Dobos Sándor, 2018.03.08. | Jégkorong

Bejutott az osztrák juniorbajnokság elődöntőjébe a Vasas csapata, miután másodszor is legyőzte a Red Bull Salzburgot.

Erste Bank Young Stars League, negyeddöntő, 2. mérkőzés:

Market-Vasas–Red Bull Salzburg 2-1 (1-0, 0-0, 1-1)
Gólszerző:
Szlama (2., Faragó, Varga T.; 54., Garbacz), illetve Zimmermann (51., Blüml, Sinzinger)

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2-0, a Vasas javára.

Alig másfél perc telt el a mérkőzésből, és már hallhattuk is Cipőt és a Republicot, elvégre Vasas-gólnál (na és megannyi hokis helyszínen) megszólal a „Repül a bálna”, na meg a „Még, még, még, még, ennyi nem elég”. Vezetőgólunk nagyon hasonlított az egyik keddi, MAC elleni találatra. Koronglopás az ellenfél kapuja előtt, visszapassz, és középtávolról egy nagy lövés. Most Szlama Dániel rezgette meg a hálót Faragó Richárd passza után, vezettünk tehát, gyorsan, 1-0!

S hogy mire is látogattak ki a korábbiaknál jóval többen a Vasas Jégcentrumba? Nos, az Erste Bank Young Stars League, azaz az osztrák juniorbajnokság negyeddöntőjének második felvonására. Abban a tudatban, hogy Vasas-siker esetén csapatunk elődöntőbe jutását ünnepeljék – tekintve, hogy az első találkozón szép bravúrt bemutatva 4-2-re nyertünk Ausztriában.

A Salzburg azonban kőkemény ellenfélnek bizonyult, nem várhattunk könnyű meccset, és már az első harmad után látszott, hogy nem is lesz az. Többször is akadtak olyan periódusok, különösen a második harmadban, amikor nagyon beszorult a Market-Vasas, Garbacz Máténak bravúrokra is szüksége volt ahhoz, hogy megőrizze a kapuját gól nélkül.

Ez egészen a harmadik harmad 11. percéig sikerült neki, akkor azonban egyenlíteni tudott az osztrák elitakadémia csapata. Nem volt ez váratlan, de azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a második harmadban abszolút ziccert is hibáztunk.

Másfél perccel később fontos emberelőnyhöz jutott Ladányi Balázs csapata, nagyon fontos lett volna ebben a helyzetben okosan korizni és adogatni. S ez végül, ha nem is teljes mértékben sikerült, de az a bizonyos gól összejött, Szlama Dániel duplázott egy kapu előtti kavarodás után (10 másodperccel a kiállítás lejárta előtt), hirtelen meg is nyugodhattunk – egy időre.

3:46-tal a vége előtt az Edda klasszikusa szólalt meg a hangszórókban: „Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt”. Kell-e mondani, miért keverték be ezt a klasszikust?!

Nos, a fiúk nagyot harcoltak és hajtottak a végén, s beléptek azon a bizonyos kapun!

A Vasas tehát készülődhet az elődöntőre, de addig még más feladatok is várnak rá, kedden a MAC Budapest ellen a magyar bajnokság elődöntőjének visszavágóján kell ledolgozni a 7-5-ös hátrányt.

Ladányi Balázs vezetőedző:
„A taktikai fegyelem mellett, ami mostanában nagyon jellemző ránk, az kellett a mai győzelemhez, hogy egy igazi összeérett csapatjátékot mutassunk. 50 percig nulla gólon tudtuk tartani a Salzburgot, talán ők sem emlékeznek arra, mikor nem jutottak be az elődöntőbe, ha egyáltalán előfordult ez már. A mai siker és a salzburgi is egyértelmű kalaplengetés volt. Csak annyit mondtam a srácok, hogy igazából két szó jut eszembe: büszke vagyok. Nagyon jó kapusteljesítménnyel, nagyon jó védekezéssel, védőjátékkal és támadójátékkal sikerült kiharcolni a győzelmet, és azt, hogy tudjunk pihenni két napot a következő forduló előtt.”

Garbacz Máté, csapatunk kapusa:
„Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk, tudtuk, hogy ez lesz. Mindent megtett a Salzburg, de mi is. Apróságokon múlt, mint minden ilyen éles mérkőzés. Szerencsére mindkét meccsen kijött a lépés, bár igazából lőttek, lőttek, de ha ott kellett lenni úgy igazán, akkor ott voltunk. Vagy a blokk mentett, vagy nekem volt szerencsém, szóval megdolgoztunk érte. Nagyon büszke vagyok a srácokra, magunkra, óriási csapatmunka volt. Mindegy, ki jön az utunkba, akit elénk sodor az élet, azt ki kell verni.”

Szlama Dániel, két gólunk szerzője:
„Tudtuk, hogy a Salzburg nagyon keményen fog ránk jönni. Próbáltuk kihasználni, hogy sokat utaztak, buszlábuk volt. Igyekeztünk az elején ezt rögtön megragadni, és sikerült is gyorsan betalálni. Nagyon kemény férfias játék volt a jégen, sokat blokkoltunk, próbáltuk segíteni a kapust, és ez elég jól is ment. Örülök, hogy mi jutottunk tovább. Kemény a menetelés, de szerencsére volt időnk készülni erre az időszakra, sokat edzettünk szárazon és jégen egyaránt. Várjuk a folytatást.”


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

A további negyeddöntőkben:
Okanagan HK-HD Jesenice 3-1 (1-0, 1-1, 1-0) - itt 1-1 az állás
MAC Budapest-Villach 3-2 (0-2, 0-0, 3-0) - itt is 1-1 az állás
Znojmo-Fehérvár 2-6 (0-2, 2-1, 0-3) - továbbjutott 2-0-val a Fehérvár

D.S.


Hirdetések