorkorú Elekes Emesével. Akkora teremben rendezték a versenyt, mint, mondjuk a Papp László Aréna, nagyon nagyszabású eseményről van szó” – számolt be weboldalunknak Wöller Ákos, a Vasas SC birkózószakosztályának edzője, aki testvérével, Wöller Gergővel, valamint Fábián Jánossal és két apukával kísérte el a gyerekeket a versenyre.

„Kalandos volt az út, szerdán, edzés után indultunk, Vilniusig mentünk, ott a helyi birkózó sportiskolában aludtunk egy napot. Ha már ott voltunk, edzettünk is, és találkoztunk Aleksandr Kazakeviccsel, aki Londonban olimpiai bronzérmes volt, és aki Gergőnek és nekem a Bundesligában volt csapattársam. Elhozta az olimpiai érmét is, a gyerekek megismerkedtek vele, és mint mondtam, edzettünk is. Másnap, pénteken reggel utaztunk Tallinnig, ahol szombaton kezdődtek a versenyek. Hazafelé Varsó előtt álltunk meg egy éjszakára, és kedden érkeztünk haza. A túra nemcsak az eredmények miatt volt hasznos, hanem azért is, mert a gyerekek még inkább összerázódhattak egymással. És egyébként is, szeretnénk, hogy ha még jobb közösséggé válnának, olyanná, ahol mindenki motiválja a másikat” – tette hozzá a szakember, utalva arra, hogy ez a mostani túra amolyan jutalomút volt azoknak, akik rendszeresen járnak edzésre, akik jól dolgoznak a tréningeken és akik a versenyeken is jól teljesítenek.

Ami a „szakmát” és a célokat illeti! Wöller Ákos abszolút elégedett a hétvégével:

„A célunk az volt, hogy a gyerekek minél többet birkózzanak. Ezt maximálisan elértük, mert tényleg rengeteg induló volt, akadt olyan súlycsoport, ahol 49-en indultak! Akadt olyan versenyzőnk, Arsunkajev Musza, aki az első nap 8, a második nap 7 mérkőzés vívott. Ez rengeteg, és ezt a tapasztalatot semmivel sem lehet pótolni. Tudni kell, hogy nem egyenes kieséses rendszerben birkóztak az indulók, hanem az úgynevezett nordic system alapján, ahol két csoportban küzdöttek a gyerekek, és ahol csak két vereséggel lehetett kiesni. Egészen addig megy a birkózás, amíg egy ember marad, aki a másik csoport győztesével vív a döntőben, és így tovább, még az 5-6. helyért is rendeztek mérkőzéseket. Őszintén szólva, magam sem tudom, mit jelent egy nap hat-hét-nyolc mérkőzést birkózni, mert nekünk annak idején nem volt lehetőségünk ezt megtapasztalni, kipróbálni. Voltak kellemes meglepetések a hétvégén, a gyerekek jó úton haladnak, úgy érzem, fejlődnek.”

Eredmények – Tallinn Open:

Kötöttfogás:

32 kg: Tótok Péter 1. helyezett (6 győztes mérkőzés)
40 kg: Arsunkaev Ahmad 4. helyezett (3 győztes, 2vesztes mérkőzés)
42 kg: Gazdag Ádám 5. helyezett (6 győztes, 2 vesztes mérkőzés)
53 kg: Arsunkaev Musza 2. helyezett (7 győztes, 1 vesztes mérkőzés)
53 kg: Zimonyi Barna 4. helyezett (6 győztes, 2 vesztes mérkőzés)

Szabadfogás:

32 kg: Tótok Péter 3. helyezett (5 győzelem, 1 vereség)
40 kg: Arsunkaev Ahmad 3. helyezett (4 győzelem, 1 vereség)
53 kg: Arsunkaev Musza 1. helyezett (6 győzelem)
53 kg: Zimonyi Barna 3. helyezett (6 győzelem, 1 vereség)
62 kg: Rosz Roland Bendegúz 4. helyezett (3 győzelem, 3 vereség)
72 kg: Elekes Emese 3. helyezett (2 győzelem, 1 vereség)
76 kg: Elekes Emese 1. helyezett (2 győzelem)


Hirdetések