Dobos Sándor, 2018.01.05. | Karate

Összesen nyolc versenyzővel vesz részt a Vasas a Szocsiban rendezendő WKF Európa-bajnokságon.

Az olimpiai programban szereplő WKF karatéban – hasonlóan más sportágakhoz – több állomásos kvalfikáció útján lehet kivívni a világbajnoki és Európa-bajnoki részvételt. Ebben a versenysorozatban a különböző kategóriák versenyzői többször is összemérik tudásukat, melynek végén országonként mindössze egy versenyző juthat ki a világeseményre – ez a korlátozás más sportágaktól és egyes karate stílusversenyektől eltér. Kivívni tehát a részvételt egyedüli indulóként önmagában is hatalmas eredmény.

A 2018-as korosztályos Európa-bajnokságot februárban az oroszországi Szocsiban rendezik, a rangos eseményre a magyar válogatott három korosztályban (14-15 éves kadetek, 16-17 éves juniorok és 18-20 éves U21-esek) összesen 30 egyéni versenyzővel és egy csapattal utazik. A válogatott utazókeretében egy igen népes különítményt alkotnak a Vasas karatésai, hiszen nyolc versenyzővel képviseltetjük magunkat (7 egyéni indulóval és egy csapatban szereplő versenyzőnkkel).

Őket ismerjük meg most egy kicsit jobban.


Mérő Bálint

Fiú formagyakorlatban (katában) a kadetek között Mérő Bálint vívta ki az indulás jogát. Bálint már rutinosnak számít a világversenyeken: a 2017-es februári Eb-re a válogatottból egyedüliként katában és kumitében is kijutott, és az őszi tenerifei világbajnokságon is ő indult kadet katában. Már majdnem 16 éves lesz, mire Szocsiba ér, így a korcsoport egyik legidősebbjeként, két világversennyel a háta mögött várhatja az Európa-bajnokságot.


Forgács Richárd

Junior fiú katában Forgács Richárd képviseli hazánkat. Ricsi két év kihagyás után mindössze másfél éve kezdett el újra karatézni, és alig egy éve versenyzik. A visszatérése és a kijutása igazán izgalmasra sikerült: a szezon utolsó kvalifikációs versenyén az összes válogatottbeli ellenfelét maga mögé utasítva lett első, és ugrott holtversenyben a ponttáblázat élére. Ezután „szétmérkőzésen”, egy igazi ki-ki csatában ellenfelét legyőzve bizonyította be: junior katában ő az első számú versenyző, így ő mehet Szocsiba.


Forgács Tamás

U21 fiú katában is vasasos versenyző utazhat a kontinensviadalra. Forgács Tamás még a korosztály „alján” van, 18 évesként ez lesz az első U21-es Eb-je, amely után még két korosztályos Európa-bajnokság várhat rá. Ennek ellenére Tomi a kvalifikáció során nagyon jól teljesített: minden hazai és külföldi versenyről hozott pontot, egyértelmű volt a kijutása. Bálinthoz hasonlóan Tomi is rutinos versenyzőnek mondható: kadetben és juniorban is több Eb-n és vb-n szerepelt már, ennek ellenére még U21-ben is rengeteg lehetősége van.


Mérő Bálint, Forgács Richárd és Csicsay Gergely

Az egyéni fiú kata versenyszámokat teljes mértékben a Vasas dominálta: mindhárom kategóriában a mi versenyzőnk utazik. A sor a fiú kata csapattal lett teljes: Csicsay Gergely, Forgács Richárd és Mérő Bálint csapatban is kijutott az Eb-re. Ez annak függvényében különösen nagy szó, hogy a csapatkatának hazánkban nincsen nagy hagyománya, korosztályos világversenyeken igazán ritkaságszámba megy magyar katacsapat indulása. A fiúk csapatban két külföldi versenyen, a nemzetközi mezőnyben is helyt álltak, így feltették az i-re a pontot: minden fiú kata kategóriában vasasos karatés utazik Szocsiba.


Udvari Zsófia

A kumite versenyzők között is mindhárom korosztályban képviseljük magunkat, összesen négy kumitést vihetünk az EB-re. A kadetek között Udvari Zsófia -54 kg-ban jutott ki. Zsófi a szezont még a nevelőegyesülete, a PSE-Shindo versenyzőjeként kezdte, és szerepelt eredményesen a kvalifikációs sorozat elején. Már fél lábbal kint volt az Eb-n, így az utolsó megméretésen – amire már a Vasassal készült – már csak a dobogó volt a feltétel a kijutáshoz. Ez két nagyarányú győzelemmel össze is jött, így Zsófi révén kadet kumitésért is szoríthatunk a Vasasból.


Szedő Luca

A junior +59 kilósok között Szedő Luca kijutása Ricsiéhez több szempontból is hasonlít. Luca is egy hosszabb kihagyás után kezdett újra karatézni és versenyezni, és az ő kvalifikációja is az utolsó pillanatig izgalmas volt. Három fantasztikus győzelemmel lett első a szezon utolsó pontszerző versenyén, és így hozta egyenlőre a kvalifikációs pontokat. Ezután egy „szétmérkőzésen” két meccset kellett vívnia az októberben még vb-re utazó válogatott kerettag ellen. Luca 9-1 és 8-3 arányban diadalmaskodott ellenfelén, egyértelművé téve, hogy biztos a helye a válogatottban.


Knirsch Marcell

Az U21-esek között Knirsch Marcell élete eddigi legnagyobb sikerét érte el a kvalifikációval. Marcellnek ez volt az első kvalifikációs szezonja velünk, hiszen nincs egy éve, hogy átigazolt a Vasasba. A közös munkának meg is lett az eredménye: -84 kg-ban versenyről versenyre jól teljesítve jutott ki az Eb-re, élete első kontinenstornájára. 18 évesként még a fiatalabbak között lesz Marcell, és Tomihoz hasonlóan neki is hátravan még két U21-es Eb-ciklus, tehát bőven lesz még lehetősége bizonyítani.


Klement Kármen

Az U21-es -50 kilós lányok között Klement Kármen vívta ki az indulás jogát. Kármen a 2015-ös indonéziai világbajnokság óta minden világversenyre kijutott, Szocsiban lesz az első U21-es Eb-je. Míg 2015-ben és 2016-ban csapatunkból egyedül vett részt a világversenyeken, addig az idei vb-n már harmadmagával volt kint, és ekkor – láthatóan oldottabb hangulatban – sokkal jobban teljesített, mint korábban. Biztosak vagyunk benne, hogy a nagy vasasos csapat jó hatással lesz Kármen teljesítményére, és bízunk benne, hogy Szocsiban élete legjobb formáját tudja hozni.


Hirdetések