Dobos Sándor, 2017.12.19. | Sportlövészet

Gáspár Lalita és Hurai Viktória is biztató eredményt ért el a hétvégén a győri Európa-bajnokságra és az ifjúsági olimpiára válogató versenyen.

Mozgalmas időszak előtt áll a hazai sportlövő elit, ugyanis februárban Győrben rendezik az Európa-bajnokságot (juniort és felnőttet egyaránt), és ez a közeli időpont a kontinenstornára kvalifikáló versenyek lebonyolítását is megköveteli.

Három ilyen viadal lesz, ebből egyet a hétvégén rendeztek, méghozzá a Dobsa Aladár-emlékversenyen, az UTE lőterén.

„Bonyolítja a kvalifikációs időszakot, hogy új szabályokat vezettek be, jövőre már 60 lövést kell leadni légpuskában a versenyzőknek, ezt a változást pedig meg kell szoknia a mi lányainknak is. Ráadásul Buenos Airesben, az ifjúsági olimpián még a régi szabályok lesznek érvényben, ott 40 lövéses versenyt rendeznek” – emlékeztetett Szita György, a Vasas-APLE edzője.


Gáspár Lalita megnyerte a juniorok első válogatóját

A győri Európa-bajnokság előtt az ifjúsági olimpiára kvalifikáló kontinentális selejtezőt is tartanak, merthogy elnyerte a rendezés jogát hazánk. Az első válogatón, Bakuban Hurai Viktória 5. lett, egy hajszálra volt attól, hogy megszerezze Magyarországnak a kvótát (egy nemzet egy versenyzőt indíthat egyébként). Ezen a versenyen három magyar indulhat majd, erre a lehetőségre kvalifikált a mostani első válogató (és a majdani kettő is erre fog) – merthogy a magyar szövetség mindenképp három sportlövőt indít a viadalon.

Ami az eredményeket illeti: az ifi válogatót egy komáromi lány nyerte Hurai Viktória és Gáspár Lalita előtt, a junioroknál viszont nem tudták legyőzni Gáspár Lalitát, itt Hurai Viktória hatodik lett.

Szita György elmondta, még semmi sem dőlt el, a három válogató közül a két legjobb eredményt adják majd össze a versenyzőknél, ez adja majd meg a végső sorrendet. Semmi sem dőlt tehát még el. A szakember hozzátette, a fiúk mezőnyében kiemelendő az APLE-Vasas színekben induló Wittmann Péter teljesítménye, aki serdülőkorú versenyzőként végzett a juniorok alapversenyében a 6., a döntőjében pedig a 3. helyen, így esélye van a junior Eb-csapatba kerülésre.

A fiúknál egyébként már megszerezte Pekler Zalán (FSLK) az ifi olimpiai szereplés jogát, miután Bakuban kvótát érő helye végzett (három német versenyző is előtte zárt, de közülük ketten is „kiestek” a kvótaszerzésből).

Ifi leány, légpuska, 40 lövéses válogató:

1. Horváth Lea (Komárom) 415,6
2. Hurai Viktória (Vasas) 414,7
3. Gáspár Lalita (Vasas) 414,0
6. Kozma Nikolett (Vasas) 407,2

Junior lány, légpuska, 60 lövéses válogató:

1. Gáspár Lalita (Vasas) 621,9
2. Dénes Eszter (UTE) 619,4
3. Toma Dorina (UTE) 619,3
6. Hurai Viktória (Vasas) 616,1
9. Kozma Nikolett (Vasas) 610,3
16. Szalai Fatime (Vasas) 603,2

D.S.


Hirdetések