Dobos Sándor, 2018.02.20. | Úszás

A Vasas SC úszói hazai és külföldi edzőtáborokban készülnek az év fontos eseményeire. 

Az országos bajnokságon kívül nemzetközi viadalok, például világkupafutamok színesítik a hazai úszómezőny idei programját, a felnőtt úszó Európa-bajnokságot augusztus 12. és 20. között rendezik, a paraúszók kontinenstornája augusztus 9-én kezdődik Dublinban.

De nemcsak a nagyok, hanem a kicsik, az utánpótlás is elvonul ilyenkor év elején, hogy edzőtáborokban újuljon meg, szerezze meg az állóképesség azon fokát, amelyből következhet a további építkezés az év fő versenyeire, a korosztályos bajnokságokra. A Vasas versenyzői is több helyszínen dolgoznak, dolgoztak a napokban, hetekben.

Szabó László és csoportja Szolnokon edzőtáborozott egy héten át, s mint elárulta, rendkívül hasznos volt ez az összetartás. A szakember a Vasas SC tíz versenyzőjével, két Jövő Bajnoka-válogatottal, valamint szolnoki kollégája segítségével további öt helyi úszóval készült közösen a Tisza partján.


A szolnoki csoport

„Az edzőtábor a téli felkészülés alapozó szakaszában kiválóan szolgálta az elképzeléseimet. Minden igényt kielégített a szállás, ráadásul az elhelyezkedése miatt a Tiszaligetben pár perc séta után el is jutottunk az uszodába, amely 21. századi körülményeket biztosított a programunknak. Ki kell emelnem a Vízilabda Aréna csodálatos felszereltségét, a sportmedencét, a konditermet, a pihenő termálmedencét, és a labdarúgóstadion műfüves pályáját, na és a Holt-Tisza és a Tisza által közrefogott terület kristálytiszta levegőjét” – mesélte lelkesen a szakember. S hogy mi szerepelt a programban?

„Napi szinten 13 kilométer úszás, szárazföldi erőfejlesztés és alapozó futómunka jellemezte a felkészülésünket. Ezt szimmetrikusan egy szabad délután törte meg, amikor a szolnoki REPTÁR múzeumot látogattuk meg, ahol szimulátor, 4D vetítés és még számos érdekesség várta a sportolókat. A tábor utolsó edzését egy maratoni, 2400 méter gyors felmérővel zártuk, ami szerepelt a makrociklus programunkban is, valamint másnap részt vettünk terhelésből a fővárosi Budapest Kupa 1. fordulójában, ahol mindenki öt egyéni számban állt rajthoz. Így vált kompletté a szervezet határterhelése, amit egy 60 órás teljes pihenő követett. Ezután az megemelkedett edzettségi szinttel folytatjuk a programunk szerinti felkészülést a Spittal an der Drau-i Alpok-Adria LEN nemzetközi rövid pályás viadalra. Egyúttal szeretném megköszönni a klub 50 százalékos hozzájárulását is a költségekhez, valamint a szervező-koordinátori munkát az edzőtábor létrejöttében” – foglalta össze Szabó László.

Pálinkás Máté és Szájer Péter csoportja Hajdúszoboszlón kezdte meg nyolcnapos munkáját:
„Ezekben a napokban a 2005 és 2008 között született gyerekeknek fektetjük le az extra állóképességi alapokat, ez szükséges ahhoz, hogy idén is sikeresen tudjunk szerepelni a korosztályos bajnokságokon. A szállás, az étkezés, a vízfelület szempontjából az eddigi legideálisabb körülmények állnak a rendelkezésünkre. Az edzőtábor végén egy debreceni versennyel zárjuk ezt az etapot” – számolt be Pálinkás Máté.


A hajdúszoboszlói fiatalok

A nagyok, azaz a felnőtt országos bajnokságra és az Európa-bajnokságra készülő kiemelt versenyzőink Egressy János vezetésével készülnek, közülük öten hamarosan, egészen pontosan február 23-án Floridába, Fort Lauderdale-be utaznak meleg égövi edzőtáborba.

„Ilyenkor télen mindig a meleg égöves edzőtáborokat preferáljuk, így tudnak megújulni a versenyzők” – fogalmaz Városi Virág, az Egressy-csoport trénere„Egy török helyszín volt még benne a pakliban, de a szövetség ajánlása alapján az amerikai edzőtábor valósult meg. Az elmúlt hetekben elkezdődött az alapozás, minden erőnkkel a márciusi, debreceni országos bajnokságra készülünk. Ott a fő cél az lesz, hogy Szabó-Feltóthy Eszter 200 háton, míg Horváth Lili 400 vegyesen kiharcolja az ifjúsági Eb-szereplést, mint ahogyan Labán Eszternek is megvan erre az esélye. Kutasi Máté 200 mellen, Galamb Szimonetta 50 és 100 pillangón a felnőtt Európa-bajnokságra szeretne kijutni, ők öten lesznek ott az edzőtáborban. Egyébként Amerikából hazatér majd az országos bajnokságra György Réka is. A mostani edzőtábor időpontja tökéletesen illeszkedik a programunkra, igaz, miután hazatérnek a versenyzők március 17-én, egy hetük lesz arra, hogy visszaálljon a biológiai ritmusuk. De ez elegendő lesz, így reméljük, addigra még optimistábban várhatjuk a szezonkezdetet.”


Szabó-Feltóthy Eszter is utazik Floridába

Az itthon maradt versenyzők, akik szintén ott lesznek az ob-n, Városi Virág vezetésével zárkóznak fel az elkövetkezendő hetekben, délelőtt a TF-en, délután a Tüske-uszodában edzve.

Mindeközben Szabó Álmos a Vasas SC paraúszóit Balatonfüreden készíti fel a szezon érdemi részére a mostani edzőtáborral:

„Február 11. és 24. között készülünk Balatonfüreden, két élversenyzőnk, Pap Bianka és Illés Fanni mellett további négy fiatal, B-válogatott végzi a munkát, Payer Kata, Tar Réka, Száraz Evelin és Tóth Éva. Azon vagyunk, hogy ők négyen minél hamarabb integrálódjanak, és aztán szerezzék meg az A-válogatott kerettagságot. Most azt mondhatom, hogy az eddigi fejlődésük töretlen, ebben segítséget nyújt, hogy dr. Sós Csaba szövetségi kapitány mindegyik központi edzőtáborba jelölte őket. Idén ez az első összetartás, még lesz egy Hódmezővásárhelyen az Európa-bajnokság előtt, de fontos állomás lesz a lignanói világkupafutam is, ott szerzik majd meg a nemzetközi kategóriát, ami Rékának egyébként már megvan, de még nem tudta érvényesíteni, mert tavaly még nem töltötte be a 12. életévét. Szóval szépen fejlődnek a gyerekek, meglátjuk majd, ki töri át először a gátat, mi semmiképpen sem szeretnénk kapkodni” – fogalmazott Szabó Álmos a négy fiatal jövőjével kapcsolatban.

Pap Bianka és Illés Fanni már más tempóban és forgatókönyv mellett készül.

„Komoly munkába álltak mindketten, az egész éves ciklustervezetet megkapták, aminek a mostani, kezdeti időszakában, itt Balatonfüreden is, a mennyiségi úszáson van a hangsúly. Fanni 10, Bianka napi 15 kilométereket is úszik, az állóképesség javítása a cél. Semmi probléma nincs a lányokkal, Bianka januárban még vizsgázott, lezárta a félévét az iskolában, de Fanni is újult erővel kezdte a munkát a világbajnokság után” – tette hozzá a Vasas paraúszóinak felkészítője.

Szabó Álmos elmondta, hogy az idei, indianapolisi világkupán az összes paraúszót újrakategorizálják majd, mindenkit megvizsgálnak és az esetleges visszaéléseket kiszűrik. Ez okoz némi kellemetlenséget a mindennapokban, hiszen akarva akaratlanul is rágörcsölhetnek minderre a lányok, így az igazán felszabadult időszak csak az említett amerikai hétvége után várható.

Addig persze még sok víz lefolyik a Dunán. A balatonfüredi edzőtábor után a hétvégén már a BVSC uszodájában rendeznek hazai kategorizáló versenyt, majd Pap Bianka és Illés Fanni Koppenhágába utazik egy nemzetközi viadalra, ahonnan március 5-én térnek haza. Egy hétre rá Tenerifére, egy meleg égövi edzőtáborba repülnek, ez egy nagyon fontos, háromhetes állomása lesz a felkészülési időszaknak. Április közepén jön az említett indianapolisi világkupaállomás, majd az országos bajnokság Hódmezővásárhelyen május elején. Ezt követi a lignanói és a sheffieldi világkupahétvége, és elképzelhető, hogy Berlinben is vízbe ugranak a mieink, mint ahogyan egy hazai edzőtábor is szóba jöhet az augusztus 9-én, Dublinban kezdődő Európa-bajnokság előtt.

Ott érdekelt lesz első számú paraúszónk, a paralimpiai bajnok Tóth Tamás is, aki vasárnap érkezett haza saját edzőtáborából, Dél-Afrikából. Durbanban töltött három hetet, így összegezte az elmúlt napokat:

„Az elsődleges cél az volt, hogy visszarázódjak az úszásba, és minél több kilométert ússzak, hogy miután hazatérek, jól bírjam a napi 10-15 kilométert és a heti 10 edzést. Az időeredmények és az úszott szintidők még nem voltak annyira erősek, de ez így normális. A heti 10 edzés mellett heti 4 szárazföldi edzés is szerepelt a programban, amelyből kettő sajáttestsúlyos, kettő súlyzós edzés volt. Az első hét után elég komoly izomlázam volt, de összességében jobban bírtam a munkát, mint amire számítottam. Remélem, ezen az úton megyünk tovább.”

Tóth Tamással Horváth Péter edző volt ott Dél-Afrikában, de a csoporttal tartott Novoszáth Melinda és Tiszai András is.

„Hasznos volt az edzőtábor, abban az uszodában edzettem, ahonnan Chad Le Clos indult, a londoni olimpiára felkészítő edzője most is ott dolgozik. Egy családi házban laktuk Durbanban, ettől 15 percre volt kocsival az uszoda. Örülök, hogy túlvagyunk az első állomáson, most itthon készülök tovább, az első nemzetközi versenyem májusban lesz, Sheffieldben, azt követően lesz egy újabb három hónapos szakasz az Európa-bajnokságot, ott szeretnék egy jó idővel bejelentkezni” – mondta Rio paralimpiai bajnoka.

D.S.


Hirdetések