Dobos Sándor, 2017.12.29. | Klub

Bajnoki bronz és kupaezüst, majd kis visszaesés a focistáknál, juniorezüst kosárlabdában és jégkorongban, ifi- és serdülősikerek pólóban.

Az év végén rövid összegzést adunk csapatsportágaink idei szerepléséről, kiemelve a legfontosabb történéseket, és feltüntetve néhány számot (a helyezéseket), amelyek sosem hazudnak.

A hölgyek/lányok után jöjjenek a férfiak/fiúk.

JÉGKORONG

Ha nem is egy hajszál, de nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy a Vasas SC juniorcsapata megnyerje az U20-as bajnokságot tavasszal. Szép idényt ment a magyar bajnokságban az akkor még Székely-Mádai László és Horváth András vezette csapat, a döntőben viszont a MAC fordítani tudott, és behúzta a bajnoki címet.


Fotók: Vasas Attila

Az új szezonban – immár hivatalosan is otthonunkban, a Vasas Jégcentrumban – már Ladányi Balázs szakmai igazgató és Revák Zoltán irányítja a srácokat, a csapatból csak páran távoztak, a mag megmaradt, és eddig – egy-két EBYSL-mérkőzésen becsúszott pontvesztés mellett – csupán a Debrecen ellen veszítettünk magyar bajnokit. A csapat több év szünet után ősszel elindult a Magyar Kupa selejtezőiben is, nem titkoltan azzal a céllal, hogy tovább szokja a társaság a felnőtthoki tempóját. Szuper Levente szakosztály-igazgató és a klubvezetés is azon van, hogy mind gazdasági, mind sportszakmai szempontból megteremtse az Erste Liga-indulás lehetőségét. Ez a mostani szezon is ennek szellemében zajlik a jégen is, szeretne a gárda bejutni az osztrák bajnokság rájátszásába is.

Ificsapatunk a 6. helyen zárt Jánosi Csaba és Nagy László irányításával, ők azóta az U14-es csapatot viszik, az U18-as korosztályt pedig Horváth András vette át. Peterdi Imre és Székely-Mádai László edzi a serdülőket az új idénytől (az alapszakaszt megnyerte a Vasas!), az előzőt az 5. helyen zárta klubunk.

Az U12-es csapatunk Hoffmann Attila vezetésével bajnok lett tavaly, az új idényben pedig a folyamatos fejlődést tűzte ki maga elé egy megváltozott összetételű kerettel.

Csapataink így zárták a 2016-17-es szezont tavasszal:

U20-as bajnokság: 2. hely
U18-as bajnokság: 6. hely
U16-os bajnokság: 5. hely
U14-es bajnokság: 16. hely
U12-es bajnokság: 1. hely

Így állnak 2017 végén a bajnoki tabellán csapataink:

U20: 2. hely (EBYSL B-csoport: 4. hely)
U18: 9. hely (EBJL B-csoport: 7. hely)
U16: 1. hely (alapszakasz), 3. hely (középszakasz)
U14: 7. hely (Vasas „A”), 6. hely (Vasas „B” II. csoport)

KOSÁRLABDA

Bár bent maradtunk a MAFC elleni emlékezetes osztályozó végeztével az élvonalban, a Mészáros Zalán vezette szakosztály úgy döntött, a felnőttcsapat nem vállalja a szereplést az elitligában. A fő cél ugyanis a fiatal játékosok építése és fejlesztése, ezt pedig a légiósok szereplését „igénylő” A-csoportban elég nehézkes megvalósítani.

Az NB I/B viszont kiváló terep minderre, Saeed Armaghani szakmai igazgató vezetésével kezdte a bajnokságot felnőttcsapatunk, amely persze nagy számban vonultat fel juniorkorú játékosokat. A gyengébb szezonkezdet után Faragó Péter, juniorcsapatunk vezetőedzője kapta meg a karmesteri pálcát, amit igen jól használ. Irányításával eddig 100 százalékos a mérlegünk, és kúszik csapatunk felfelé a tabellán – reálissá válhat a felsőházi rájátszás.

A Vasas Akadémia utánpótláscsapatai ebben az évben is remekeltek, az NB II-t megnyerték a srácok, az U20-as bajnokságban a második helyen zártak, de U14-s csapatunk is bajnok lett. Most is jól állnak a tabellán a fiúk, szépen haladnak előre – ígéretes a helyzetkép.

Csapataink így zárták az előző szezont:

NB I/A-csoport: 13. hely
NB II: 1. hely (Vasas II)
NB I/A, U20: 2. hely
U18: 5. hely
U16: 4. hely
U14: 1. hely
Hepp-kupa: 2. hely

Így állnak 2017 végén csapataink a bajnoki tabellán:

NB I/B: 9. hely (azonos mutatóval a 6. helyezettel)
NB I/B, U20: 3. hely
Junior: 2. hely
Serdülő (B csoport): 1. hely
Hepp-kupa: versenyben vagyunk

LABDARÚGÁS

Pazar kora nyarat tudhatott maga mögött felnőttcsapatunk, hiszen a bajnokságban befutott a harmadik helyre, a Magyar Kupában pedig döntőt játszhatott (végül a Ferencvárossal szemben ott alulmaradt). Michael Oenning az ezt megelőző bajnokságban érkezett a csapathoz vezetőedzőnek, bent maradt a Vasas az élvonalban, májusban még nagyobb sikernek számított, hogy csapatunkkal érmet szerzett.

Ráadásul a magyar labdarúgás iránt érdeklődők körében is szimpatikus társaság volt a miénk, tele tehetséges fiatalokkal. A keret nem nagyon változott az új bajnokságra sem, és bár jól indultunk alapvetően (győzelem a Videoton ellen 3-1-re, 4-1-es siker a Honvéd otthonában), ősz végére kissé elromlott az összkép. Ehhez hozzájárult a többi közt a dunaújvárosi Magyar Kupa-búcsú vagy például Balmazújváros elleni „hazai” vereség, a diósgyőri és debreceni ötös, a Paks elleni sima kudarc. (Apropó „hazai”: megfelelő ütemben épül a Fáy utcában új stadionunk, a Vasas-függők már bejáráson is részt vehettek nemrégiben.)

A mezőny persze sűrű, 7 pontra vagyunk a negyedik helytől, igaz, 2-re a kiesést érő 11. pozíciótól.

Ami az utánpótlást illeti: stabil, megbízható a Vasas Kubala Akadémia a korosztályos bajnokságokban, a legelőkelőbb helyen az U19-es csapat végzett májusban, és most is ők állnak a legjobban, a II. osztályt vezetik.

Csapataink így zárták az előző szezont:

NB I (OTP Bank Liga): 3. hely
Magyar Kupa: 2. hely
U19: 6. hely
U17: 8. hely
U16: 8. hely
U15: 8. hely
U14: 7. hely
Leány U18: 8. hely
Leány U15: 1. hely

Így állnak 2017 végén csapataink a bajnoki tabellán:

NB I (OTP Bank Liga): 9. hely
U19 II. osztály: 1. hely
U17 II. osztály: 6. hely
U16 II. osztály: 3. hely
U15 I. osztály: 6. hely
U14 I. osztály: 9. hely
Leány U19, Közép-csoport: 9. hely
Leány U16, Keleti-csoport: 5. hely

VÍZILABDA

Az alapcélt teljesítette a VasasPlaket az előző szezonban, hiszen a bajnokság legjobb nyolc csapata közé került, ám előrelépni és meglepetést szerezni nem tudott, hiszen épp a 8. pozícióban zárt. Sokkal kellemesebb volt utánpótláscsapataink szereplése, hiszen az ifjúsági és a serdülő korosztályban is bajnoki döntőt játszhatott a Vasas június elején! Annak ellenére, hogy mindkét alkalommal a rivális nyert (a KSI és az UVSE), kifejezetten elégedett lehetett Steinmetz Ádám utánpótlás szakmai igazgató a kialakult képpel.

A nyáron aztán az utánpótlásban sok változás történt (Mátéfalvy Csaba lett a szakmai igazgató), több serdülőjátékos is eligazolt, mint ahogyan ennek a korosztálynak az edzője, Kemény Kristóf is, akit végül a tapasztalt Godova Gábor váltott. Az ificsapatból többen is kiöregedtek, de ők még szerepelhetnek az OB I/B-ben, ahol kifejezetten jól állunk. Ehhez az is kellett, hogy az előző szezonban a csapat megnyerje az OB II-t a Ferencváros előtt, Plézer János „duplacsapata” és kerete tehát elég jól muzsikált ebben az évben.

A rutinos mag mellett sok fiatal szerepel az OB I-es csapatunkban (például a két új igazolás, Sélley-Rauscher Domonkos és Miklós Levente), egyelőre kötéltáncot járunk a felsőházi rájátszásba jutásért: kétpontos előnnyel állunk a januári fontos mérkőzések előtt a Debrecennel szemben.

Fontos történés volt az év során, hogy Burián Gergő (ő az alapszakasz végén az OSC-ben folytatja), Simon Henrik és Bencz Rolf révén a Vasas képviselhette magát a felnőttválogatott év végi edzésein – ez több mint biztató a fiatalok számára.

Csapataink így zárták az előző szezont:

OB I: 8. hely
OB II: 1. hely
Ifjúsági: 2. hely
Serdülő: 2. hely
Gyermek: 6. hely

Így állnak 2017 végén csapataink a bajnoki tabellán:

OB I: 4. hely (az alapszakasz A-csoportjában)
OB I/B: 3. hely
Ifjúsági: 6. hely
Serdülő: 8. hely
Gyermek: 9. hely

D.S.


Hirdetések