Dobos Sándor, 2018.01.22. | Sportlövészet

A Vasas-APLE versenyzője is ott lesz a győri junior Európa-bajnokságon február elején.

A Budapest-bajnokságon fejeződött be a sportlövők Európa-bajnoki válogatója, egyben az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyre is véget ért a hazai válogatósorozat.

Összesen három állomása volt a kvalifikációnak, ezek összesített eredménysora alapján alakult ki az Eb-mezőny, illetve azok névsora, akik a Buenos Aires-i ifi olimpiáért küzdenek majd a győri Európa-bajnokság előtti európai kvalifikációs versenyen.


Gáspár Lalita Eb-résztvevő

Nos, Gáspár Lalita, a Vasas-APLE versenyzője az utolsó állomás megnyerésével biztosította a helyét az Eb-csapatban, illetve az ifi olimpiáért is megküzdhet majd. Előzetesen is tőle vártuk a jó szereplést, mellette az Európa-bajnokságon Toma Dorina és Dénes Eszter indulhat majd hazai színekben, Hurai Viktóriának nem sikerült beverekednie magát a keretbe.

Az ifi olimpiai selejtezőn viszont ott lesz Hurai Viktória Gáspár Lalita mellett, harmadikként Horváth Lea próbálkozhat (Bakuban egyébként, az első európai selejtezőn korábban Hurai 5. lett, majdnem megszerezve a kvótát Magyarországnak).

A magyar válogatott keretét a sportlövők szövetségének elnöksége hétfőn hagyja jóvá.

Gáspár Lalita így összegezte a válogatósorozatot:
„Furcsa, mert az első válogatón jobb eredményre számítottam, és aztán a második még rosszabb lett, legalábbis én úgy éreztem. Viszont sokan pályáztak az Eb-helyekért, így annak ellenére el kellett mennem az utolsó, szombati versenyre, hogy lebetegedtem. Nagyon rosszul éreztem magam, mégis most lőttem a legjobban. Nem tudom, ez hogyan alakult így, de nyilván örülök neki, elsőkét jutottam ki az Eb-re. Az utolsó válogató is nagyon szoros volt, hatan is nagyon jó eredménnyel zártunk.”

Érdekesség, hogy a nemzetközi szabályok változásával az ifi olimpián 40, a junior Eb-n 60 lövést adnak le a versenyzők, így át kell hangolódniuk fejben a különbségre.

„Az volt a szerencsénk, hogy külön napokon rendezték a két válogatót, így azért nem volt annyira bonyolult. Győrben az Eb előtti napon rendezik az olimpiai selejtezőt, nagyon szeretném megcsinálni azt a napot. Ha nem sikerülne jól, az rányomná a bélyegét az egész Eb-re és ezt el szeretném kerülni” – fogalmazott Gáspár Lalita, aki kedden már Münchenben vesz részt egy nemzetközi juniorversenyen.

A felnőtt és junior Európa-bajnokság február 16. és 26. között zajlik majd Győrben. A magyar válogatott keret előtte Mátraházán edzőtáborozik majd.

A III. Eb- és ifjúsági olimpiai válogató eredménysora:

Ifjúsági leány légpuska, 40 lövés:
1. Gáspár Lalita (Vasas-APLE) 415,2
2. Horváth Lea (KVSE) 414,9
3. Hurai Viktória (Vasas-APLE) 414,9
6. Kozma Nikolett (Vasas-APLE) 410,8

Junior női légpuska, 60 lövés:
1. Gáspár Lalita (Vasas-APLE) 624,6
2. Toma Dorina (UTE) 623,1
3. Hurai Viktória (Vasas-APLE) 622,7
9. Kozma Nikolett (Vasas-APLE)

D.S. 


Hirdetések