Dobos Sándor, 2018.02.23. | Sportlövészet

A várakozásoktól elmaradt Gáspár Lalita szereplése a győri junior Európa-bajnokságon és olimpiai selejtezőn.

Az a fránya vasárnap.

Valószínű az egész hétre rányomta a bélyegét az a tény, hogy a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára kvalifikáló selejtezőviadalon Gáspár Lalita egyetlen hellyel csúszott le a kvótáról. Ötödik helyen zárt a döntőben, de mivel két orosz végzett előtte, csak egy pozícióval kellett volna jobban szerepelnie az üdvösséghez. Lehet ennél bosszantóbb végkifejlet?! Nem nagyon.


(fotó: Szabó Tímea)

A hétfői szünnapot, pontosabban edzésnapot, kellett arra használni, hogy lelkileg kicsit helyrebillenjen a Vasas-APLE 17 éves versenyzője, de ember legyen a talpán, akinek ez könnyen ment volna. Tehetséges légpuskázónkra kedden az egyéni, szerdán a mix páros, csütörtökön pedig a csapatverseny várt, már a junior Európa-bajnokság keretén belül.

Nos, az egyéni selejtezőben mindössze a 48. helyen zárt Gáspár Lalita (614.3-as összeredménnyel), a másik két magyar indulónak sem ment, Dénes Eszter a 43., Toma Dorina a 49. lett, 69-en indultak egyébként.

A mix párosok között Pekler Zalánnal indult Lalita, és a saját teljesítményét tekintve hozott egy átlagos szintet, ő lőtt a legjobban a magyarok közül, ez a 21. helyre volt elegendő a selejtezőben (414.5), Zalán a 35. lett, így a duó nem jutott a fináléba (36 páros próbálkozott ezzel).

Ami a csapatversenyt illeti: Gáspár Lalita a 31. helyre lőtte magát (308.3), ez is a legjobb magyar eredménynek számított csütörtökön, hiszen Dénes Eszter a 34., Toma Dorina a 44. lett, a mieink értelemszerűen nem kerültek a döntőbe.  

Szita Györgyöt, a Vasas-APLE és Gáspár Lalita edzőjét kértük meg egy összegzésre:

„Sajnos, valami nem stimmelt, és még nem tudjuk, hogy mi volt a probléma. Az egész magyar csapat teljesítménye elmarad a várakozástól, egyelőre tanácstalanok vagyunk, miért. Ki kell elemezni, mi lehetett a baj, talán túl hosszú volt a felkészülési időszak, talán későn volt az edzőtábor is, ahol egyébként nagyon jól lőttek a gyerekek. Két éve szárnyalt a magyar válogatott, most nyögvenyelős volt az egész szereplés. Pedig Lalita is remekül kezdett például a csapatverseny során csütörtökön is, 104.7-tel, de aztán nem jöttek a nagy 10-esek. Ezek nagyon hiányoztak, már vasárnap is, amikor a döntőben saját bevallása szerint is elizgulta magát. Az ottani 5. hely azért a fejében maradt, és ez teljesen természetes. Nagyon gyorsan követték egymást a versenyek, ez sem volt túl szerencsés, főleg, hogy meg kellett emészteni, hogy elúszott az ifi olimpia. Mindezek ellenére a csapatverseny előtti edzésen 30-ból 30 belső 10-est lőtt, azaz a tudás nem veszett el. Nehéz volt a hét, de bizakodó vagyok, nem hiszem, hogy probléma lesz a következő időszakban. Első éves junior Lalita, még van három éve ebben a korosztályban, igaz viszont, hogy véleményem szerint a felnőttmezőnyben és válogatott keretben versenyeztetik majd őt, így esélye lehet a tokiói szereplést kivívni” – foglalta össze Szita György.

Gáspár Lalita most egy kis pihenőt kap, aztán folytatódik a munka, ebben az évben ifjúsági világbajnokságot és világkupaversenyeket is rendeznek majd.

D.S.


Hirdetések