Dobos Sándor, 2018.01.26. | Jégkorong

Quebécben, az 59. Pee-Wee nemzetközi jégkorongtornán vesznek részt a Vasas kis hokisai. Ez a világ legnagyobb presztízsű utánpótlás eseménye. 

A Vasas jégkorongozói harmadik alkalommal lehetnek ott a tornán (2015 és 2017 után), amelyen 120 csapat vesz részt a világ minden tájáról – természetesen az észak-amerikai klubok vannak többségben. Igazi dzsembori ez az esemény, ahol a gyerekek egy NHL-mérkőzésekre alkalmas pályán (is) játszhatnak, és emellett számos kiegészítő programmal gazdagodnak életük – alighanem – legnagyobb élményével.

Hoffmann Attila, a Vasas U12-es csapatának vezetőedzője gyerekként részese lehetett az élménynek, edzőként úgy érezte, tehet azért, hogy a mai fiatalok is megtapasztalják, mit jelent a sportág őshazájában, egészen más környezetben és atmoszférában játszani. Ennek a szervezőmunkának az eredményeként jutott már ki a Vasas kétszer is Quebécbe, és a tartós részvétel bizony előnyt jelent ebben a közösségben, már tavaly „meghívták” a Vasast a 2019-es tornára is.


A Vasas csapata az idei tornára

„Tavaly történelmet írtunk, hiszen 11. helyen végeztünk, reméltem, hogy idén is ki tudunk utazni Kanadába. Nagyon fontosnak tartom, hogy itt a Vasasban van igény arra, hogy képviseljük magunkat a világ legjelentősebb U13-as eseményén, nagyon örülök, hogy idén is összejött egy csapat, kiegészülve dunaújvárosi játékosokkal. Annak is örülök, hogy tavaly, amikor részben a 2005-ös születésű gyerekekkel mentünk ki, több jó képességű játékosunk is itthon maradt, most viszont velünk tarthatnak, köszönhetően a szülők és a klub közös áldozatvállalásának. Biztos vagyok benne, hogy a túra megint hatalmas élményt jelent majd mindenkinek a szervezettsége, hangulata, a hatalmas pályán való játék és a megannyi szabadidős program és aktivitás miatt. Reggeltől estig le lesznek foglalva a gyerekek, unatkozni senki sem fog” – mondja a szakember, aki ebben az évben is Jókai-Szilágyi Gábor kollégájával utazik ki Kanadába, hiszen mint elmondta, kettejük között tökéletes az összhang.

„Köszönjük a szülőknek a nem kevés anyagi áldozatot, valamint a Vasasnak is, hogy edzői részről támogatja ezt az utat, mint ahogyan szponzorainknak, a mezeket, zsákokat, sapkákat, felszereléseket biztosító Marczi Skate Bauernek, illetve másik lelkes támogatónknak, az RXC Technics Motorsport Kft.-nek is hálásak vagyunk a közreműködésért. Büszkék vagyunk, hogy egyedüli magyar csapatként lehetünk ott idén is ezen a tornán.”

Ami pedig a szakmai elvárásokat illeti:

„Itt nem lehet találkozni olyan ellenféllel, amelyiket félvállról lehetne venni, hat nagyon komoly színvonalú mérkőzést játszik majd a csapatunk, amiből rengeteget tanulhat, függetlenül az eredményektől. Tavaly átlagon felüli teljesítményt nyújtottunk, felülmúltuk a várakozásokat, de úgy érzem, ez a mostani 20-as keret még egy kicsit erősebb is, mint az egy évvel ezelőtti társaság. Ezzel együtt nincsenek konkrét elvárásaink, természetesen azon leszünk, hogy nyerjünk mérkőzést, mérkőzéseket, ami garantálná, hogy többször is a Videotrón Centerben, a fő helyszínen szerepeljünk. Az első mérkőzést a francia Grenoble-lel játsszuk majd, a győzteseket az első kör után összesorsolják. Örülök, hogy nem egy észak-amerikai klubbal kezdünk, egy esetleges győzelem megadná az alaphangulatot. Tavaly legalábbis így történt, a gyerekeknek nagyon nagy lökést adott, hogy meg tudtuk nyerni az első meccset, hihetetlenül lelkessé váltak. Most egyébként az úgynevezett BB szinten indulunk, tavaly ez számított a C szintnek, menetközben kiderül majd, hogy a gyakorlatban ez mit jelent” – teszi hozzá Hoffmann Attila, aki elmondta még, hogy ezúttal öt szülő kíséri el a csapatot Quebécbe.

További hír, hogy a jövőre megrendezendő, jubileumi, 60. Pee Wee International Hockey Tournament a szokásosnál is nagyobb volumenű lesz, plusz programokkal. Erre már tavaly jelentkezni kellett, a Vasas pedig le is adta ezt a bizonyos nevezési szándékot – azaz jövőre is lehet majd találkozni a mieinkkel a kanadai tornán, ennek szervezése lényegében a mostani esemény után el is kezdődik.

A mieink egyébként csütörtökön edzőmérkőzést játszottak a KMH ellen, azt meg is nyerték 8-2-re! Február 9-én indul a csapat Kanadába, február 19-én érkezik majd vissza.

A Pee-Wee International Hockey Tournamentről itt lehet bővebben olvasni.

A program ide kattintva érhető el.

Az utazók névsora:
Barna Olivér, Bejó András, Ecseki Botond, H. Kiss Benjámin, Halóka Gábor, Hajas Bálint, Horváth Alex, Hiezl Balázs, Kiss-Szigeti Máté, Kónya Máté, Kuminka Zsombor, Molnár Botond, Nagy Benjámin, Paska Levente, Piszmann Sándor, Rósa Levente, Rácz Levente, Szemerei Péter, Szőllösi Csaba, Uitz Olivér.

Edzők: Hoffmann Attila, Jókai-Szilágyi Gábor

Az esemény Facebook-oldala itt érhető el.

D.S.


Hirdetések