Dobos Sándor, 2018.01.17. | Jégkorong

Mayer Fruzsina és Stróbl Lara is ott volt az olaszországi divízió 1/A-s női U18-as világbajnokságon. Visszapillantó.

Asiagóban rendezték meg a vb-t, amelyről már azt megelőzően írtunk, hiszen vasasos érdekeltségek mentén készült a válogatott a tornára. A szakmai stáb egyik tagja volt Székely-Mádai László, míg a keretben két Vasas-játékos, Mayer Fruzsina és Stróbl Lara kapott helyet.


fotók: David Spiller Wassagruba

A csapat végül bentmaradt a divízió I-ben, köszönhetően annak, hogy az olaszok legyőzése mellett az utolsó mérkőzésen a rendes játékidőben döntetlent ért el a norvégok ellen (végül szétlövéssel kapott ki), az az egy pont pedig éppen elég volt az üdvösséghez.

„Elégedett vagyok a csapat teljesítményével, és a magaméval is végül is, mert bár a dobogós helyezést tűztük ki magunk elé, s végül ötödikek lettünk, összességében jó érzésekkel jöhettünk haza. A két legnehezebb ellenféllel kezdtünk, és utána az olaszok, az osztrákok és a norvégok ellen is nyerni szerettünk volna. Egyedül az osztrákok elleni meccsen éreztem azt, hogy talán nem mindenkiben volt meg a tűz, azt kicsit sajnálom. Őszintén szólva nem tudtam előre, hogy a norvégok ellen elég az egy pont, csak a meccs után mondták el, de nem is ez járt a fejünkben” – fogalmazott Mayer Fruzsina, aki a csapat kapitánya volt a vb alatt (és előtt).

A kérdésre, miszerint segítség volt-e, hogy Székely-Mádai László is ott volt a válogatottban, egyértelmű válasz érkezett:

„Májustól augusztusig ő volt az egyik edzőm a Vasasban, és tudom, hogy ő egy nagyon jó ember, így örülök, hogy ott volt velünk. De nem csak nekem volt segítség, hanem a többieknek is. A csapattársaim is kiemelték, hogy bármikor bármilyen kérésük volt, vagy bármilyen segítségre volt szükségük, Tete mindig ott volt.”

A szlovákok elleni meccsen Mayer Fruzsina kapta a legjobb játékosnak járó díjat

Mayer Fruzsina elmondta, ez volt az utolsó világversenye a korosztályos válogatottban, hiszen „kiöregedett”, a célja természetesen az, hogy a felnőtt válogatottba beverekedje magát hosszabb távon is. Azt is elmondta, a Vasas U18-as csapatának következő mérkőzésén, szerdán, a KMH ellen még nem játszik, szüksége van egy kis pihenésre, ugyanis a vb-n egy kisebb agyrázkódást szenvedett, jobb az óvatosság.

Stróbl Lara is Vasas-játékosként volt részese a vb-szereplésnek, ez volt az első világversenye a mindössze 14 éves játékosnak.

„Nagyon jó élmény volt az egész torna, mivel ez volt az első világbajnokságom, egy kicsit izgultam. Én voltam a harmadik legfiatalabb a keretben. Nem volt könnyű bekerülni a válogatottba, de azért számítottam rá, hogy sikerül, mert az elmúlt időszakban azért elvittek már edzőmérkőzésekre. Viszonylag sokat játszottam a fiatal korom ellenére, igyekeztem a legjobban teljesíteni” – mondta Lara, aki a Vasas kölyökcsapatának tagja, ott Jánosi Csaba és Nagy László az edzője.

„Csaba Kanadában volt a válogatottal, de mielőtt elutazott, sok sikert kívánt, és Laci i biztatott. Most majd én fogok nekik mesélni. Az olaszok elleni meccs volt a legnagyobb élmény, és tényleg nem csak azért, mert ott nyertünk, hanem azért is, mert úgy érzem, ott játszottam a legjobban, legfelszabadultabban” – tette hozzá klubunk egyik nagy ígérete, akit persze arról is kérdeztünk, hogy jöttek ki a lányok egymással ebben a bő két hétben.

„Összetartó volt a csapat az egész idő alatt, szerintem össze is szoktunk egymással. Az első szálláson Kerekes Kármennel laktam egy szobában, a másodikon Cselényi Vikivel. Kármen korábban a Vasasban játszott, szóval őt jól ismertem, de Vikivel is összecsiszolódtunk, jó barátságban vagyunk. Remélem, még sok ilyen túrában lesz részem, nyilván most az az elsődleges célom, hogy minél többször ott legyek az U18-as válogatottban, aztán majd a felnőtt válogatottba is szeretnék bekerülni, és később is a hoki mellett maradni” – mondta Stróbl Lara, aki annak idején édesapjával járt korcsolyázni a Jégpalotába, majd később a sulival is eljártak a jégre. Az egyik ilyen „szervezett” korizásra ment el nézelődni Gágyor Péter, a Vasas edzője, majd feltette a kérdést a gyerekeknek, kinek van kedve kipróbálni a korongvezetést.


Stróbl Lara jobbról

„Én feltettem a kezem, és a gyakorlás után valószínű látott bennem valamit, mert javasolta, hogy menjek el egy edzésre. Elmentem, aztán ottragadtam.”

Ilyen egyszerű ez, mondhatnánk.

Két vasasos lány volt tehát ott az U18-as világbajnokságon, mindketten tevékeny részesei voltak a bentmaradás kiharcolásának.

A magyar válogatott eredményei:
Magyarország-Szlovákia 2-6
Magyarország-Japán 1-6
Magyarország-Olaszország 3-2
Magyarország-Ausztria 0-1
Magyarország-Norvégia 2-3

D.S.


Hirdetések